Yaz mevsimiyle birlikte Van Gölü sahillerinin halk sağlığı açısından uygunluğunu belirlemek amacıyla il sınırları içerisinde bulunan 28 yüzme alanından numune alımlarına başlandı. 15 Eylül 2017 tarihine kadar gerçekleştirilecek numune alımlarının ilk sonuçları, 3 nokta haricinde yüz güldürdü. Van Gölü sahillerinden Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği doğrultusunda tespit edilen 28 odaktan alınan numunelerin 25’inin yüzülebilir kalitede olduğu anlaşıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Halk Sağlığı Müdiresi Dr. Semra Gümüş Gündüz, güvenli koşullarda yüzmenin sağlık için yararlı olduğunu ve insanın kendini iyi hissetmesini sağladığını kaydetti. Dr. Semra Gümüş Gündüz, “Güvenli koşullar sadece can güvenliği için gerekli koşulların sağlanması demek değildir. Öncelikle yüzme suyu kalitesinin sağlık için herhangi bir risk içermemesini gerektirir. Bu nedenle yüzme suyu kalitesinin izlenmesi birey, toplum ve çevre sağlığı açısından son derece önemlidir” dedi.

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesince 15 Haziran-15 Eylül 2017 tarihleri arasında her 15 günde bir düzenli olarak yüzme alanlarından numune alacaklarını dile getiren Dr. Semra Gümüş Gündüz, “İlk numune sonuçlarına göre sahillerin yüzülebilir nitelikte suya sahip olduğu tespit edildi. Alınan numune sonuçları Bakanlığımızın resmi internet sitesinde yayınlanmakta olup, plajların su analiz sonuçlarının herkese açık olmasına imkân sağlamaktadır. Ayrıca analiz sonuçlarına göre uygun olmayan yerler; yüzme alanlarındaki muhtemel kirliliğin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve numune sonuçları uygun çıkıncaya kadar yüzme alanının kullanıma kapatılması konularında ilgili kamu kurumlarına bildirilmektedir" diye konuştu.

Yönetmelik doğrultusunda alınan her numunenin iyi, orta ve kötü kalite su olarak değerlendirildiğinin altını çizen Dr. Gündüz, "2016 yılında yüzme sezonu boyunca 232 numune alınırken, 25 numune girilemez düzeyde sonuçlandı. Yaz mevsiminin gelmesiyle gerek il içinden, gerekse de il dışından yoğun olarak halkın rağbet edeceği plajlarımızın insan sağlığını tehdit etmemesi için denetim amaçlı numune alma işlemlerimiz bu yaz mevsiminde de devam edecektir" şeklinde konuştu.

Dr. Semra Gümüş Gündüz, ilde bulunan açık ve kapalı havuzların da müdürlükleri tarafından su kalite sisteminde takip edilerek her ay denetim ve numune çalışmaları yapıldığını sözlerine ekledi. (İHA)

Editör: Wan Haber