WanHaber.com - Haber Merkezi

Bir süre önce 1. Olağan Genel Kurulunu yapan Van İnternet Medyası Derneği (VİMED) ziyaret turlarına başladı. VİMED Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ilk olarak Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ı makamında ziyaret etti. Vali Aydın Nezih Doğan tarafından sıcak bir şekilde karşılanan VİMED Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Van’daki gazetecilerin sorunlarını ve VİMED’in amacını Vali Doğan’a aktardılar.

“GAZETECİ ARKADAŞLARIMIZ DERTLİ”
Ziyarette ilk olarak konuşan VİMED Başkanı Bekir Güneş, İnternet haber sitelerinin önemine vurgu yaptı. İnternet haberciliğinin Türkiye’de önemli bir noktaya geldiğini belirten Güneş, şunları söyledi:
“İnternet haber sitesinde çalışan arkadaşlarımız gazeteci olarak görülmüyor. Bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. 38 haber sitesi üyemiz var. Özgün, objektif ve doğru haberler yapmak için üyelerimizle toplantılar yapıyoruz. Yaşanılır bir kent için biz gazeteciler olarak üstümüze ne düşüyorsa onu yapacağız. VİMED olarak bütün üyelerimize basın kartı çıkaracağız. Ulaşım konusunda gazeteci arkadaşlarımız dertli. Çünkü aldıkları maaş belli. Bu maaş ile haber yapmaya bile çıkamıyorlar. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa olarak ulaşım konusunda bir çözüm getirebilir. Ekonomi özgürlüğü olmayan bir gazeteci bir yerlere bağlı kalabilir. Bu da gazetecilik alanında ciddi sıkıntılara neden olacaktır. Çünkü birilerine yaranmak için yalan, gerçek dışı haberler yapılacaktır. Bunu tasvip etmiyoruz ve bu haber kirliliğini kaldırmak için böyle bir örgütlenmeye gittik. Ancak gazeteci arkadaşlarımızın ekonomik bağımsızlığını da sağlamalıyız. İnternet haber sitelerini denetleyen arkadaşlarımız var. En önemlisi de nefret dilinin önüne geçeceğiz. 

“GAZETECİLER SAHADA ZORLANIYOR”
Güneş’in ardından konuşan VİMED Başkan Yardımcısı Cengiz Aslan ise, şöyle dedi:
“Van’daki yerel gazetede muhabirleri birçok basın açıklamasında ve toplumsal olaylarda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Özellikle İnternet haber sitesi temsilcileri bu sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Basın kartları olmadığı için haberlere çıkamıyorlar. Güvenlik güçleri tarafından sorgulanan arkadaşlarımız var. Bu sorunların halledilmesi adına böyle bir dernek kurduk.” 

“HER ŞEY HER ZAMAN İZİN VERİLEREK, OLMAZ”
Ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirten Vali Aydın Nezih Doğan da şunları kaydetti:
“Toplumsal olaylarda elinde bir muhabir kartı olan arkadaşımıza güvenlik güçleri sen kimsin diye bir iki defa sorsa bile ileriki aşamalarda artık o gazeteci arkadaşımızı tanır ve artık sorma gereği duyamaz. Eğer bir gazeteci arkadaşımız elindeki fotoğraf makinesi ile polisleri sürekli çekiyorsa dikkat çeker ve görevli arkadaşlarda sen kimsin diye sorar. Her şey her zaman izin verilerek, müsaade ederek olmaz. Bazen aşağıdan gelen talepler de bir şeylerin oluşmasına sebebiyet verir. Gazeteciler muhalif olsun ya da olmasın güvenlik güçleri onların orada olmasına tahammül ederler. Çünkü hukuki olarak gazetecilerin orada bulunması bir gerçekliktir.”

2-083.jpg

Editör: Wan Haber