Rıdvan Can

Van Gölü’nün hızla kirlendiğini,  göl çevresinde yerleşim alanlarının artması ile birlikte göle dökülen atıkların arttığını belirten vatandaşlar, gölün daha fazla kirlenmemesi için önlem alınmasını istiyor.

 Yaz aylarının en sıcak günlerinde Van Gölü kirli, sahilleri ise kötü kokuyor. Suyunda yüzerek serinlemek, kıyısında dinlenmek amacıyla göle akın eden aileler çöp, naylon ve yün parçalarının gezdiği göle girmekten çekinmiyor. 

Van Göl’ü kirliliğinin Gevaş- Amik arasındaki yer alan bazı bölgelerde yoğunlaştığını ifade eden vatandaşlar, “Gölün suyu kirli,  kıyısı kokuyor. Van Gölü’ne yazık oluyor. Edremit Çimento Fabrikası yanı başında göle akıtılan kanalizasyon noktası ve Edremit girişinde çiçek ve fidan satılan bölge çok kötü koku etrafa saçıyor. Van’a gelenleri kötü koku karşılıyor. Bu iki noktadan geçenler kokudan burunlarını tutmak zorunda kalıyor. Naylon torba, kutu,  yün ve diğer ve katı atıklar da gölümüzü kirletilmektedir. Van’ın eşsiz turizm ve doğal hazinesi yok oluyor. Bütün vatandaşların göle sahip çıkması kirliliğe karşı daha duyarlı olması gerekir. Önce burada yaşayan halk olarak bizler gölü kirletmemeliyiz. Piknikçiler çöplerini göle atmaktan artık vazgeçmelidir. Öte taraftan yün mevsimi geldiğinden gölde yün yıkanmaya başlandı. Gölde yün yıkanmasına kaymakamlıklar ve belediyeler müsaade etmemeleri gerekir. Gölü kirleten kurum, kuruluş ve şahıslara gereken yasal cezai işlem uygulanmalıdır. Çünkü Van’ın başka denizi yoktur.” diye konuştular.

Serinlemek üzere Van Gölü’ne giren vatandaşların oluşan kirliliği önemsemeden yüzmeleri dikkat çekiyor.

Editör: Wan Haber