Son olarak da Van’da bir doktorun hayatını kaybettiği asansör faciasının denetimsizliğin bir örneği olduğunu dile getiren Oda yönetimi, yaptığı açıklamada, kentteki asansörlerinin aralarında kendilerinin de bulunduğu A Tipi Muayene Kuruluşları’nca denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Makine Mühendisleri Odası Van İl Temsilciliği yaptığı bir açıklama ile son zamanlarda bir çok kişinin hayatına mal olan asansör faciaları ile ilgili denetim istedi. Yapılan incelemeler neticesinde kentteki birçok asansörün can güvenliğini tehdit ettiğini ve kullanılamaz durumda olduğunu belirten Oda Yönetimi, konu ile ilgili denetim çağrısında bulundu.
 

ACI GERÇEK: ASANSÖRLER CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR!
Oda yönetimi yaptığı açıklamada konu ile ilgili şu ifadelere yer verirken gelinen noktada Van’daki asansörler ile ilgili acı gerçeği de şu sözler ile ortaya koydu; “16 Eylül 2014 tarihinde Akköprü Mahallesi Defterdarlık Caddesi'nde bulunan 6 katlı binada yaşanan elim kaza sonucu Dr. Serdar Yiğit yaşamını yitirmiştir. Yaşanan kazada yaşamını kaybeden ailenin ve yakınlarının acısını paylaşıyoruz. Son zamanlarda sıkça karşılaştığımız ve acı kayıplara neden olan kaza ilk asansör faciası değildir ve kamusal alanlardaki denetimsizliğin tekrar gün yüzüne çıkışının acı bir örneğidir. konuyla ilgili açıklamalarda bulunan makine mühendisleri odası Van il temsilcisi Zeki Bukay ve oda sekreteri Faruk Anaran ilimizde kontrol edilen asansörlerdeki sonuç: can güvenliğini tehdit ediyor ve birçoğu kullanılamaz durumda.”

 

DENETİMLERİ İŞİN EHLİ YAPSIN!
Açıklamada kentteki denetimlerin A Tipi Muayene Kuruluşlarınca yapılması gerektiği vurgulanırken, “Bu facia bir kez daha göstermektedir ki konutlarımızda, okullarda, fabrikalarda, hastanelerde, şantiye sahalarında ve saymakla bitmeyecek onlarca yerde kontrolden uzak can ve mal güvenliğini ciddi şekilde tehdit eden asansörler bulunmaktadır. 18.10.2008 tarihli, 27058 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği asansörlerin yılda bir kez A Tipi Muayene kuruluşlarınca kontrol edilmesi gerektiğini açıkça belirtmektedir. Bünyesinde A Tipi Muayene Kuruluşu bulunduran Odamız; Diyarbakır Şube ve bağlı İl illerde toplam 14 Belediye ile Yıllık Asansör Periyodik Kontrol Protokolü yapmıştır. Bu protokoller kapsamında yapılan kontroller neticesinde oldukça vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğumuz ortaya çıkmıştır.” Denildi.

 

“SORUMLULUKLARINIZI YERİNE GETİRİN”
Son olarak yeni facialar yaşanmaması için oda olarak tüm görevleri üstlendiklerini belirten Van Makine Mühendisleri Odası yönetimi açıklamasını şu sözlerle tamamladı; “Yapılacak asansör kontrolleri hayat kurtarıyor ve bu konuda ilgilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Kentimizde binlerce asansör halen kontrol edilmemiş durumda ve kontrol edilmeyen her asansör olası kazalara davetiye çıkarmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz oranlar ve yaşanan asansör kazaları göz önünde bulundurulunca konuya gerekli hassasiyetin gösterilmediği ortaya çıkmaktadır. Biz Makine Mühendisleri Odası olarak vatandaşların bilgilendirmesi noktasında asansörlerin tam güvenli hale geleceği noktaya kadar üzerimize düşen tüm görevleri üstlendik ve üstlenmeye devam ediyoruz. İlimizde yaşanan kazanın her an her yerde gerçekleşme olasılığı bulunmaktadır. Buradan ilgili kurumları ve bina yöneticilerini vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik üzerlerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.”

Editör: Wan Haber