""


Parti önünde tebrikleri kabul eden Kaya, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çözüm süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kaya, Kürt sorununun yüzlerce yılın hatası olduğunu ama şiddet sarmalından kurtulmak için 20 yıl geç kalındığını söyledi. Kaya, "Böyle de olsa en azından insanların bu çatışmalarda hayatlarını kaybetmeyeceğini düşünmek, böyle hayal etmek bize de mutluluk veriyor. Umarım bu süreç çok küçük hesaplara heba edilmez ama ortak aklı iyi görüyoruz. Şu anda hükümet kanadında çok somut bir yol haritası göremiyoruz fakat 3-4 ay önceye göre çok farklı bir üslup kullanılıyor olması, iyi niyet mesajları bizleri umutlandırıyor” dedi.


KCK operasyonları ile partinin bitirmeye çalışıldığını ileri süren Kaya, ”İddianamelerde bu çok açık ve net bir biçimde görülmektedir. Türkiye'de en dinamik muhalefet olan BDP bitirilmek istenmiş ancak halkımızın örgütlü mücadelesiyle bu bir kez daha boşa çıkarılmıştır. Biz de bu süreçte aynı zihniyetin talimatları ile tutuklandık. 10 ay hukuksuz bir biçimde cezaevinde tutulduk ama daha önce de söyledim, eğer ülkeye barış gelecekse biz yıllarca yatmaya hazırız. Bu yargılamalar siyasi saiklerle yapılmıştır ve dün cumhuriyet savcısı tahliye gerekçesinde bizim bu söylediğimizi teyit etmiştir. Biz hiçbir zaman şiddet olaylarına bulaşmadık, hep legal yollardan siyaset yapan insanlar olduk. Şimdi ülkemizde yeni bir süreç başladı. Sayın Öcalan 21 Mart'ta bu süreci resmen başlatmış oldu. Bu Türkiye için büyük bir şanstır. Aynı şekilde Başbakanın söylemleri de eskiye göre daha olumlu. Ülkemize barışın gelmesi için herkes elinden geleni yapmalıdır. Henüz her şey bitmiş değildir, sadece yolun başındayız. Barış için gidilecek daha çok yolumuz var. Artık tek bir can kaybımız olmasın” diye konuştu.

""
Van Valisi Münir Karaloğlu ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekili Ertuğrul Günay'ın sosyal paylaşım sitesi üzerinden paylaştığı geçmiş olsun dileklerini değerlendiren Kaya, “Tabii siyasetçilerin ve kamu temsilcilerinin geçmiş olsun dileklerini iletmesi normal bir şey. Nezaketlerinden ötürü kendilerine teşekkür ediyorum. Sonuçta siyasettir farklı bakabiliriz dünyaya. İnsani bir tavır sergilemeleri normal ve kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.


Eski BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş ise, tutuklamalarla kendilerinin yıldırılmaya çalışıldığını ancak mücadelelerinin artarak devam edeceğini kaydederek, “Biz tahliye olduk ama hala 10 binlerce arkadaşımız içeridedir. İçine girdiğimiz bu olumlu atmosferde onların da serbest bırakılması gerekiyor. Bunun için mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

""

Editör: Wan Haber