Van Büyükşehir Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, havaların ısınması ile birlikte kent genelinde her yıl düzenlediği temizlik kampanyasına bu yılda başladı. İlk kampanyayı ilçe belediyelerin ortak koordinasyonu doğrultusunda Akköprü Deresi’nde başlatan ve derenin temizliğini bitiren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kampanyanın ikinci etabında ise Van Gölü’nde temizlik kampanyası başlattı. Temizlik kampanyası çerçevesinde İskele Sahili’nde Özen Anadolu Lisesi öğrencileri ile birlikte temizlik yapan ekipler, göl ve etrafından yaklaşık 5 ton çöp topladı. 50 kişilik temizlik ekibi ile birlikte öğrencilerin desteği ile temizlik yapan ekipler göl ve etrafında ki çöpleri toplayarak, kamyonlara doldurdu. Temizlik kampanyası doğrultusunda her gün belirlenen okulların desteği ile çöpler toplanarak, Van Gölü’nde oluşan kirliliğin önüne geçilecek.

Öğrencilerden ortak çağrı: Gölümüzü kirletmeyin!

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan temizlik kampanyasına destek veren Özen Anadolu Lisesi öğrencilerinden Özgür Güven, Van Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu temizlik kampanyasına öğrenciler olarak destek verdiklerini, gölde oluşan kirliliğin çok fazla olduğunu söyledi. Van Gölü’nün bir dünya mirası olduğunu ifade eden Güven, Van Gölü’nde oluşan kirliliğin azalması için yurttaşlara çağrı da bulunarak, herkesin göle sahip çıkmasını istedi. Öğrencilerden Merve Yazçiçek ise, gölde oluşan kirliliğin Van’a ve doğasına yakışmadığını ve kirlilik nedeniyle gölün ömrünün her geçen gün azaldığını söyledi. Van Gölü’nün bu kadar kirli olmasının tek suçlusunun insanlar olduğunu dile getiren Yazçiçek, insanların gölü bilinçsiz bir şekilde çöp alanı olarak kullandığını ve göle zarar vererek hem kendilerinin hem de diğer canlıların yaşam alanlarını daralttığını ifade etti. Herkesin Van Gölü’ne sahip çıkması ve temizliğine önem vermesi gerektiğini söyleyen Yazçiçek, bunun için tüm yurttaşların duyarlı olması gerektiğini açıkladı.

‘Van Gölü’nü kirletmeden kurtarabiliriz’

Yapılan temizlik çalışması hakkında bilgi veren Van Büyükşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü İrfan Kaval ise, yapılan temizlik çalışması doğrultusunda şu ana kadar 5 ton çöp topladıklarını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi olarak 3 merkez ilçenin ortak koordinasyonu ile temizlik yaptıklarını belirten Kaval, bu ekiplerle birlikte özellikle Van Gölü ve derelerde oluşan çöplerin temizliğini yaptıklarını söyledi. Gölde oluşan kirliliğin büyüklüğüne dikkat çeken Kaval, yaşanılan sorunun çok büyük olduğunu, yurttaşların duyarlı olmaması durumunda Van Gölü’nün ömrünün her geçen gün daha kısalacağını kaydetti. Gölün yapılan temizlik kampanyaları ile kurtarılamayacağını belirten Kaval,” Sadece temizlik kampanyaları ile gölün ömrünü uzatamayız. İlk olarak gölü kurtarmamız için kirletmemiz gerekiyor. Gölü ancak kirletmeden ömrünü uzatabiliriz. Bunun için Van halkının, kentte ki tüm dinamiklerin üzerine büyük iş düşüyor. Herkesi Van Gölü için duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi. 

Kaynak: Van TV

Editör: Wan Haber