Van İl Koordinasyon Kurulu 2013 yılının 3'üncü toplantısını gerçekleştirdi. Van İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, ilçe belediye başkanları ve kurum amirleri katıldı.Toplantının açılış konuşmasını yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, Van'da bu yıl 980 projenin hayata geçirildiğini ve bu projeler için 832 milyon 562 TL ödenek ayrıldığını, buna da 228 milyon TL'nin harcandığını ifade etti. Şu anda sezonun ortasında olduklarını dile getiren Karaloğlu, "Bu yüzden yatırımların hızlandırılması gerekiyor. Yıl sonuna kadar ayrılan ödenek kullanılmalıdır. İl Özel İdaresi'nin hizmet anlamında son yılı. İl Özel İdaresi'nin köylere yönelik çalışmaları 2014 yılından itibaren son bulacak. Van, büyükşehir belediyesi oldu ve 2014 seçimlerinden sonra artık köylerin yol, su, kanalizasyon gibi sorunlarıyla belediye ilgilenecek. Bu, Van için çok önemli bir dönem olacak. Daha önce İstanbul ve Kocaeli'nde bu yöntem denendi ve başarılı olundu. 31 büyükşehir belediyemiz tüm köylere hizmet götürüyor" diye konuştu.

'EDAŞ direkleri kaldırılsın'

Karaloğlu'nun ardından söz alan Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar ise, Van Belediyesi'nin depremin ardından tahrip olan yollar ve kaldırımlara ilişkin çalışmaları sürdürdüğünü söyledi. Doğar, "Yıl sonuna kadar hedefimiz 250 bin ton asfalt dökmek. Bu yıl şu ana kadar 180 bin ton asfalt döktük. Su sorununu çözme konusunda DSİ'den kaynaklı bazı sıkıntılar var. Van Gölü ile buluşmak hepimiz için çok önemli. 1995-96 yıllarında yaşanan gölde yaşanan su yükselmesinden ötürü hala gölden tam olarak yararlanamıyoruz. Sadece Edremit ve çevresinde gölden faydalanabiliyoruz. Belediye olarak spor tesisleri yapıyoruz ve bu tesislerimiz Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın tesislerini aratmayacak düzeyde. Bu konuda kaynak arayışlarımız sürüyor. Akköprü deresini yeşil alan yapma konusundaki çalışmalarımıza başladık. Yol genişletme çalışmalarımız var. Bu konuda da vatandaşla yüz yüze görüşerek ikna etme yoluna gidiyoruz. Bu çalışmalar esnasında en büyük engel TEDAŞ direkleri oluyor. TEDAŞ yetkililerinden talebimiz o direklerin kaldırılmasıdır" dedi.

Sit alanına asfalt döküyorlar diye eleştirilmişlerdi

Doğar'ın konuşması sırasında Van Valisi Münir Karaloğlu, Doğar'dan Van Kalesi'nde yapılan yol çalışmasının kale girişine kadar yapılmasını talep etti. Başkan Yardımcısı Doğar ise, geçmişte bu yönde çalışma yapmak istediklerini ancak SİT alanına asfalt döktükleri gerekçesiyle eleştirildiklerini hatırlattı. Van Valisi Karaloğlu'da Belediye ile ilgili kurumların bu konuda bir araya gelmelerini ve sorunun çözümü için bir koordinasyon oluşturulmasını istedi.

Kurum yetkililerinin sırayla söz alarak çalışmalarını değerlendirmesinin ardından toplantı sona erdi. DİHA

Editör: Wan Haber