Sarıkum köyünde 61 yaşındaki Mehmet Salih ve 54 yaşındaki Maşallah Allahverdi kardeşler, çocuklarıyla sabah namazının ardından "vira bismillah" diyerek teknelerle göle açılıyor.

Bir gün öncesinden göle bıraktıkları ağları, soğuk havaya ve tüm zorluklara rağmen toplayan kardeşler, avladıkları balıkları Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçelerinde satıyor. 

Ömürlerini Van Gölü'nde inci kefali avlamakla geçiren Allahverdi kardeşler, yıllardır ailelerinin geçimlerini balıkçılıkla sağlıyor.

Balıkçı kardeşler, avladıkları balıklardan martılara da atmayı ihmal etmiyor.

"Rızkımızın peşine düşüyoruz"

Mehmet Salih Allahverdi, AA muhabirine, Van Gölü'nde 40 yıldır inci kefali avladığını söyledi.

Saat 05.00'te kalkıp sabah namazını kıldıktan sonra ''Ya Allah'' diyerek kardeşiyle balık avına çıktığını anlatan Allahverdi, "Rızkımızın peşine düşüyoruz. Benim 9 kardeşimin 8 çocuğu var. 40 yıldır balıkçılık yaparak ailemizin geçimini sağlıyoruz. Havaların sıcak geçmesinden dolayı balıkta azalma var. Bu yıl kar yağmadığı için balık gölün dibine inmedi. Havalar soğuk olsaydı daha fazla balık avlayacaktık." dedi. 

3-20180210150958.jpg

Bilinçsiz avlanma nedeniyle balıkta her yıl düşüş yaşandığını, bu nedenle vatandaşların av yasaklarına uyması gerektiğini aktaran Allahverdi, önceki yıllarda her gün bir tona yakın balık avladıklarını anımsattı.

Geçen yıl dalga ve fırtınadan zarar gören teknelerinden birinin kullanılamaz hale geldiğini vurgulayan Allahverdi, Tatvan Liman Başkanlığından bir liman yapılmasını talep etti.

"Denize açılmazsam ölürüm"

Maşallah Allahverdi ise küçükken babasıyla balık avlamaya başladığını, 35 yıldır da bu işten geçimini sağladığını belirtti.

Geçmişte küçük bir teknelerinin bulunduğunu ve babasıyla çekme ağlarla gölde balık avladıklarını anlatan Allahverdi, şöyle devam etti:

4-805.jpg

"Babam vefat ettikten sonra da inci kefali avlamaya devam ediyoruz. Çocuklarım gelmediğinde bile göle açılıyorum. Alışmışım, denize açılmazsam başım ağrıyor. Denizsiz dayanamam. Dalga ve fırtınada dahi çıkıyorum. Denizi çok seviyoruz. Denize açılmazsam ölürüm. Ailem 'Tenekeyi sat' dedi. 'Satarsam kalp krizi geçiririm' dedim. Ailem de tekneyi satmaktan vazgeçti. Balıkçılık çok hevesli bir iş. Ömrümüzü denize ve balıkçılığa adadık. Van'da 84 bin lira ödeyerek 'Akdamar' ismini verdiğim tekneyi aldım. Ağabeyim de yaklaşık 70 bin lira vererek adını 'Narin' koyduğu tekneyi satın aldı."

Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı bu yıl günde 150-700 kilogram balık avladıklarını ifade eden Allahverdi, sadece Van Gölü'nde bulunan inci kefalinin ızgara ve tavasının çok lezzetli olduğunu sözlerine ekledi. (AA)

Editör: Wan Haber