Yılın hemen hemen her mevsiminde çocukların akınına uğrayan Van Gölü'nün sodalı suyu, esmer çocukların saçlarını zamanla sarartıyor. Çocuklar gölden çıktıktan sonra saçlarını tatlı suyla durulamayınca güneş ışınlarının sodayı yakmasıyla birlikte simsiyah saçlar sapsarı oluyor. Tatlı suda durulanmadığı için sodanın ve güneşin etkisi ile sapsarı olan esmer saçlar, çocuklar için özel bir imaj oluşturuyor. Böylece yılın 9 ayı esmer gezen çocuklar, son 3 ayı ise sarışın olarak geçiriyorlar. Her yıl okullar açılıncaya kadar saçlarının sarılığını korumaya çalıştıklarını anlatan çocuklar, doğuştan esmer olduklarını fakat Van Gölü'nün sodalı suyu ile birlikte sarardıklarını ve durumlarından oldukça memnun olduklarını belirtiler.

“VAN GÖLÜ’NÜN SODALI SUYUNUN GÜNEŞLE TEMASI SAÇ RENGİNİ DEĞŞTİRİYOR”
Uzmanlar, Van Gölü’ne esmer girip sarışın çıkan çocukların saçlarının sararmasının nedeninin Van Gölü’nün suyunun sodalı olmasına bağlıyor. Van Gölü’ne esmer girip sarışın çıkan çocukların saçlarının sararmasının nedeninin Van Gölünün suyunun sodalı olmasından kaynaklandığını belirten Tatvan Devlet Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Uzman Dr. Yunus Yakut, “Göle giren çocukların gölden çıktıktan sonra saçlarını tatlı suyla yıkamamaları ve bunun devamında yıkanmayan saçlardaki soda etkisinin güneşle temas etmesi nedeniyle saçlar renk değiştiriyor” dedi.
Göl suyunun aşırı sodalı ve tuzlu olması ile birlikte gölden çıkan çocukların saçlarını yıkamaması, nemlendirici saç losyonu kullanmamalarının saçlarda matlaşma, kuruluk ve renk değişmeye neden olduğuna dikkat çeken Yakut, “Bunlar kılıcı faktörler olmamasına rağmen güneşin çok yoğun olduğu saatlerde denize girmeme, normal bir suyla yıkanmayla ve saç kremi kullanılması durumunda saç renginin değişmesinin önüne geçilebilir. Özellikle bölgemizin havasının kuru olması, yüksek rakımda olması nedeniyle güneş ışınlarını dik alması, yazın uzun güneşli günlerin olmasından dolayı, Van Gölü’ne giren çocukların saçlarında renk değişikliğine neden oluyor. Malum Van Gölü’nün suyu sodalı olması da bunu tetikliyor. Hal böyle olunca gölden çıkan çocuğun saçları hemen güneş ışınlarını çekiyor. Saçları çeken güneş ışınları, saçtaki sodalı suyla birlikte saçları yakıyor. Saçlar yanınca da matlaşma, kuruluk, cansızlık ve saç renginde değişiklik oluyor. Genel itibariyle saçlar esmerden sarıyı dönüyor. Ancak bunlar kalıcı değişiklikler olmamakla birlikte bir süre suya girilmemesi ya da saçların kazıtılması veya daha nemli bir bölgeye gidilmesi durumunda saçlar eski haline dönebiliyor” diye konuştu.


Kış aylarında saçının siyah, yaz aylarında ise sarışın olduğunu belirten Barış Sancak, "Ailece hepimiz doğuştan esmeriz. Ancak ben havalar sıcak olduğunda serinlemek için Van Gölü'ne girdiğim için saçlarım zamanla sararıyor. En az 2 ay Van Gölü'nün sodalı suyunda yıkanıyoruz ve kurulanmadan ıslak saçlarımızı güneşte kurutuyoruz. Saçlarımızı sodadan arındırmıyoruz. O zaman siyah saçlarımız sararıyor. Her yıl birkaç ay saçlarımız sarı geziyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor. Birkaç tıraşın ardından ise saçlarımız normale dönüyor" dedi.

Editör: Wan Haber