İran'da önümüzdeki günlerde başlayacak olan Nevruz tatili nedeniyle, İranlılar, aralarında Van'ın da olduğu birçok kente turizm ve alışveriş amacıyla çıkış planları yapıyor. Ancak İran’da, 2018 yılı Nisan ayından bu yana gümrük çıkışlarında uygulanan yüksek miktardaki harçların, Van’ı ziyaret etmek isteyen ve tatillerini Van’da geçirmek isteyen İranlılar önünde set oluşturduğu belirtiliyor.

İran’da, yılbaşı olarak kutlanan Nevruz bayramı nedeniyle yaklaşık 20 gün resmi tatil ilan ediliyor. Bu süre içinde İranlılar, özellikle, tatillerini farklı ülkelerde geçiriyor. İranlıların Türkiye’de tatil için belirledikleri illere son yıllarda Van da dâhil oldu, daha önce sadece geçiş yolu olarak kullanan İranlılar 2016 yılından bu yana tatillerini Van’da geçiriyor ve alışverişlerini Van’da gerçekleştiriyor. Vanlı otelciler, Nevruz nedeniyle Van'a  18 Mart itibari ile İranlıların geleceğini, ancak rağbetin geçen yıllara oranla düştüğünü söylüyor. Nevruzun ilk haftasında otellerdeki doluluk oranının yüzde 80 - 90 seviyesinde, ikinci haftasında ise yüzde 50 seviyelerinde olacağını tahmin ettiğini belirten Van Otelciler Derneği (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, "Ancak henüz bir kaç gün var. Son günlerde ne olur bilemiyorum" dedi.

YOĞUNLUK 2018’DE BİTTİ

2106 ve 2017 yıllarında İran’dan Van’a yoğun bir turist girişi gerçekleşti. 
Ancak 2018 yılı Nisan ayında alınan kararla o zamana kadar 22 TL olan çıkış harcı 220 TL’ye, ikinci giriş-çıkışlar için 330, üçüncü için ise 440 TL’ye çıkarıldı. 
Bunun üzerine yoğunluk aniden durdu, Van’a giriş yapan turist sayısı büyük oranda düştü.

DÖVİZİN ETKİSİ 

Harçlara bir de yükselen döviz eklenince, turistik amaçla ülkeden çıkış yapanların sayısı daha da düştü.
Bu nedenle İran’da uygulanan uzun süreli tatile rağmen Van’a geleceklerin sıyışının geçen yıllara oranla daha düşük olacağı söyleniyor.

REZERVASYONLAR DÜŞTÜ

Konuyla ilgili olarak gazetemize konuşan Van Otelciler Derneği (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, “18 Mart’tan itibaren İranlı misafirlerimiz gelecekler. Geçen yıla oranla fark var tabi. Geçen Nevruz, iki ay kala bitiriyorduk, şu anda otellerdeki doluluk oranımız yüzde 50-70 dolayındadır. Çıkış harçları büyük engeldir, doların yükselişi ve TL’nin tümene karşı yükselişi olumsuz etki yaptı. Nevruzun ilk haftası yoğun, ikinci haftası düşüktür, ilk hafta otellerimizdeki doluluk oranı yüzde 80-90 olacak gibi, ancak ikinci hafta düşecek. Yüzde ellilerde kalacağız daha önce ikinci hafta da dolu geçiyordu tabi son günlerde ne olur onu bilmiyoruz” dedi.

ALIŞVERİŞ GÜNLERİ TANITIMI

Van’da 15 Mart günü başlayacak olan alışveriş günlerinin İran’da tanıtımının yapılması gerektiğini de söyleyen Yeşilağaç, “Alışveriş günlerinin etkisinin olabilmesi için İran'da da tanıtımının yapılması gerekiyor. Urmiye, Tebriz başkonsolosluklarında özellikle de Fars bölgesinde reklamı yapılmalı festivalin. Ami bildiğimiz kadarıyla şuan itibariyle bu tanıtım yapılmamış durumdadır.” diye konuştu.

HARÇLAR OLUMSUZ ETKİLEDİ

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir de, İran’da uygulanan yüksek orandaki harçların turizm önünde büyük bir engel oluşturduğunu ifade etti.

Prestij Haber: Adil HARMANCI   

Editör: Wan Haber