Darbe girişimi öncesi kente yoğun olarak gelmeye başlayan İranlılar, darbe girişiminin ardından kent sokaklarında çok nadir görülür oldu.

Darbe girişimi sonrası İran tarafından seyahat acentelerine tur bilet satış yasağı da konulmuştu.

Ancak dün yeni bir gelişme yaşandı ve yapılan bir açıklamayla İran Bakanlar Kurulunun aldığı karar sonrası seyahat acentelerine tur bilet satış yasağının kaldırıldığı bildirildi. Şimdi bu durumun Van'a yansıması merak edilirken, ekonomik olarak zor dönemden geçen esnaflar, İranlı turistlerin gelmesini adeta dört gözle bekliyor.

2011 yılında yaşadığı iki büyük depremin ardından biriken vergi borçları, TOKİ ödemeleri, kredi borçları derken büyük bir ekonomik sıkıntı yaşayan Van esnafı, görünürde bir çıkış yolu bulamıyor. Umudunu vergi terkini, faizsiz kredi imkanı, sicil affı gibi konulara bağlayan Van esnafı, çarkını döndürebilmek için de mücadele ediyor.

Bu süreçte esnaf için ilaç sayılabilecek en önemli konu da İranlı turistlerin kente gelmesi olarak gösteriliyor. Ara ara yoğun şekilde Van cadde ve sokaklarında görülen İranlı turistler, esnaflara adeta can suyu oluyor. Yoğun şekilde alışveriş yapmaları ile dikkat çeken İranlı turistler kent ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor.

Ancak 15 Temmuz'a kadar kentte ara yoğun şekilde görülen İranlı turistler, darbe girişiminin ardından nadir olarak görülmeye başlandı. Süreçle ilgili yaşanan tedirginlik, belirsizlik ve İran tarafından, Türkiye için seyahat acentelerine konulan tur bilet satış yasağı gibi konular İranlı turistlerin kente gelmesi önündeki engeller oldu.

"YASAK KALDIRILDI"

Ancak darbe girişiminin başarısız olmasının ardından hayatın normale dönmeye evrilmesi ile gözler yeniden İranlı turistlere çevrildi. Van esnafı, İranlı misafirlerini ağırlamayı arzu ederken, dün İran tarafından da sevindirici bir haber geldi. Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra İran tarafından seyahat acentelerine konulan tur bilet satış yasağının, yapılan bir açıklamayla İran Bakanlar Kurulunun aldığı karar sonrası kaldırıldığı öğrenildi.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Alınan yazıya istinaden: İran Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye'ye tur satış izni 31 Temmuz 2016 tarihi itibariyle açılmıştır" denildi.

Kaynak: Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber