Erciş, Tuşba ve Edremit sahiline hafriyatlar döküldüğü ve bunun da göle büyük zarar verdiği belirtiliyor. havaların ısınması ile birlikte belli noktalara yüzmek için giden vatandaşlar da, gölün kirliliğinden yakındı. Bu konuda sosyal paylaşım sitelerinden fotoğraflar da paylaşan vatandaşlar, biran önce Van Gölünün korunması için somut adımların atılması gerektiğine işaret etti.

Ahlât, Adilcevaz ve Tatvan olmak üzere Bitlis’in üç, Van’ın da Tuşba, Erciş, Gevaş ve Edremit olmak üzere dört ilçesi tarafından kuşatılan Van gölünün daha önceleri sık sık kanalizasyon ve evsel atıklarla kirletildiği gündeme gelirken, şimdi buna bir de hafriyat sorunu eklendi. Ayrıca gölün bazı noktalarında suyun kirliliğinden dolayı yüzülemediği de belirtildi.

“ÇOCUKKEN YÜZERDİK”

Van Gölü'nün korunması gerektiğini anlatanlardan biri olan Van Çevre Derneği (Van Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, Tuşba ilçesi İskele Mahallesi’nde hafriyat, evsel atıklar ve kanalizasyon atıkları nedeniyle gölün doğasının bozulduğunu belirterek, “Çocukluğumuzda suya girerek yüzdüğümüz bu alan, şu anda büyük bir kirlilik ve koku içinde, kullanılamaz hale getirilmiştir. Bu yetmemiş, şimdi de belediye tarafından yapılan parkın yakınlarında göle hafriyatlar dökülmüş ve berbat bir görüntü oluşmuştur” ifadelerini kullandı. 

EDREMİT SAHİLİ

Edremit sahil boyunda da yine yapılan çalışmalar neticesinde gölün olumsuz etkilendiğini kaydeden Kalçık, “Van-Edremit-Gevaş karayolu üzerinde yapılan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’ne ait özel köprülü kavşağında denize metrelerce dolgu yapılarak, beton setler örülmüştür. Çevre ve görüntü kirliliği yarattığı gibi canlıların ortak yaşam alanı olan suya erişim de engellenmiştir. Van merkez ilçede onlarca yerde köprülü kavşağa ihtiyaç olduğu halde buraya yapılıyor. Bununla aynı zamanda 3621 sayılı Kıyı Kanunu da ihlal ediliyor. Ama kimin umurunda?” diye konuştu.

Erciş ilçesinde de benzer sorunların yaşandığını dile getiren Kalçık, Van Gölü için mutlaka gereken tedbirlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

VATANDAŞLAR GÖL KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ayrıca, havaların ısınması ile birlikte Van Gölünde yüzmeye giden birçok vatandaş, gölün kirlendiğini ve bunun da gözle görülür bir hal aldığını söylüyor. Bazı vatandaşlar gördüğü manzara karşısında şaşışırken, kimisi de göldeki kirliliği fotoğraflayarak sosyal medyada paylaştı ve konuya dikkat çekmek istedi. Halkın ortak beklentisi ise Van Gölünün mutlaka korunması ve kirliliğinin önüne geçilmesi için geç kalınmadan gereken tedbirlerin alınması şeklinde.

TAKVA: VANGÖLÜ KORUMA KANUNU MUTLAKA ÇIKMALI

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da, "Başka bir Van Gölü yok" diyerek, gölün mutlaka korunması gerektiği çağrısını yineledi. Van Gölü Koruma Kanunu'nun tez zamanda çıkması gerektiğine işaret eden Takva; "Yarın çok geç olabilir. O yüzden hemen bugünden başlayarak Van Gölü için gereken tedbirlerin alınması gerekiyor. Suyunun şifalı olduğuna inandığım Van Gölü, bir dünya mirasıdır. Ve bu mirası korumak da hepimizin görevidir. Geç olmadan Van Gölü'nü korumak adına somut adımlar atılmalıdır" uyarılarında bulundu.

ANKET DÜZENLENİYOR

Bu arada, Vangölü Aktivistleri ismiyle sosyal medyada da Van Gölü için anket başlatıldı. "#vangölüKirlenmesin" tagıyla başlatılan ankette, "Van Gölü Koruma Kanunu'nun çıkması için Van'dan Ankara'ya yürüyüş yapılması sizce doğru olur mu?" sorusu soruluyor.

 

Kaynak: Prestijgazetesi- Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber