HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan Yunanistan'dan Türkiye'ye Gönderilen Mültecileri İçişleri Bakanı Efkan ALA'ya sordu. 

18 Mart 2016 tarihinde Türkiye ve Avrupa Birliği arasında sağlanan mutabakat ile, Yunan adalarından Türkiye'ye geri gönderilmesine karar verilen her mülteci karşılığında Türkiye’deki bir Suriyelinin AB ülkelerine yerleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu karar, 4 Nisan 2016 tarihinde Yunanistan’ın Midilli ve Sakız adalarından Dikili’ye üç gemi dolusu mültecinin/göçmenin gönderilmesiyle hayata geçirilmiştir. Söz konusu tarihteki mülteci/göçmen nakilleri basının yoğun ilgisini çekse de, sonraki günlerde Yunan adalarından kaç mültecinin/göçmenin geldiği ve bu kişiler için uygulanan prosedürler hakkında kamuoyu bilgilendirilmemiştir.

Bu bağlamda,

1. 4 Nisan 2016 tarihinden itibaren, AB-Türkiye anlaşması kapsamında Yunanistan’dan yabancıların geri kabul edilmesinin hukuki dayanağı nedir? Türkiye hangi kanun kapsamında geri kabulleri gerçekleştirmektedir?

2. 4 Nisan 2016 tarihinden itibaren, AB-Türkiye anlaşması kapsamında Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderilen mültecilerin/yabancıların sayısı kaçtır? Bu kişilerin uyruklarına, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre dağılımı nasıldır?

3. Şimdiye kadar Türkiye’ye gönderilen mülteciler/yabancılar nereye gönderilmiştir? Kamplara gönderilen kişilerin sayısı kaçtır? Hangi kampa kaç kişi gönderilmiştir?

4. Anlaşma çerçevesinde Yunanistan’dan gelen mülteciler/yabancılar arasında geri gönderme merkezlerine gönderilen kişilerin sayısı kaçtır?

5. Yunanistan’dan geri kabul edilenler arasından sınır dışı edilenler oldu mu? Oldu ise, bu kişilerin sayısı kaçtır?

6. Yunanistan’dan geri kabul edilenler arasından uluslararası koruma veya geçici koruma başvurusu yapan oldu mu? Oldu ise, bu kişilerin kaçı uluslararası koruma veya geçici koruma altına alındı?

Editör: Wan Haber