Van Gölü’nde çalıştırılmak üzere Bitlis’in Tatvan ilçesine nisan ayında indirilen 50 vagon ve 4 bin ton yük taşıma kapasitesine sahip iki tane dev feribotun ilki hazır hale getirildi. İkinci feribotun ise 2015 yılı sonuna kadar suya indirileceği öğrenilirken, toplamda 7 katlı olan feribotlarda çift pervane ve çift kaptan köşkü bulunuyor. Aynı zamanda 350 yolcu taşıma kapasitesine sahip olan feribotlarda restoran ve kafe gibi yolcuların rahat edeceği mekanlar da yer alıyor. Suya indirildikten sonra yapımı tamamlanan ilk feribotun Van İskele hattındaki tren yolunun tamamlanması beklediği öğrenilirken, proje süresi 3 ay olan tren yolunun en kısa zamanda bitirilmesi hedefleniyor.

“VAN-TATVAN ARASI MESAFE 2,5-3 SAATE DÜŞECEK”
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 5. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yeni feribotlar için Van İskele hattındaki tek raylı tren yolunun yanına vagonların yüklenebilmesi için yeni 4 yolun yapıldığını belirttiler. İhalesi yapılan son sistem 2 feribotlara vagonların yüklenebilmesi için 4 tane yeni yol çalışmasının devam ettiğini anlatan yetkililer, “Geçmiş yıllarda mevcut feribotumuz ile biz 5 tane vagon getirebiliyorduk. 5-6 saatlik bir yol mesafemiz vardı Tatvan’dan buraya. Yeni gelen feribotlar ise 50 vagon kapasiteli durumda. Nisan ayında bir tanesi Tatvan’da suya indirildi. Şu an tamamen bitti. Tatvan’da hazır bir şekilde şu an yolların bitmesi bekleniyor. Yüklemelerin yapılabilmesi için şu an 4 tane yeni yol yapıyoruz Van İskele hattında. 4 trenin birden hareket edebileceği bir alan olacak. Mevcut tren yolu aynı şekilde duracak. Hemen 20 metre ara ile yanında 4 tane yolumuzu yapıyoruz. Bunun bitimindeki süremiz 3 aydır. Normalde 5 vagon indirebiliyorduk. Şimdi 50 vagona kadar kapasite olacak ve de 5-6 saatlik yol mesafesi 2.5-3 saate düşecek” dediler.

“VAGON HARİCİNDE ARAÇLAR DA ALINABİLİR”
TCDD 5. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ikinci feribotunda kısa bir süre sonra suya indirileceğini belirterek, “Van için müthiş bir yatırım oldu. Tren yolumuzun bitimi ile birlikte ikinci feribotta Van Gölü’ne inmiş olacak. 50 vagon ve 4 bin ton taşıma kapasitesine sahip iki feribotla Van Gölü üzerinden ticaret de gelişmiş olacaktır. Vagonlar haricinde ayriyeten araçlar da taşınabilir. Tüm bunlar Van için, burada yaşayan halkımız için büyük bir yatırımdır. Hayırlı olmasını diliyoruz” dediler.

Editör: Wan Haber