ARİF ASLAN / DİHA

Türkiye cezaevlerinde 10 binin üzerinde tutsağın başlattığı ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine son verilen açlık grevi eyleminin ardından cezaevlerinde tutsaklara yönelik baskıların arttığı haberleri sık sık gündeme geliyor. Van F Tipi Cezaevi'nde de özelikle cezaevi yönetimin değişmesi üzerine tutsaklara yönelik baskıların arttığı belirtiliyor. Cezaevinde baskıların giderek arttığını dile getiren Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, özellikle yeni atanan Cezaevi Müdürü Mustafa Arlı'nın göreve başlamasıyla beraber cezaevinde baskıların en üst seviyeye çıktığını söyledi. Aygün, "Son zamanlarda tutsakları tahrik etmeye paralel olarak hak ihlalleri de devam ediyor. Tutsakların bulunduğu odalarda ayda bir defa ve bir tutsak gözetiminde aramaların yapılması gerekirken, gece yarısı keyfi olarak baskın yapılarak, aramalar yapılıyor. Televizyonların içine kadar arama yapılıyor ve odaları bilinçli olarak dağıtılıyor. Odaların araması, orduda disiplin cezası alan ya da ordudan atılan askerlerden oluşan 'A Takımı' adı verilen gardiyanlar tarafında yapılıyor. Aramalar sırasında gardiyanlar bilinçli olarak parmaklarına bozkurt ve üç hilal yüzükleri takıyor" diye belirtti.

'Hak ihlalleri karşısında sesiz kalmayacağız'

Gardiyanların sık sık tutsaklara sözlü olarak hakaretlerde bulunması nedeniyle kavgaların çıktığını belirten Aygün, yaşanan durumlardan dolayı 40 tutsağa soruşturma açıldığını söyledi. Aygün, hak ihlalleri karşısında sessiz kalmayacaklarını belirterek, Van Barosu Cezaevi Komisyonu üzerinden olayla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Aygün, hak ihlallerine ilişkin İHD'ye de başvuruda bulundukları belirtti.

Cezaevi müdürü mevzuata göre davranıyormuş!

Açılan soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu belirten Aygün, "Defalarca cezaevi müdürü ile görüştüm. Bana 2005 yılının mevzuatına göre hareket ettiğini söylüyor. Oysa bahsettiği mevzuat 2005 yılında kalma eski ve keyfi bir mevzuattır" diye belirtti.

Editör: Wan Haber