İlhan Siyahtaş

Van’da esnafın, tüccarın yaşanan olaylardan bıktığını, son dönemlerde aşiretçiliğin çeteleşmeye dönüştüğünü, yetkililerin, meslek odalarının görevlerini gereği gibi yapmadıklarını, herkesin kendine yandaş bir grup kurduğunu belirten eski Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Zahir Kandaşoğlu kente sahip çıkacak ortak iradenin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. 

CAM KIRMAK DEMOKRATİK HAK DEĞİL

Van’da Başbakan Erdoğan’ın geldiği gün yaşanan üzücü olaylara tepki gösteren Kandaşoğlu, “Bir toplumda bir ilde, bir ülkede yanlışlıklara, haksızlıklara, kötü giden işlere, duyarsızlıklara, yaşanan sorumsuzluklara orada duyarlı insanların demokratik haklarını kullanarak tepki göstermeleri doğaldır ve bir haktır. Ancak esnafın, iş yerinin, mağazaların camları kırılmıyor. İnsanlar tedirgin edilmiyor. Bu nedenle Van’da yaşanan olayları tasvip etmek mümkün değildir. Demokratik hak kullanmak başkasının malına mülküne zarar vermekle olmaz. Halkı yanına almayan,  halkın destek olmadığı hiçbir eylem nedeni ne olursa olsun halka rağmen başarıya ulaşamaz. Bu şehrin esnafını,  tüccarını sevip korumak zorundasınız. Bu şehrin bel kemiği esnaftır” dedi.

OLAYLAR MORAL BOZUYOR

Van’ın ekonomik ve sosyal açıdan bölgenin cazibe merkezi olduğuna dikkat çeken Zahir Kandaşoğlu,  “Van esnafı bu şehre yatırım yapıyor, vergi ödüyor, istihdam alanı oluşturuyor. Binlerce insan iş yerlerinde çalışıyor. Kepenk kapandığı, camlar kırıldığı gün vergi ödemesi, kira, elektrik giderleri, maaşlar durmuyor. Olaylar çok kötü bir algı yaratıyor, moral bozuyor. Olayların meydana önlenmesi için başta valilik, milletvekilleri, üniversite, belediyeler, meslek odaları, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları bir araya gelmeli sorunu görüşmelidir. Soruna ortak çare bulunması için herkes taşın altına elini bırakmalıdır. Hiçbir kurum kuruluş yaşananlar beni ilgilendirmez deme lüksüne sahip değildir. Görevini, sorumluluğunu yerine getirmeyenler bıraksınlar yapanlar göreve gelsin” diye konuştu.

AŞİRETÇİLİK GÜÇ OLARAK KULLANILIYOR

Aşiretçiliğin şehirde bazı kesimlerce güç olarak kullanıldığını anlatan Kandaşoğlu, “Çok tehlikeli, korkutucu, üzücü olaylar yaşanıyor. Aşirete mensup olduklarını belirten bazı kimseler hak, hukuk tanımıyor. Mesela bir esnaf veya iş adamı yanında çalıştırdığı elamanını performansı, iş beceresi nedeniyle sosyal haklarını ödeyerek işine son veriyor. Vay sen misin bizim adamımızın işine son veren denilerek aşiret mensup 30-40 kişi sopalarla, silahla iş yerini basıyor. Tehdit ediyor, kırıyor döküyor.   Ya da yolda trafik kazası oluyor adam bir telefon açıyor 15-20 kişi olay yerine geliyor. Kusurlu olduğu halde diğer araç sahibini dövüyor, tehdit ediyor. Bu kanunsuzluk, düzensizlik, başıbozukluğa birileri dur demelidir. Şehrin sosyal dengesi bozulmuş durumdadır. Bu sorun zamanında önlenemezse toplumda çok ciddi olaylar meydana gelebilir.  Sorumluluk sahipleri gereken özveriyi göstermelidirler” diye konuştu.

HERKES KENDİNE GÖRE ÇIKAR GRUBU OLUŞTURMUŞ

Herkesin kendisine ve çevresine göre bir çıkar grubu oluşturduğunu, altta kalanın canı çıksın mantığının şehirde hakim olmaya başladığını ifade eden Kandaşoğlu, “İlimizde bir ismin çevresinde çıkar ve yandaş gruplar oluşmaya başladı. O kişilerin dışında kimseye ekmek yok. Bu açık bir suçtur,  zülümdür, haksızlıktır. Bu şehirde iş yerinde 200-300 personel çalıştıran kuruluşlar, iş adamları vardır. Ancak işler kılıfına uydurularak özel korumayla adrese teslim ediliyor. Ahlaksızlık yağcılık ta peşinden geliyor.  Maalesef haksızlıktan,  yandaşlıktan şikayet edenlerin çıkarlarına dokunulmadığı sürece onlar yağcılığa devam ediyorlar. Hatta seslerini çıkarmıyorlar.  İlimizde her alanda kötü bir gidiş var. Van nereye gidiyor? Van’ın bu gidişatı iyi değildir. Bu durumu herkes görüyor ama kimse konuşmuyor.  Ben bu memleketin evladıyım. İş adamıyım. İçim yanıyor. Vicdanım kabul etmiyor ve isyan ediyorum. Kişisel bir beklentim yoktur. Memleketin kaynaklarının birilerine peşkeş çekilmesinde de vicdanı olan herkesin karşı koyması gerekir” dedi.

GİRİŞİMCİLERE DESTEK OLUNMALI

Van’da yatırımların geçen yıllara göre durduğunu ekonominin zor günler geçirdiğini vurgulayan Zahir Kandaşoğlu, buna karşın bazı kişi ve çevrelerin söylenti yayarak Van’ın sermaye ve insan gücünün Van’dan gitmesini teşvik ettiklerini dile getirerek bunun yanlış oluğunu söyledi. Van’a yatırım yapmak isteyen,  her şeye rağmen sermayesini Van’a yatıran iş adamlarına, girişimcilere herkesin yardımcı olması gerektiğini belirtti. 

Editör: Wan Haber