Konuyla ilgili yapılan açıklamada, 30 Kasım 2012 tarihinde başvuruları sonlanan yarışmaya, 2,5 ay süren başvuru sürecinde 35 farklı makamda 221 eser değerlendirmeye layık bulunarak jüri üyelerine gönderildi. Jüri tarafından seçilen 10 eser finalde sanatçılar tarafından canlı performans olarak seslendirilecektir. Seslendirmeyi eser sahipleri isterlerse bizzat kendileri de yapabilecek. Jüri üyelerinin tarafından belirlenen on finalist eser ise; Çok Sevgililer Geçti- Cavit Ersoy, Erken Doğacak Her Güneşin - Cavit Ersoy, Edremitten Bir Gün Van'a Giderken - Faruk Şahin, Bu Topraklar Kaç Uygarlık Doğurmuş - Ömür Gençel, Bendimahi Çayındayım - Ömür Gençel, Gel mavi Gölün Seyrine - Bora Uymaz, Van'da Mehtap Bir Gümüşten Haredir - Yener Topaloğlu, Bir Van Sevdasıdır Düşmüş İçime - Engin Çır, Kokun Gelir Elvan Elvan - Ferhat Sarmusak, ve Sanki Ufuk Her Gün Ateş Dansında - Buğra Sercan Sahil olarak belirlendi.


26 Aralık 2012 gecesi Rescate Otel’de yapılacak final yarışmasında, başkanlığını Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça ile Erol Sayan, Amir Ateş, Yılmaz Yüksel ve Bilge Özgen’den oluşan jürinin değerlendirmeleri ile ödüller dağıtılacak. Bu gecede 1. seçilecek esere 7 bin, 2. seçilecek esere 5 bin ve 3. seçilecek esere ise 3 bin lira, diğer 7 esere ise bin 500 lira mansiyon ödülü verilecek.


Türkiye’de ilk defa yapılmış olan şehir konulu beste yarışmasının, Van ilinin bundan böyle şarkılarla da anılmasını sağlayacak bir sonuç elde etmesi bakımından önem taşıdığı belirtildi.


Eserleri; Melihat Gülses, Mehmet Özkaya, Yahya Geylan, Canan Ulusezgin Geylan, Kadir Adıgüzel Ve Mustafa Yolaşan'ın seslendireceği final gecesi, TRT Müzik kanalından canlı yayınlanacak.

Editör: Wan Haber