Vansesi Gazetesi'nden Hacı Yılmaz'ın haberine göre Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi tarafından bu yıl düzenlenen ve gelecek yıllarda ulusal düzeyde " Türkiye Kahraman Çocuklarını Van'da Anıyor" temasıyla zengin programlarla geleneksel hale getirilmesi planlanan anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayacak.

Tiyatro gösterileri ve protokol konuşmalarının ardından anma programı yürüyüşle devam edecek. 120 Vanlı Kahraman Çocukları temsilen 120 çocuğun, kamu kurumu yöneticilerinin, öğrencilerin ve vatandaşların katılımıyla düzenlenen yürüyüş Kurtuluş Parkı'nda son bulacak. 

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Van Gençlik Merkezi  120 Vanlı Kahraman Çocukları anma etkinliğinin Gençlik ve Spor Bakanlığı yıllık anma ve kutlama takvimine alınması için çalışma başlattı. 

120  VANLI KAHRAMAN ÇOCUK

1915 Ocak 1. Dünya Harbi'nin ilk ayları.  Van'da Ermeni isyanı başlamış,Ruslar Van'ı işgal etmek üzere. Hoy cephesinde Rus birliklerine karşı savaşan  cephanesi tükenmek üzere olan Türk ordusuna cephane götürmek gerekiyor. Van'da eli silah tutan herkes o sıralar cephelerde. Van'da kalan az sayıda Vanlı ve asker Taşnak çetelerine karşı kenti müdafaa etmekte. Sınıra cephane taşıma görevini yaşları 12-17 arası değişen 120 Vanlı kahraman çocuk üstlenir. Bir yandan çetin kış koşulları bir yandan da Ermeni çetelerinin saldırıları.  120 kahraman çocuk başlarında ve birkaç asker ile birlikte Van'dan Hoy'a doğru yola koyulurlar. Çocuklar cephaneyi hudutta olan Türk askerlerine ulaştırırlar. Geri dönüş zamanı gelmiş. Fakat yoğun kar yağışı ve tipi sonucu dönüş yolunda 120 Vanlı kahramandan 80'i yolda donarak hayatını kaybeder. Van'a 40 çocuk donmak üzere ulaşır.  Sonrasında ise 40 çocuktan 22'si hayatta kalır, 18'i şehit olur. Bu olay vatanı için yaşına bakmaksızın canını feda eden Vanlı çocukların adını isimsiz kahramanlar olarak tarihe yazdırır.

Editör: Wan Haber