Kazı çalışmalarına öncülük eden İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, şu anda alanda temizlik çalışmaları yaptıklarını önümüzdeki bir-iki gün içinde kazılara başlayacaklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmaları için hazırlıklar yapılıyor. Kazı çalışmalarına öncülük eden İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, şu anda alanda temizlik çalışmaları yaptıklarını önümüzdeki bir-iki gün içinde kazılara başlayacaklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte, birkaç yıldır kazı çalışmaları yürütülüyor.
Kazılarda, eski Van şehri ortaya çıkarılacağı gibi, Urartu ve Osmanlı dönemleri başta olmak üzere 3 bin yıllık tarihe dair önemli bilgiler de gün yüzüne çıkmış olacak.

2-918.jpg

KAZI HAZIRLIKLARI YENİDEN BAŞLADI

Üniversite öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirilen kazılara hem kış şartları hem de eğitim dönemi nedeniyle ara verilmişti.

Üniversitelerin tatil edilmesiyle birlikte Van kalesindeki kazı çalışmaları hazırlıkları yeniden başladı.

“ŞU ANDA TEMİZLİK VAR” 

Başlatılan çalışmalarla ilgili gazetemize bilgi veren kazı başkanı Doç. Dr. Erkan Konyar, zeminin oldukça kirletildiğini, şu anda bir ekiple birlikte temizlik faaliyeti yürüttüklerini söyledi.

Çevredeki vatandaşları sorumlu davranmaya çağıran Konyar, “Şimdi buranın etrafı tel örgülerle çevrili olduğu halde, tuvalet de yok tabi, gelip buraları kirletiyorlar. Ek bir önlem almamız mümkün değil, vatandaş bunu kendisi düşünecek. Burada önemli bir iş yapıyoruz ama ne yazık ki bir haftadır höyüğün temizliği ile uğraşıyoruz, kaya mezarlarını tamamen kirletmişler.” diye konuştu.

KAZILAR BUGÜN YARIN BAŞLAR

Temizlik işlemleri bittikten sonra kazı işlemlerine kaldıkları yerden devam edeceklerini ifade eden Konyar, şunları söyledi:

“Tabi bu kirlenmeyi gidermek gerekiyor, bir de otlar var. Bunları tamamen ortadan kaldırdıktan sonra, öğrenciler de yavaş yavaş geliyor, önümüzdeki bir-iki gün içinde yeniden kazı çalışmalarını başlatacağız. İşimiz zor, ama üstesinden de geleceğiz.”

NELER BULUNDU?

Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte, şimdiye kadar yapılan kazılarda, 100 yıllık bir kaya mezarı ile Urartu dönemine ait ticaret fermanı ve AVM tipi yapıların ortaya çıkarıldığı öğrenildi.  
(Prestij Haber)

Editör: Wan Haber