Van Gölü'nde inci kefalinin 15 Nisan-15 Temmuz arasındaki üreme dönemi nedeniyle bu tarihler arasında av yasağı uygulandı.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş yaptığı yazılı açıklamada, gölde 10 bin ton inci kefali istihsali yapıldığını ve yaklaşık 14 bin ailenin geçimini buradan sağladığını belirtti.

İnci kefalinden yılda 10 milyon dolar ciro elde edildiğini anlatan Görentaş, inci kefalinin ilin ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu aktardı.

Türkiye'nin ve dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bu önemli varlığın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kaydeden Görentaş, yasak döneminde 10 araçla sürekli denetimler gerçekleştirdiklerini aktardı.

Görentaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ekipler, gece gündüz demeden bu araçları kullanarak çalıştı. Bu çalışmalar neticesinde 990 denetim yapılarak 256 olaya müdahale edildi. Hem uygulanan idari para cezasında hem de yakalanan balık miktarında geçen yıla oranla bir yükseliş görüldü. 2018 yılında kurumlar arası koordineli çalışmalar sonucunda uygulanan tedbirlerle olaylara anında müdahale edildi. Balığın avlanmasının büyük ölçüde önüne geçildi. Van Gölü ve tatlı su çevresinde bulunan 15 okulda öğrencilere yönelik 'İnci Kefali Av Yasağı' konulu eğitim verilerek toplumda buna karşı bir bilinç oluşturuldu. Bununla beraber toplum inci kefaline sahiplenildi ve yasak avcılığının giderek azaldığına şahit olduk."

Görentaş, Van Gölü'nde avcılık yaparak geçimini sağlayan 165 balıkçının "Vira bismillah" diyerek göle açılacağını kaydetti.

Avlanma yasağının olduğu dönemde yürütülen çalışmalar sonucunda 141,5 ton kaçak avlanmış inci kefali yakalanmış, 91 kişiye 175 bin 826 lira ceza kesilmişti. (AA)

Editör: Wan Haber