Bir kahvaltı salonunda İHA muhabirine açıklamada bulunan Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van’ın kültürel değerlerini ortaya çıkarabilmek ve bu kültürü gelecek nesillere aktarabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmelerin yapıldığını ve bu görüşmeler neticesinde bakanlıktan uzmanların Van’a davet edildiğini belirtti. Yapılan davet sonucu bakanlığa bağlı 8 uzmanın ile geldiğini ifade eden Aktuğ, “Van’ın kültürü konusunda kitap haline gelen bir kitap, bir eser şu anda elimizde yok. Şu ana kadar böyle bir aktivite yapılmamış. Bu memleketin insanı olarak, bunu nasıl gerçekleştirebiliriz anlamında genel müdürlüğümüzce ortaklaşa bir karara vardık. Bizden resmi anlamda davet istediler. Şu anda bakanlığımıza bağlı uzman arkadaşlarımızın ilimize gelişiyle biz bu amacımızı gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.


Bakanlığa bağlı uzmanların 8 ila 10 gün içerisinde Van merkez ve köylerine gideceklerini ve oralarda ilin örfünü, adetini, geleneğini, göreneği, ne varsa ortaya çıkaracaklarını vurgulayan Aktuğ, “Kültürler yaşatıldıkça geleceğe aktarılır, geleceğe iletilir. Bu kapsamda Van’ın halk oyunlarından tutun türkülerine, seyirlik oyunlarından, gelenek ve göreneklerine, manilerine, bilmecelerine ve kültür anlamında akla ne geliyorsa bunların derlenmesi, toparlanması ve gelecekte kitap haline getirilmesi tek amacımız, tek hedefimizdir. İlimiz adına çok önemli bir çalışma olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin değişik illerinden 8 kişilik bir ekiple Van’a geldiklerini ve Van’da kalacakları süre içerisinde gece gündüz demeden çalışmalar yapacağını belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitimi Genel Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Metin Göl, “Ülkemizin değişik illerinden gelen her arkadaşımızın ayrı ayrı konularda uzmanlık alanları vardır. Ekibimizle birlikte 8 gün içinde bir fiil gece gündüz çalışacağız. Ancak kitap bütünlüğünü hazırlayabilmemiz için Van’a bir iki kez daha ekiple geleceğiz. Doneleri, verileri daha yetkinleştireceğiz. Ondan sonra inşallah Van’a bir kitap kazandıracağız” dedi.
Van’a ilk defa gelen ve daha Van sahillerini görür görmez heyecanlandığını belirten folklor araştırmacısı Zeynep Kılıç ise, “Van’ın bu kadar güzel olabileceğini beklemiyordum. Van, muhteşem bir yer. Ben bu anlamda çok etkilendim. Özellikle Van kahvaltısı, bize söylenenlerden ya da dışarıda gördüğümüzden çok daha güzel. Ne yiyeceğimize, hangisinden başlayacağımıza karar veremedik. Bunun yanında Van insanının misafirperverliği de çok etkileyici. Şu anda ekipteki tüm arkadaşlarımız çok heyecanlı. Umarım çok güzel bir çalışma olur ve Van’a bu anlamda güzel bir katkı sağlamış oluruz”
şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber