Vanlılar’ın Van Denizi ile buluştuğu önemi alanlardan birisi olan İskele Sahili’nde apar topar başlatılan çalışma şaşkınlığa neden oldu. Van Feribot İskelesi’nin hemen yanında bulunan sahil kordonu bir kaç gün önce flaş bir şekilde kapatıldı. Son yıllarda etrafına yapılan tesisler, yaşam alanları, dinlenme alanları ve sahil boyunca uzanan yapılarla tam bir yaşam haline gelen sahil kordonundaki tüm her şey apar topar kaldırıldı.

 

Ağaçların kaldırıldığı, bankların söküldüğü İskele Sahili’ndeki manzara Van halkını şaşkınlığa uğratırken o alanda flaş bir çalışma başlatıldığı öğrenildi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)’na bağlı Gar Müdürlüğü’ne bağlı Feribot İskelesi’nde başlatıldığı öğrenilen çalışma ile sahil kordonunun tamamıyla kapatılacağı ve feribot İskelesi bünyesine dönüştürüleceği öğrenildi. Van’ın turistik anlamda da önemli ziyaret noktalarından birisi olan İskele’nin kapatılmasını civar esnafı ve vatandaşlar üzüntüyle karşılarken yetkililer bu alanın yeni eklenen feribotlar için genişleme çalışmasına dâhil edildiğini söyledi.

 

Öte yandan İskele Caddesi’ndeki birçok mekânın da kaldırılacağı öğrenildi. Van’ın İskele sahilinde TCDD Genel Müdürlüğü tarafından ‘Feribot Projesi’ kapsamında Feribot İskelesi ve İskele Feribot Parkı'ndaki yeni feribot yollarının yapımı çalışması kapsamında İskele Feribot Parkı'ndaki yeşil alan kaldırılarak yeni gar ve yol yapımı çalışması başlatıldı. Yıllardır kentin simgesi haline gelen, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan İskele Feribot Park’ında parklar kaldırıldı, banklar ve ağaçlar söküldü, alan tamamıyla boşaltıldı. Alandaki boşaltma işlemleri şaşkınlık yaratırken o alanda gar yapılacağı bilgisi edinildi. 2004 yıllında Van Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından devraldığı İskele Feribot Parkı, 2007 yılında yapılan çevre düzenlenmesi ve yeşillendirme çalışması sonrası kentten uzak ve deniz havası almak isteyen vatandaşların nefes alabileceği uğrak yeşil alanlar içerisinde yer alıyordu. Özellikle İskele Feribot Parkı’nda bulunan yerde demir alan balıkçı teknelerde balık ekmeğin vazgeçilmez hale geldiği teknelerle birlikte bir çok mekan da çalışmadan dolayı artık eski yerinde olmayacak

 

 

 

PARK YERİNE GAR ALANI YAPILIYOR!

Bir kurum yetkilisi civardaki sakinlerin ve Vanlılar’ın merak ettiği soruların cevabını verdi. Alandaki çalışmalarla ilgili  konuşan Devlet Demiryolları Genel Müdürlük tarafından yapılan ‘Feribot Projesi’ ile çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. O isim, “Feribotların iskeleye yanaşması ve işlevini daha kolay sağlaması amacıyla çalışmalar yürütülüyor. Feribotların iskeleye rahat bir şekilde yanaşması elzemdir. Belediye park olan alanda yapılan çalışmada yeşile zarar vermeden ağaçlar alınarak başka parklara nakledildi. Belediye’nin elinde bulunan yeşil alan ve çalışmanın yürütüldüğü alan demiryollarına ait bir arazidir. Proje’nin ilk ayağı 2 yıl önce başlatılarak yeni yol yapıldı. 2019 yılı itibariyle projenin ikinci ayağıyla diğer yolların yapım çalışmaları birkaç gündür başlatıldı. Yıllardır şikâyetlerin olduğu bir alan vardı yıkıldı. kafelerde yıkılarak yapılan çalışma sonrası güzel bir proje ile güzel şeyler yapılacak. Proje tamamlandıktan sonra sağ tarafta vatandaşların yararlanabileceği bir yürüyüş yolu yapılması planlanıyor.” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

“BURAYA TREN GARI YAPILACAĞI VE ALANA GİRİŞLER KAPATILACAK”

Parkın bulunduğu turistik alanın yıkılmasından dert yanan ismini vermek istemeyen esnaf, “İskelede bulunan park alanı yıkıldı. Yıkım işlemi ile ilgili bize herhangi bir bilgi verilmedi. Buraya tren garı yapılacağı ve alana girişlerin kapatılacağını duyduk.” diye ifade etti.

 

 

 

ESNAFLAR KARA KARA DÜŞÜNÜYOR!

İskele Sahili’nde ‘Genç Girişimci’ projesi kapsamında kafe açtıklarını dile getiren Baran Aslan adlı esnaf, “Burada yapılan yıkım işlemleri gündem de yoktu. Sadece buraların yenilme ve değişimi söz konusuydu. Bizim bulunduğumuz yerin yıkım kararı alınmasını beklemiyorduk. Aile yerin olan işletmelerin ve iskelede bulunan parkların yıkılarak betonlaştırılması doğru değil, iskele gibi bir yerde yeşil alanın olması şarttır. Yıkım yaklaşık olarak 3-4 gün önce başladı. Ağaçlar ve yeşil alan yıkılarak kaldırıldı. Biz burada 6-7 esnafız, bütün varımızı yoğumuzu buraya verdik. İstediğimiz verimi alamazken, buraların yıkılması bizi olumsuz etkiledi. Bize bilgilendirme geldi ama benim iş yerimin yıkımı söz konusu değildi. Yeşil alanın yıkılarak kaldırılması hem bizi hem de diğer esnafı olumsuz etkiledi.”

 

 

 

 

“BİZLERİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

Aslan, sözlerine şöyle devam etti: “Şu an yakın deniz kenarları olarak bir Edremit’e gidebiliyoruz birde İskele Sahili dediğimiz alana gidebiliyoruz. İskele sahilinde yeşil alan olması şarttır. Başlatılan çalışma sonrası bize gelen müşteriler yapılan çalışmalardan şikâyetçi olduklarını söyleyebilirim. Yıkım yapılacağı ve çalışma yürütüleceği söylendi ama bu çalışmanın bu kadar geniş kapsamlı olacağı bize söylenmedi. İskele sahili son dönemde turistlerin uğrak noktası haline gelmişken, bu çalışma ile turistleri ve yerel halkı olumsuz etkileyecektir. Bizim gelen turistleri kazanmamız lazım. Yetkililerden istediğimiz iskele esnafını mağdur edilmemesi ve yeşil alanın tekrar kazandırılması istiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

 

KURUAĞAÇ: MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ

İskele kordon halkın uğrak noktası olduğunu ifade eden Ömer Kuruağaç adlı esnaf, “Herkesin misafirini illaki getirebileceği bir noktaydı. Burası yıkılacak bir değişim yapılacak, kesin olarak ne olacağını bizde bilmiyoruz. Ama çalışan arkadaşlardan aldığımız duyumlara göre tren garı yapılacağı söyleniyor. Yalnız daha sonra daha mı iyi olacak, daha mı kötü olur, onu biz bilemeyiz. Ama biz esnaflar için bir mağduriyettik söz konusudur. Yetkililerden bizi bu konuda destek çıkmalarını istiyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Bizim için bir alternatif sağlanmasını istiyoruz. Lakin şöyle bir şey var, her şeye de muhalefet olmanın da bir anlamı yok. Yeni ve daha güzel şeylerin yapılması için illaki bazı şeylerin yıkılması ve değişmesi gerekiyor. Biz burada yıkılması şöyle olsun dediğimiz zaman kendimize zarar vermiş oluyoruz. Her harikada devlet eğer yapıyorsa, illaki vardır bir bildiği, biz bunun tam içeriğini tam olarak bilmiyoruz. Yapılması bir konuda iyi olur, değişiklik gerekiyordu. Barakalar var, yıkık dökük yerler var. Yenileme çalışması yapılması gerekiyordu.” dedi

 

.

 

 

 

TEMİZER: SAHİL KISMI KALDIRILDIKTAN SONRA İSKELE’NİN BİR ALBENİSİ KALMAYACAKTIR

İskele sahilinin kent için çok önem taşıdığını belirten İsmet Temizer adlı esnaf, “Sahil ile ilgili yapılan çalışmayla ilgili herhangi bir bilgimiz yok. Bildiğimiz kadarıyla buraların kaldırılıp gar yapılacağıdır. Gar yapılır, iskeleye yarar mı, çokta emin değiliz. Özellikle bize yaramayacağını da biliyoruz. Daha sonra sahil yapılır mı, yeşillendirme yapılır mı, bunu görmek lazım. Bilgi anlamında bizim herhangi bir bilgimiz şu an yok. Yapılan çalışmalar sonrası bizi ciddi anlamda etkileyecektir. Bunun farkındayız. İskele çok farklı bir yer, biz burada esnaflık yapıyoruz, görüyoruz. Buraya gelen insanların tamamı yabancı insanlar, buraya gelip görmek istiyorlar. Yabancı insanlar kentte geldiklerinde İskele Sahili’nde bir tur atalım diyorlar. İskelede de gezilecek terk alan bu sahil kısmıydı. Bu sahil kısmı kaldırıldıktan eminim ki iskelenin bir albenisi kalmayacaktır. Burada yapılan çalışma ile ilgili olarak yetkilerden beklentimiz burada çalışmalar ne kadar sürecek, ne yapılacağına dair bilgi sahibi olmak istiyoruz. Burada esnafız, bilgi sahibi olmamız lazım, bir giderimiz var. Bizim bir maliyetimiz var. Ona göre hareket etmemiz lazım. Zaten yaz aylarında çalışıyoruz, yaz aylarında böyle bir çalışmanın içerisine girilmesi ve bizim haberimiz olmadan yapılmasını doğru bulmuyoruz.” diye konuştu.

 

 

 

 

“YENİ ÇALIŞMADA SAHİL KORDONU VE YEŞİL ALAN OLMASI LAZIM”

Yapılacak proje de sahil kısmının insanlara açık olmasını ve yeşil alanların olması gerektiğini ifade eden Temizer, “İskeleye gelen insanların yüzde 90’ı sahili gezmek ve görmek için gelirler. Yeşil alanın olmaması ve sahil bandının olmaması bizim adımıza bir mağduriyet demektir. Buraya gelecek olan insanlar içinde bir mağduriyet olacaktır, gelen insanlar sahilin kapalı olması onları da mağdur edecektir. Yeni projede alternatif bir şeyler yapılırsa bizde insanlarda memnun olacaktır. Van’ın en güzel değeri Göl’dür. Eğer göl çevresi yeşil alanlar korunmasa gölün bir faydası yoktur. Madem burada bir çalışma yapılıyor, yanına bir yeşil alan ve sahil kordonu yapılması lazım.” dedi.

 

 

 

“YEŞİL ALANI YOK ETTİLER”

Yıkım işleminden dolayı dert yanan ismini vermek istemeyen esnaf, “Kime derdimi anlayayım bir anlam ifade etmiyor. Kime gittiysek, ‘biz yapmadık o yaptı’ diyor, burada suçlu kim, ben miyim suçlu, bu ağaçları ekerken suçlu ben miyim? Yeşil alan kazandırmak isteyen suçlu ben miyim? 13 yıl önce ektiğimiz ağaçları gözümüzün önünde söküyorlar. Kepçeyle söküyorlar, elle söksen hadi ağaca özen gösteriyorsun. Kökü başka yere gidiyor. Yerde kırık dallarını görünce insanın evladı gidiyor sanki mağduriyetimizi kime anlatacağız. Derdimizin dermanı kim olacak, kime söyleyeceğiz. Kime gittiysek başkasının üstüne atıyor. Burası insanlar ailece gelebilecekleri bir yerdi. Amaç şu an işletme değil, yeşil alanı öldürdüler. Bir minibüs parasıyla ailenle buraya gelip huzur alıyordun. Sahilde oksijen alıp memleketini seyrediyordun. Vatandaşın elinden bunu aldılar. Bunun mağduriyetini kim dile getirecek. Bak burada kökünden sökülen ağacın bir an önce ekip sulanması lazım. Ama ölüme mahkûm edilmiş. Hangi dile de derdimizi anlatalım. Burada çalışma yapılacağını biliyorduk, bilgilendirme yapıldı ama bu kadarını beklemiyorduk. Sahil parkının bu kadar tahrip edileceğini bilmiyorduk. 4 tane ray atılacağı ve feribotun buraya yanaşacağını söylendi. Yeşil alanı yok ettiler. Şimdi ekin zamanı ağaçlar budaman ve gölgesinde hayal kurman gerekirken, şimdi yıkılışını seyrediyoruz.” diye ifade etti.

 

 

 

 

VAN’IN EN GÖZDE YERLERİ ARASINDA YER ALIYORDU”

İskele Feribot Park’ının Van’da kurulan il park olduğunu ifade eden Yavuz Taşdemir adlı esnaf, “Yurt dışından gelen turistler bu parkı görmek için internet üzerinde araştırıp, özellikle Van’da bu parka gidip görmeniz gerekiyor diye tavsiye bulunulmuş. Burası Van’da kurulan parklar arasında yer almaktadır. Burada 35 yıllık çam ağacı vardı. Bunların hepsi heder oldu. 250 tane ağaçtan bahsediyoruz. Bu parkın evveliyatı 35 yıla dayanıyor. Bir gece Van’ın akciğerleri maalesef bir gecede çöl haline geldi. Buraya gelen yerli ve yabancı turistleri balık ekmek teknemizde ağırlıyorduk. Burada fotoğraf çekimi yapılıyordu, burayı İstanbul Eminönü ile kıyaslıyorlardı. Van’ın en gözde yerleri arasında yer alıyordu. Yetkililerden burada yapılacak projede tekrardan insanlara açılması ve yeşil alan olarak kazandırılması bekliyoruz.” dedi.

 

 

 

 

“ŞU AN ÖLÜ VAZİYETTE YANİ DEĞERLENDİRİLMEZSE SAHİL ESKİSİ GİBİ GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRİR”

Çalışmaların başlatılmasından itibaren ilk kez geldiğini dile getiren Büşra İşçi adlı vatandaş, “Baktık gezecek bir yer yok, oturup vakit geçirecek bir yer yok, geri dönüyoruz. Ama yapılacak çalışmayla daha güzelleşir mi, geliştirilebilir mi, garın etrafında değişik alanlar oluşturulabilir mi? Bilmiyorum. Eğer öyle bir çalışma yapılırsa faydalı olur. Şu an ölü vaziyette yani değerlendirilmezse sahil eskisi gibi geçerliliğini yitirir diye düşünüyorum.” dedi.

 

 

 

 

“YEŞİLLİKLERİMİZ YOK ETMEK YERİNE DAHA ÇOK ÇOĞALTMALIYIZ”

İskele Sahili’ne balık ekmek yemek, deniz havası almak ve yeşil alanda oturup sohbet etmek için sık sık geldiklerini dile getiren Rabia Aydemir adlı vatandaş, “Şu an gelip baktık, yeşil bir alan yok, görüldüğü kadarıyla, vakit geçireceğimiz bir alan yok. Bu durum tabi ki de iyi bir şey değil. Çünkü insanlar farklı ilçelerden hafta sonları geliyor, burada zaman geçirmek istiyor. Bu durum şu an çok hiç hoş görünmüyor. Bence tam tersi yeşilliklerimiz yok etmek yerine daha çok çoğaltmalıyız. Bu konuda gerekeni yapılması isteriz.” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

“YEŞİL ALANI KATLEDEREK YAPMALARI GEREKMİYORDU”

Her tarafın betonlaştırmanın bir anlam ifade etmediğini dile getiren Turan Karadağ adlı esnaf, “Burada güzel seyfiye alanı vardı, çocuklarımızla gelip gezdiğimiz nefes aldığımız bir alanımız vardı. Maalesef burada büyük bir doğa katliamıdır, kınıyorum. Garı başka bir yere de yapabilirlerdi. Yeşil alanı katlederek yapmaları gerekmiyordu.” dedi.

 

 

 

“SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ, SÖYLEYECEK BİR ŞEY BULAMIYORUM”

Yapılan çalışmanın doğaya ve insanlığa bir saygısızlık olarak gördüğünü dile getiren Merve Hakverir adlı vatandaş, “Kesinlikle yapılan takdir edilecek bir şey değil. Sürekli geldiğim, gezdiğim, sevdiğim ve mutlu olduğum bir yerdi. Piknik alanıydı, insanların gelip haz aldığı, nefes aldığı, sahil kenarıydı. Van’ın en güzel yeri iskele diye anılan bir yerdi. Şu an ilk defa gördüm, hayretler içerisindeyim. Buranın bu halde getirilmesi utandırıcı bir hareket olarak görüyorum. Gar yapılacaksa, sözün bittiği yerdeyiz, söyleyecek bir şey bulamıyorum.” diye konuştu.

 

 

 

2007 YILINDA YEŞİLLENDİRME VE ÇEVRE DÜZENLENMESİ YAPILMIŞTI

Van'da İskele Sahili Feribot Parkı ağaçlandırma, oturma alanları düzenleme, çevre düzeni ve yeni çöp kutularıyla yeni görünüme kavuşmuş herkesin beğenisi toplamıştı. 2007 yılında Van Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Van Gölü kıyısındaki İskele Feribot Parkı alanında çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma çalışması yapmıştı. Van Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 2004 yılında devraldığı İskele Feribot Parkı'na oturma bankları, kara çam ağacı ve seralarda yetiştirilen çiçekleri, cinsine göre kağıt, cam, plastik ve metal atıkların atılacağı çöp kutuları konulmuştu. Park’ta oturma alanları yeniden düzlenmişti.

 

 

 

 ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/SONER İZGİ

Editör: Wan Haber