Wan Haber Merkezi

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan’ın yaptığı yazılı açıklamada “Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, adli yıl açılış töreninin ardından bu defa da ilk kez 18 Ekim 2016 tarihinde 2016-2017 Akademik Yıl açılış töreni yapılmıştır.

Burada konuşma yapan Cumhurbaşkanı, akademisyenler tarafından yapılan rektörlük seçimlerinin bu süreci krize soktuğunu ifade ederek rektör seçiminde değişikliğe gidilebileceğinin sinyalini vermiştir. Öte yandan 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan 667 sayılı KHK ile kapatılan 15 vakıf üniversitesinin 6 bin çalışanı işsiz kalmıştır.

6 bin kişinin SGK çıkışlarında 36 OHAL/KHK koduyla bir çeşit fişleme yapıldığı ve bu nedenle daha sonra iş başvurusu yapanların bu kod yüzünden geri çevrildiği ileri sürülmüştür. Keza Barış için Akademisyenler Bildirisi’ne imza atan akademisyenler ya da araştırmacıların ya sözleşmeleri feshedilmekte ya da uzatılmamaktadır.

Bu idari yaptırımları takiben ise söz konusu akademisyenler hakkında barış istedikleri için ceza davaları da açılmaktadır. Bu gelişmelerin Türkiye’deki akademik özgürlük ortamına zarar vereceği ve bilimsel araştırmaların bu olayların gölgesinde kaldığı düşünülmektedir” dedi.

Milletvekili Özgökçe Ertan, Başbakan Yıldırım’a şunları sordu; 

1) Akademik Yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılmasının nedeni nedir?

2) Eleştirel düşüncenin öncüsü olması beklenen üniversitelerden artık yürütmenin başı cumhurbaşkanının eylem ve tutumlarına yönelik bir itiraz gelebileceğine inanıyor musunuz?

3) Cumhurbaşkanının açıklamasını takiben rektörlük seçimlerinde yasal değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?

4)Akademik yıl açılış törenine katılmayan akademisyenler hakkında işlem yapılacak mıdır?

5)Kapatılan 15 üniversitenin işsiz kalan 6 bin çalışanı için bir düzenleme yapılacak mıdır?

6) Kapatılan 15 üniversitenin işsiz kalan 6 bin çalışanının fişlendiği ve YÖK, MEB gibi kurumların bu kişilerin işe alınmaması yönünde talimat verdiği doğru mudur?

7)Barış için Akademisyenler Bildirisi’nin açıklandığı 11 Ocak 2016’dan bu yana kaç akademisyen üniversitelerden ihraç edilmiştir? Sözleşmeleri uzatılmamıştır? Sözleşmeleri feshedilmiştir? Üniversitelere göre dağılımı nedir?

8)11 Ocak 2016’dan bu yana yazdığı yazı veya yaptığı konuşma gerekçe gösterilerek hakkında ceza davası açılan akademisyen sayısı kaçtır?

9)11 Ocak 2016’dan bu yana yazdığı yazı veya yaptığı konuşma gerekçe gösterilerek hakkında gözaltı ve sonrasında tutuklama kararı verilen akademisyen sayısı kaçtır?

10)Akademisyenler hakkında ceza davası açılmasına olanak sağlayan Terörle Mücadele Yasası’nın 7. Maddesinde, Türk Ceza Kanunu’nun 215, 216 ve 301. Maddelerinde değişiklik yapmayı veya bu maddeleri yürürlükten kaldırmayı düşünüyor musunuz?

 

Editör: Wan Haber