Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Van gölünün kirlilik sorununa dikkat çekmek için Van gölü suyunda elbiselerle halay çekip misket oynadılar. Van Gölü Kirlenmesin kampanyası ile Van gölü havzasında yer alan bütün yerleşim yerlerinde etkinlik düzenleyen öğrenciler, göl etrafında tehlike arz etmeye başlayan çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla Gevaş sahilinde düzenledikleri etkinlikte buluştu. Etrafında bulunan yerleşim yerleri, sanayi tesisleri ve vatandaşların Van gölüne gerekli özen ve duyarlılığı göstermemesi nedeniyle her gün hızla kirlenen gölün temizlenmesi ve kirlenmesinin önlenmesi için başlatılan temizlik kampanyasına Gevaş Belediyesi ve Gevaş Meslek Yüksekokulu destek verdi. Gevaş sahilinde temizlik yapan çok sayıda öğrenci ve belediye personeli, Van gölünün kirletilmesine artık ‘yeter’ dedi. Etkinlikte ressam öğrenciler çizdikleri resimlerle Van gölündeki kirliliği dile getirirken, müzik grubu mini bir konser verdi.
 

“LÜTFEN GÖLÜMÜZÜ TEMİZ TUTALIM”
Van gölünün kirletilmemesine dikkat çekmek isteyen bir grup öğrenci, elbiseleriyle gölde gitar eşliğinde halay çekti. Önce Kürtçe şarkı eşliğinde halay çeken öğrenciler, ardından da misket havası oynadı. Gölün temiz tutulmasına dikkat çekmek için böyle bir etkinlik yaptıklarını ifade eden öğrenciler, “Burada bir temizlik çalışması yaptık. Bu çalışma yapılmazsa bir 5 yıl sonra artık göl yüzülmez hale gelecektir. Biz, Van gölünün tüm çevresini gezdik ve son durak olan Gevaş’a geldik ve burada halay çektik. Amacımız buraya dikkat çekmek ve buranın kirletilmemesidir” dedi.
Havalar daha soğuk olmasına rağmen kendini göl suyuna bırakan ve bir süre yüzen Gürkan adlı öğrenci de, “Burada temizliğimizi yaptık ve şu anda burası temiz ve bende kendimi göle attım. Lütfen çevremizi kirletmeyelim, burada biz yaşıyoruz. Herkesten ricamız, çevremizi ve gölümüzü temiz tutalım” ifadelerini kullandı.

 

“VAN GÖLÜ HALİÇ OLMASIN”
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Erdoğan Özel, iki gündür Van Gölü Kirlenmesin sloganıyla 60 öğrenciyle 5 ilçeyi gezdiklerini belirterek "Bugün son durağımız olan Gevaş’tayız. Van denizini temiz tutmamız gerekiyor. Böyle devam ederse bir 10 yıl sora koku ve kirlilikten dolayı kimse bu denizi kullanamayacak. İnsanlarımız göle ve suya yakın yerlerde yaşamak istiyor. Çünkü suya yakın yerlerde yaşamak ömrü uzatıyor ve sağlıklı bir yaşamı sağlıyor. Ancak, böyle devam ederse 10-15 yıl sonra bu gölden kaçmaya başlayacağız ve burası aynı Haliç gibi olacak. Ondan sonra da milyonlarca dolar harcayıp gölü temizlemeye çalışacağız. Bu da zaman kaybına neden olacağı gibi ülke ekonomisine de zarar verir. Van gölünü kirletmeyelim, geleceğimizi karatmayalım. Buradan herkese mesajımız, lütfen gölümüzü temiz tutalım” dedi.
 

“BU GÜZEL MİRASI KORUMAK İÇİN ELLİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
Gevaş Belediye Başkan Yardımcısı Harun Ayas da, bilindiği üzere geçen hafta ilçemizde bir temizlik kampanyası başlattıklarını belirterek şöyle konuştu: "Bu hafta da YYÜ Meslek Yüksekokulumuz bir kampanya başlattı. Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan ve son olarak Gevaş’a geldiler. Ben belediye adına değerli hocalarımız ve öğrencilerimize teşekkür etmek istiyorum. Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan ve son olarak Gevaş’ta sonlandırılan bu kampanyaya Gevaş Belediyesi olarak temizlik araçlarımız ve personellerimizle destek verdik. Van gölünün temiz kalması konusunda verilen mesajlar olumlu olmuştur. Bu tür çalışmalarımız önümüzdeki günlerde de devam edecek. Bize kalan bu güzel mirası korumak için ellimizden geleni yapacağız.”


Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Başkan Yardımcısı Harun Ayas, Gevaş MYO Müdürü Doç. Dr. Erkan Düz, öğrenciler ve belediye personeli katıldı.

Editör: Wan Haber