Van ve ilçelerinde 26 Kasım 2012 tarihinde düzenlenen "KCK" operasyonunun ardından 15'i tutuklu 16 Kürt siyasetçi hakkında Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 6 gün süren ilk duruşması sona erdi. Van Adliye Sarayı’nda görülen duruşmayı, BDP yöneticileri, BDP PM üyeleri, belediye başkanları, yargılananların ailelerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci takip etti. Tüm sanıkların savunmalarının alınmasının ardından müdafi avukatların savunmalarına geçildi. Tüm sanıklar adına savunma yapan Avukat Cüneyt Caniş, söz konusu dosya kapsamında yargılanan sanıklara dönük isnat edilen suçlamaların tamamıyla hukuki zeminden uzak olduğunu ve böylesi bir davanın Cumhuriyet tarihi boyunca hep bir sorun olarak algılanan ve kangrenleşen Kürt sorununda çözümsüzlüğün dayatılmasının mantığı sonucu ortaya çıktığını ifade etti. Kendisinin de 4 yıldır “KCK” adı altında süren “siyasi soykırım operasyonları”nın hem tanığı hem sanığı olduğuna dikkat çeken Caniş, “KCK mahkemeleri Kürtlere dönük bir siyasi bir soykırım operasyonudur. Bu uygulamalar 12 Eylül darbe dönemini aratacak tarzda yapılmaktadır. Kürt halkı bu KCK operasyonları kapsamında Ortaçağ karanlığından kalma o dönemin Engizisyon Mahkemeleri mantığıyla yargılanıyor ve cezalandırılmak isteniyor” dedi.
 
Savunma yapan bir diğer Avukat İsmail Güler ise KCK mahkemelerini “kurt kuzu” hikayesine benzeterek, “Eğer kurdun niyeti bozuk ise kuzu ne yaparsa yapsın kurdun kötü niyetinden kurtulamayacaktır. Bunun için de bu gün KCK tutuklularına karşı geliştirilen tavır da aynısıdır. Hukuki hiçbir zemini olmayan gizli tanık beyanlarıyla iddia makamı sanıkların aleyhine her şeyi yorumlayarak suçlamaya çalışmıştır” dedi. 
 
Mahkeme heyeti tüm müdafi avukatların savunma yapmasının ardından savcıdan mütalaasını sordu. Savcı mütalaasında tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Karar için duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından BDP Van İl eski eş başkanları Yakup Ataş ve Fevziye Şiran ile Eğitim Destekevi eğitmenlerinden Meral Göngör, BDP Başkale eski İlçe Başkanı Selahattin Bozkurt, Van İl Genel Meclisi eski Başkanı Semira Varlı, İl Genel Meclis üyesi Senar Elter ve Van Belediyesi Meclis üyesi Adil Adıyaman’ın tahliyesine karar verdi. Duruşma 22 Kasım’a ertelendi. DİHA 
Editör: Wan Haber