Van'daki bir otelde düzenlenen kahvaltılı toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Van Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurul Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Değirmenci ile bazı kurum müdürleriyle sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 1 Haziran 2014 tarihinde yapılacak olan “En Kalabalık Van Kahvaltısı” rekor denemesiyle ilgili VAN TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer bir sunum gerçekleştirdi.


Ardından bir konuşma yapan VAN TSO Yönetim Kurul Başkanı Necdet Takva, bugün ki tanıtımdan sonra 5 Mayıs’ta İstanbul’da rekor denemesiyle ilgili tanıtım ve toplantı yapacaklarını belirterek, “Dünyada artık kentler arasında bir rekabet oluşmaktadır. Amacımız Van’ı fark oluşturan bir şehir olarak göstermektir. Amacımız Van’ı hem iç, hem de dışa tanıtmaktır. Bu anlamda bu toplantımıza katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, bu çalışmanın içe ve dışa dönük bir yönü olduğunu belirterek, “Rekor için birçok ülke, birçok grup çeşitli nedenlerle dener ve başarılı olur veya olmaz, ama oluşturulan atmosfer ez azından beklentileri karşılaması gerekiyor. Ancak biz başarılı olur veya olmaz seçeneğini önümüze koymadan başarılı olmak için alınması gereken bütün tedbirleri alarak çalışacağız. Çünkü Van’ın böyle bir çalışmaya ihtiyacı var. Van’ın geleceği için turizm konsepti içerisindedir. Turizm açısından da meseleye baktığımızda Van kahvaltısı önemli bir mesele olarak görünür. Van’ın geleceği içerisinde turizmin özel bir konsepti var. Bu anlamda Van’ın böyle katılması, Van turizmi açısından da önemlidir. Van’ı sadece Türkiye’de yaşan insanların tanıması, bilmesi, ziyaret etmesi yetmez. Biz konuya bu şekilde bakıyoruz, diğer ülkelerden Van’a nasıl ziyaretçi getirebiliriz. Aynı zamanda Van için oluşan olumsuzlukları çeşitli vesilelerle ortadan kaldırılmasının peşindeyiz. Aynı zamanda bölgemizde bir çözüm süreci yaşanıyor. Van’da nasıl bir kardeşlik hukukunun yaşandığını dünyaya göstermek istiyoruz. İnsanların Van’a olan sevdalarını orada görmek istiyoruz. Bu çalışma sonrasında Van’daki kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve Vanlıların kendilerine dair bir ortak nokta bulmalarını arzu ediyoruz. Kurum olarak bu çalışmaya tüm desteğimizi vereceğiz. Birçok kişinin sponsor teklifinde bulunması da bu işin ne kadar gerçekçi olduğunu gösteriyor. Van’ı bir değer olarak görenlere ve bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ise, herkesi kurulacak sofraya davet ederek, “Bu davet; kentimizin tanıtımı, barış ve kardeşlik duygularımızı dünyaya ifade eden, birlikte oluşumuzun ve birlikte başarımızın sofrası olacak. Tam da ülkemizin geliştirdiği barış sürecine bir katkı olacak, bunun mesajı verilecek. Bunun yanında en önemlisi Van’ımız için turizme, turizm gelirine bir pencere, bir kapı açmış olacağız. O açıdan 7’den 70’e o gün o sofraya katılan her Vanlı ve Van’ın dışından gelen her dostumuz aslında Van’a bir elçilik görevi üstlenmiş ve Van’a bir katkı sunmuş olacak. O açıdan o güne herkesi davet ediyoruz” dedi.


Rektör Prof. Dr. Peyami Battal da, sürekli ‘Van kabuğunu kırdığı anda dünyada önü çok açılabilir’ sözünün söylendiğini hatırlatarak, “Evet, kabuğumuzu biz kahvaltıyla kırıyoruz. Yani güne başlarken bütün dünya ile beraber iyi bir kahvaltı yapacağız ve kabuğumuzu kırıp dünyaya penceremizi açacağız. Bu açıdan çok önemli, çok anlamlı, zira bu bir ilk de olacak. Van, Guinness Rekorlar listesinde yerini alacak ve bununla yetinmeyeceğiz. Tabi kahvaltı ile beraber Van’ın hep konuşmalarımızda söylediğimiz misafirperverliğini başta göstereceğiz. Kahvaltımızın marka olduğunu, Van’ın marka olduğunu, Van’da Van için bir durum ortaya konduğu zaman herkesin el ele, omuz omuza barış, huzur, güven içerisinde nasıl bir araya gelip, misafirlerini ağırladığını dünyaya bu birlik mesajının nasıl verdiğini hep birlikte göstereceğiz” diye konuştu.


DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise, 30 bin kişiye kahvaltı verebilecek organizasyon kabiliyetini bu şehirde göstermek durumunda olduklarını belirtti.

Yapılan açıklamaların ardından toplantı sona erdi.

Editör: Wan Haber