Fatih Çiftçi ve Gülşen Orhan, beraberindeki AK Parti İl Başkan yardımcıları Osman Türkmen, Selami Taşdemir ve Ümit Esengül ile Van Merkez İlçe Başkanı Abdulmenaf Keyifli ve bazı partililerle birlikte ilk olarak ilçedeki bir kıraathanede vatandaşlarla bir araya geldiler. Burada vatandaşların görüş ve taleplerini dinleyen milletvekilleri, AK Parti olarak Edremit ilçesinin ideal bir yaşam ve turizm bölgesine dönüştürme çabası içinde olduklarını söylediler. İlçedeki işsiz gençlerin de bu gelişmelerden olumlu yönde nasipleneceklerini, istihdamın giderek artacağını ifade eden vekiller, ardından AK Parti İlçe Başkanlığı’nı ziyaret ettiler. Burada bir konuşma yapan Fatih Çiftçi, AK Parti hükümeti ile deprem öncesi ve sonrasında Van’da çok büyük bir değişim ve gelişim yaşanırken, Edremit ilçesinin de bundan önemli bir pay aldığını söyledi. Çiftçi, “Van’ın gelişen yüzünü Edremit çok iyi ifade ediyor. Bu gelişmelerin Edremit’e katma değeri çok yüksek oldu ve olmaya da devam edecek. İlçe ekonomisi daha çok canlanacak ve istidam sorununu azaltacaktır. Bundan sonraki süreçte de bu bölgeyle ilgili eksiklerin giderilmesi noktasında teşkilatımız ve milletvekili arkadaşlarımızla hep birlikte çalışacağız” dedi.


“VANGÖLÜ KİRLİLİĞİNİ ÖNLEYECEK EYLEM PLANI UYGULAMASINA HIZ VERDİK”
Belediye başkanlığı dönemimde kanalizasyon konusunda Gülşen Orhan ile birlikte yürüttüğü özel bir çalışmayla Erciş ile birlikte Van Gölü etrafında bulunan bütün belediyelerle çalışmalara başlandığını ifade eden Çiftçi, “Fakat kanalizasyonun tek başına yapılması bir şey ifade etmediği için beraberinde arıtma tesisinin yapılması gerekir. Bu konuda 2009 yılında Sayın Başbakan’ın talimatı doğrultusunda Van Gölü kirliliğini önlemeye dair hazırlanmış bir eylem planı var. Bu planın uygulama noktasında çalışmalara hız verilmesi için konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza da ilettik” diye konuştu.


“VAN BELEDİYESİ’NE ALTYAPI VE ARITMA TESİSİ İLAVESİ KONUSUNDA DESTEK OLDUK”
Milletvekili Gülşen Orhan ise, Van Belediyesi’ne altyapı ve arıtma tesisi ilavesi konusunda destek olduklarını belirterek, “Van Gölü kirliliği sadece Edremit’e has bir durum değil. Van Gölü havzasında bulunan bütün yerleşim alanlarından kaynaklanıyor. Bu yerleşim alanındaki belediyeler, bugüne kadar kısmi olarak atık sularını göle deşarj etmişler. Bunun dışında insanların bilinçsiz bir şekilde attıkları çöpler de gölü kirleten önemli bir etkendir. Zaten bugüne kadar Van Belediyesi evsel atık su arıtma tesisi de tam kapasite ile çalışmadı. Revizyona uğradı, tamir edildi ve bir de kapasitesi yetmiyor. Biz ilave bir arıtma tesisi yapmaları için de destek olduk. Bunun dışında depremde yeraltındaki şebekelerin hasar görmesiyle birlikte kanalizasyon sularını taşıyamadığı için komple yenilenmesi için belediyeye destek olduk, bunları yeniledik” dedi.


“VAN GÖLÜ İÇİN 400 MİLYON LİRA BÜTÇE AYIRDIK”
Orhan, 2009 yılında Van Gölü kirliliğini önlemek için bütün havzadaki yerleşim alanlarını kapsayacak şekilde İller Bankası marifetiyle belediyelerin altyapı ve arıtma tesislerini yapmaları, yenilemeleri veya kapasitelerini arttırmaları için nüfusu 20 binin altındakilere yüzde 70, diğerlerine ise yüzde 50 hibe, kalan kısmı da kredilendirilecek şekilde 400 milyon liralık bütçe ayırarak başlattıkları bir projelerinin olduğunu söyledi. Orhan, “O dönem Van Belediye bizde iken biz bu çalışmayı başlamıştık, ama şu an Van Belediyesi’nin bu konuda ne yaptığı ve hangi aşamada olduğunu ben bilmiyorum. Şu anki yeni imar planında büyükşehir kapsamına giren yerleşim alanlarının kanalizasyon kolektör hatlarının birleştirilmesi ve tek bir arıtma tesisinde toplanarak arıtılması söz konusu olacak. Biz buna hız veriyoruz. Bu konuda 1. Kuşakta olan belediyelerin hemen hepsi projelerini tamamladılar, uygulamalara başlanacak” diye konuştu.


“SAHİL YOLU PROJESİNE START VERDİK”
Van Belediyesi’nin kendilerinde olduğu dönemde sahil yolu projesini başlattıklarını hatırlatan Orhan, “BDP belediyesi göreve geldikten sonra bu çalışma durdu. Şimdi biz diyoruz ki bu projeyi nasıl olsa BDP belediyesi yapamayacak, o nedenle dört milletvekiliyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanımıza bu konuyu aktardık, ısrar ettik ve olumlu yanıt aldık. Şimdi Van Kalesi’nden başlayacak şekilde sahil yolu projesini başlatıyoruz. Bu konuda Vali Bey çalışmaları başlatacak. Sahil yolu projesinde yapılacak yol ile birlikte yolun sağında ve solunda spor yerleri, kafeler, dinleme yerleri, çocuk parkları, yeşil alanlar olacak. Van için çok gerekli ve çok önemli bir projedir. Bizde üstümüze düşen tüm çabayı bu noktada sarf edeceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber