Van’da yaşanan depremin ardından Van'a ya­tı­rım yapma sözü veren bazı işa­dam­la­rı­nın da sö­zün­de dur­ma­dı­ğı or­ta­ya çıktı. Dep­rem­den sonra Fİ Yapı başta olmak üzere bir­çok şir­ket Van’a nakdi yar­dım, okul, eği­tim yu­va­sı gibi bir­çok proje ya­pa­ca­ğı­nı du­yur­muş­tu. Van ve Van dı­şın­da ya­pı­lan top­lan­tı açı­lış gibi or­tam­lar­da yine Van için de­ği­şik söz­ler ve­ril­di. Ara­dan geçen zaman için­de söz ve­ren­ler hiç­bir va­at­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­me­di.

İşte o va­at­ler

Kadir TOP­BAŞ (İstan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı)

Van Or­ga­ni­ze ve Sa­na­yi Böl­ge­si Baş­ka­nı Şem­set­tin Boz­kurt sos­yal medya he­sa­bın­da İstan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Kadir Top­baş ile İstan­bul’da dü­zen­le­nen 4. Ulus­la­ra­ra­sı Akıl­lı Şe­hir­ci­lik Kong­re­sin­de gö­rü­şe­rek Van or­ga­ni­ze ve Sa­na­yi Böl­ge­si’nin yol­la­rı için des­tek sözü al­dı­ğı­nı ve en kısa za­man­da ça­lış­ma­la­ra baş­la­ya­ca­ğı­nı du­yur­muş­tu. Nisan ayı için­de ya­pı­lan açık­la­ma­nın ar­dın­dan ner­dey­se bir yıl geç­me­si­ne rağ­men konu ile il­gi­li her­han­gi bir ge­liş­me ya­şan­ma­dı.

Ce­ma­let­tin SARAR (Sarar Giyim sa­hi­bi)

Van’da ken­din­se ait bir ma­ğa­za­nın açı­lı­şı­na gelen Ce­mal­le­tin Sarar Van Vali Yar­dım­cı­sı Meh­met Yüzer’in Van’da bir fab­ri­ka yapın tek­li­fi­ne olum­lu cevap ve­re­rek in­şal­lah ya­pa­ca­ğız ce­va­bı­nı verdi. Ara­dan uzun bir süre geç­me­si­ne rağ­men ve­ri­len söz­ler ha­va­da kaldı.

 ( Adnan YÖRÜK İş Adamı)KUM­TEL

Van’da 2011 yı­lın­da dü­zen­le­nen bir top­lan­tı­ya ka­tıl­mak üzere Van’a gelen Kum­tel Elekt­rik­li Ev Alet­le­ri Genel Mü­dü­rü Ahmet Gönen ve bazı da­vet­li­le­rin hazır bu­lun­du­ğu bir top­lan­tı­da Kum­tel’in Van ba­yi­si Adnan Yörük Kum­tel ile ortak bir fab­ri­ka kurma ka­ra­rı al­dık­la­rı­nı ifade et­miş­ti. Yörük’ün bu ifa­de­le­ri sa­lon­da­ki ka­tı­lım­cı­lar­dan büyük alkış al­mış­tı.

 (Şule GÖ­KIR­MAK Yö­ne­ti­ci) AKAY GURUP

Gevaş Al­tın­saç kö­yün­de çok büyük bir proje ya­pı­la­cak­tı. Yö­ne­ti­ci Şule Gö­kır­mak o dönem ba­sı­na ver­di­ği de­meç­te Al­tın­saç’ta yüz­ler­ce ki­şi­yi is­tih­dam edecek bir tatil köyü ya­pa­cak­la­rı­nı açık­la­mış­tı. Bu­ra­da eski Van ev­le­ri­ni ha­ya­ta ge­çecek Deniz su­yun­dan ter­mal pro­je­ler ya­pı­la­cak­tı. Üzüm­den şarap ya­pı­la­cak. Ha­va­dan uçak­lar Van Gölü'ne ine­cek­ti. Çok Büyük ve he­ye­can­lı olan bu proje ile il­gi­li son­ra­dan bir adım atıl­maz­ken ve­ri­len söz­ler ha­va­da kaldı. 

SO­LAR­VAN (Hay­ret­tin GÜ­MÜŞ­KA­YA Genel Mü­dü­rü )

İlk fab­ri­ka­sı­nı Van'a ku­ra­cak­tı. So­lar­van’nın Şir­ke­ti, 80 mil­yon Euro'ya ku­ra­ca­ğı fab­ri­ka­yı 2014 yı­lın­da üre­ti­me baş­lat­ma­ya­cak­tı.O dönem fab­ri­ka­nın üre­tim aşa­ma­sın­da 400 ki­şi­nin is­tih­dam edi­le­ce­ği­ni So­lar­van Şir­ke­ti Tür­ki­ye Genel Mü­dü­rü Hay­ret­tin Gü­müş­ka­ya, ek ve do­lay­lı is­tih­dam­la­rıy­la oluş­tu­ru­la­cak güneş park­la­rıy­la bir­lik­te pro­je­nin 3 - 4 bin ki­şi­ye is­tih­dam im­ka­nı sağ­la­ya­ca­ğı­nı, ülke içi sa­tış­la­rın dı­şın­da yıl­lık 100 mil­yon Euro'luk ih­ra­ca­tı he­def­le­dik­le­ri­ni açık­la­mış­tı.Van’da se­vinç­le kar­şı­la­nan bu haber bir süre sonra buhar olup uç­muş­tu.

Fİ YAPI (Fi Yapı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Fik­ret İNAN)

Fi Yapı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Fik­ret İnan dep­rem son­ra­sı bir TV prog­ra­mın­da dü­zen­le­nen yar­dım ge­ce­sin­de Van için 500 konut sö­zü­nü ver­miş­ti. İnan ge­ce­de, ko­nut­la­rı­nın ya­pı­mıy­la il­gi­li ça­lış­ma­la­rın hızlı bir şe­kil­de devam et­ti­ği­ni ve 15 ay içe­ri­sin­de 2013 Ağus­tos ayın­da ko­nut­la­rı tes­lim ede­cek­le­ri­ni be­lirt­miş­ti. Ancak şir­ke­tin if­la­sın eşi­ği­ne gel­me­si ne­de­niy­le bu söz ha­va­da kaldı.

GAZ BETON(Van Gaz Beton Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Mus­ta­fa Akgül)

İzmir’de yıl­lar­dır yurt dı­şı­na gaz beton hiz­me­ti sunan Van Gaz Beton Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Mus­ta­fa Akgül, Van ve çev­re­de­ki il­le­rin gaz beton ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­mak ama­cıy­la ilde bir te­si­si­sin ku­rul­ma­sı için ça­lış­ma­la­ra baş­la­dık­la­rı­nı be­lirt­miş­ti. Dö­ne­min Van Va­li­si Münir Ka­ra­loğ­lu ile Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Bölge Mü­dü­rü yet­ki­li­le­ri ile gö­rüş­tü­ğü­nü Van ve çev­re­de­ki il­le­rin ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­ya­cak­la­rı­nı Gür­cis­tan, Irak, İran, Nah­çı­van, Uk­ray­na ve Rusya gibi komşu ül­ke­le­rin­de ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­mak için üre­tim ya­pa­cak­la­rı­nı be­lirt­miş­ti. 

Fet­tah TAMİNCE (Vanlı İşa­da­mı)

TRT Haber'de ya­yım­la­nan Eko­no­mi Ku­lü­bü prog­ra­mın­da ga­ze­te­ci­le­rin so­ru­la­rı­nı ya­nıt­la­yan Fet­tah Ta­min­ce, Van'ın geniş bir coğ­raf­ya­ya hitap eden tu­rizm po­tan­si­ye­li­ni ger­çe­ğe dö­nüş­tü­re­cek­le­ri­ni söy­le­miş 'Nev­ruz Ef­sa­ne­ler Ül­ke­si' isim­li bir pro­je­si bu­lun­du­ğu­nu açık­la­mış­tı. Proje 20 bin dönüm arazi üze­ri­ne ku­ru­la­ca­ğı­nı ve 3 mil­yar do­la­ra mal ola­ca­ğı­nı söy­le­miş­ti. Terör ve göçün ön­len­me­si­ni he­def­le­yen şeh­rin ku­rul­ma­sı sü­re­cin­de 60 bin kişi is­tih­dam edi­le­ce­ği­ni bütün böl­ge­ye hitap edecek olan dev pro­jey­le İran, Irak, Azer­bay­can, Er­me­nis­tan ve Gür­cis­tan sı­nır­la­rın­da bir geçiş nok­ta­sı olan Van, ca­zi­be mer­ke­zi ha­li­ne ge­ti­ri­lecek ifa­de­le­ri ile adeta umut aşı­la­mış­tı.

FUT­BOL FED­ERAS­YO­NU(Fatih Terim)

Fut­bol Fe­de­ras­yo­nu, Doğu Ana­do­lu Böl­ge­si’nde ye­te­nek­li genç­le­ri keş­fet­mek için Van'da 'Fut­bol Köyü' ku­ru­yor­du. Fatih Terim, Fut­bol Fe­de­ras­yo­nu Baş­ka­nı Baş Da­nış­ma­nı ve Milli Ta­kım­lar Ko­or­di­na­tö­rü Gün­düz Tekin Onay ile Fut­bol Fe­de­ras­yo­nu Eği­tim Ku­rum­la­rı Ko­or­di­nas­yon Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ömer Gür­soy ve TÜF­FAD Genel Baş­ka­nı İsmail Dil­ber ile uçak­la Van’a gelen he­ye­tin söz­le­ri ha­va­da kal­mış­tı. Ku­ru­la­cak tatil kö­yün­de ye­te­nek­li genç­ler keşfe edi­lecek ve bu genç­ler ülke fut­bo­lu­na ka­zan­dı­rı­la­cak­tı. Van genç­li­ği­ne büyük umut veren proje son­ra­dan bir hayal ürünü ol­mak­tan öteye ge­çe­me­di.

ASKON (Ma­şal­lah GÖZEL)

İki yıl önce Van’da bir şu­be­si­ni açan Ana­do­lu As­lan­la­rı İş ada­ma­la­rı Der­ne­ği(ASKON) Van Şube Baş­ka­nı Ma­şal­lah Gözel, basın ile bir araya gel­di­ği top­lan­tı­da önem­li va­at­ler­de bu­lun­muş­tu.Yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri­ni ya­nı­na ala­rak bir cam fab­ri­ka­sı ve bir özel üni­ver­si­te sözü veren Güzel’in va­at­le­ri ha­va­da kaldı.Ara­dan geçen uzun sü­re­nin ar­dın­dan her iki va­at­le il­gi­li bir ge­liş­me ya­şan­ma­dı. (kaynak:vanekonomist)

Editör: Wan Haber