Ahmet BOZKURT - Umut YEĞİN

HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırma girişimlerini Van halkıyla konuşmak üzere bir kahveye girdik. Konuştuğumuz insanların büyük çoğunluğu isim ve fotoğraf vermek istemedi. Nedenini sorduğumuzda ise son zamanlarda rutin hale gelen keyfi gözaltı ve tutuklamaları gerekçe gösterdiler. “Barış” diyen akademisyenlerin tutuklanması başta olmak üzere, bölge illerinde Kürt siyasetçilerin her gün gözaltına alınıp tutuklanması ve haber yapan gazetecilerin bile tutuklanması tedirginliğin nedenleri arasında.

‘KÜRTLERE DÜŞMANLIK SİYASETİ UYGULANIYOR’

Haberde yalnızca adını kullanmamızı isteyen Osman isimli bir yurttaş, son süreçte Kürtlere her yerde düşmanlık siyaseti uygulandığını vurgulayarak, “Rojava’da, Kuzey Kürdistan’da Kürt düşmanlığı var. Sistem korkutup, sindirip, bölerek kendi iradesini dayatıyor” dedi. Türkiye demokrasisi için HDP’nin bir kale niteliğinde olduğunu söyleyen Osman, CHP’nin tutumunu ise ‘ulusalcılık’ olarak niteliyor ve devam ediyor söze; “CHP, kendi geleceği için HDP ile yan yana gelmek istemiyor. 13, 14 yıl önce iktidarda ulusalcılar vardı ve biz yine aynı baskıya maruz kalıyorduk, asimile ediliyorduk. Biz buna ondan ’80 darbesinde nasıl direndiysek, AKP darbesinde de direneceğiz. Bizim bu baskı ve zulümler karşısında AKP’ye de, MHP’ye de, CHP’ye de ihtiyacımız yoktur.”

‘DOKUNULMAZLIĞIN KALKMASI MÜCADELEYİ GERİLETMEZ’

Mecliste bulunan tüm milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini söyleyen Rêber Ege ise “O zaman onların da foyası çıkar meydana. Dokunulmazlığın kalkması mücadeleyi geriletmez. Zaten şu an her yerde vekillere baskı var” dedi.

‘KILIÇDAROĞLU SARAYIN CAN SİMİDİ OLDU’

Taşeron işçi olarak çalışan Refik Aslan ise AKP’ye destek veren Kılıçdaroğlu’nun tutumunu eleştirerek, “Kılıçdaroğlu, Saray’ın can simidi oldu. CHP bu kararıyla Saray’ın Başkanlık sistemi planlarına yarayacak bir hamle içine girdi” dedi. 

‘MECLİSTE BAŞKANLIĞA TEK KARŞI DURAN HDP KALDI’

HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile 5 milyon yurttaşın iradesinin hiçe sayılacağına dikkat çeken Aslan, “HDP’yi bitirmek için 5 milyon insanın iradesi yok sayılıyor. Ara seçim olabilir bu durumda. AKP’nin planı MHP ve CHP’nin oylarını almak” dedi. AKP’nin ve Cumhurbaşkanının başkanlık sistemi hedefleri olduğunu hatırlatan Aslan, “HDP, ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ demişti. Şimdi Mecliste başkanlığa da karşı duran sadece HDP kalmış oldu” diye konuştu.

‘TÜM DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILSIN’

Dokunulmazlıkların tüm partilerin milletvekilleri için kaldırılması gerektiğini savunan Aydın Demir ise “Kaldırılması iyi olur. Kürtlerin kendi gerçekliğini görmesi için mantıklıdır. Aslında sadece HDP’lilerin değil tüm vekillerin kaldırılmalı. Dokunulmazlık zırhı altında bir sürü yolsuzluk yapılması doğru değil” dedi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla Kürt siyasi hareketinin sekteye uğramayacağını düşünen Maşallah Kaya ise “Dokunulmazlık zırhı atfediyorlar ama biz bunun arkasına sığınmadık hiçbir zaman. Bu kararın Kürt siyasetçilere, Kürtlerin iradesine yapılması zaten manidar. İktidarın hem kendi yolsuzluklarını aklamak istiyor. Hem de HDP’yi saf dışı bırakmak için yapıyorlar bunu” şeklinde konuştu.

AKP’nin, CHP’nin bu teklife ‘hayır’ diyeceğini düşündüğünü ancak CHP’nin ‘evet’ diyerek AKP’nin tuzağına düşmediğini savunan Şirin Vural ise “AKP, Mecliste geçmeyeceğini bile bile lades diyerek kendi tuzağına düştü” dedi.  (Evrensel)

Editör: Wan Haber