Birincisi 30 Kasım 2016 tarihinde yapılan Van Meslek Odaları Değerlendirme Toplantısının ikincisi ise Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe başkanlığında Van Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Hasan Özgökçe, hayvancılık sektörü açısından Et ve Süt Kurumu’nun öneminin tartışılmaz olduğunu söyledi. Özgökçe, “Öncelikle devlet kurumu olduğu için etin satılmasında bir güvencedir. Aktif olduğu dönemlerde 500’e yakın insan burada istihdam edilmekteydi. Günlük 2 bine yakın kesim yapılıyordu. Satış noktaları vardı. Kısacası bu kurum Van’ın olmazsa olmazıdır. Bu anlamda lobiciliğe önem vermeli, bu konuyu sürekli gündemde tutmalıyız. İlk olarak Vali Beyi ziyaret edelim, ardından oradan çıkan sonuca göre Ankara’ya giderek bakanlıklarla görüşmelerde bulunalım. Bir diğer gündem maddesi olan Toprak Mahsulleri Ofisi ve Şeker Fabrikası konularını da yapacağımız bu görüşmelerde gündeme getirmeliyiz. Özellikle Toprak Mahsulleri Ajansı ilimizde senede bir ay hizmet veriyor. Bu çok yetersiz bir durumdur. Bu sorunun giderilmesi için çalışma yapmalıyız. TMO Ahlat’ta ise ofis olarak hizmet vermektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi, ziraatçılar için çok önemli bir kurumdur. Nasıl ki hayvancılık ile uğraşanlar için Et ve Süt Kurumu önemli ise bizim içinde TMO’nun önemi hayatidir” dedi.


Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, birçok sorunu olan Van’da tüm meslek odalarının fire vermeden ikinci toplantıda da bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Takva, “Öncelikle Van Et ve Süt Kurumunun hayvancılık sektörünün sigortası olduğunu düşünüyorum. Hepimizin de bildiği gibi küçükbaş hayvan sayısında ilimiz ilk sırada yer almaktadır. Büyükbaş hayvan varlığı konusunda da küçümsenemez derecede bir hayvan varlığı söz konusudur. İlimiz açısından hayvancılık sektörünün önemi tartışılmaz, bu sebeple Et ve Süt Kurumunun alım garantisi vermesi açısından bir güvence olduğu kanaatindeyim. Bu konu ile ilgili çeşitli yazışmalar yaptık. Başta Van milletvekilleri olmak üzere ilgili bakanlıklar ve kurumlarla irtibata geçtik. Basın açıklamalarımız oldu, konu hakkında kamuoyuna bilgilendirmelerde bulunduk. İlk olarak Van Ticaret Borsası, Tuşba Ziraat Odası, Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bir komisyon oluşturarak valiliği ziyaret etmeliler. Valilikten çıkacak duruma göre hareket edelim ve bir basın açıklaması yapalım. Toprak Mahsulleri ve Erciş Şeker Fabrikası gündemleri de bu komisyon tarafından valilikte gündeme getirilsin. Vergi sorunu ile ilgili de söyleyeceklerimizi yarın gerçekleştirilecek Ekonomi Konseyi toplantısında gündeme getirelim ve firesiz o toplantıya katılım sağlayalım” diye konuştu.


Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Türkay Özbek de, toplantının ve bu çalışma grubunun hayırlara vesile olmasını dileyerek, “İlk defa ilimizde bu kadar STK’nın bir araya geldiği bir toplantının yapıldığını görüyorum. Bahse konu gündem maddeleri bizim üyelerimizi yakından ilgilendiren sorunlardır. Bu sorunlarla ilgili borsamızın da birçok girişimi mevcuttur. Ancak oluşturulacak kurulda yer alarak çalışmalarda aktif rol almaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isterim. İlimiz hala deprem psikolojisini atlatmış değil. Tüm sorunlarımız için ortak akılı oluşturarak birlikte hareket etmeliyiz. Lobi faaliyetlerinde birlikte koşturmalıyız. Ben kendimizi anlatmakta zorluk yaşadığımızı düşünüyorum. Bu noktada sesimizin gür çıkabilmesinin birlikte hareket etmemize bağlı olduğunu belirterek, oluşturulacak tüm komisyonda rol alabileceğimizi bilmenizi isterim” ifadelerini kullandı.


Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge de, farklı bir öneri sunmak istediğini belirterek, “Bundan sonraki toplantılarımıza Burhan Kayatürk Bey’i davet edelim. Sorunlarımızı burada kendisine aktaralım, siyasilerin mutlaka sorunlarımızın çözüm arayışında yer almaları lazım” önerisinde bulundu.


Yapılan konuşmanın ardından üçüncü toplantının Van Ticaret Borsası ev sahipliğinde ve borsanın belirleyeceği gündem ve tarihte yapılmasına karar verildi. (iha)

Editör: Wan Haber