On bir ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle birlikte, iftar alışverişine önem veren vatandaşlar çarşı esnafının yüzünü güldürdü. Büyük alışveriş merkezlerinden lokantalara, kahve işletmelerinden bakkallara kadar herkes Ramazan ayının bereketinden dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Son yıllarda sayıları artan büyük alışveriş merkezlerinden dolayı işlerinin azaldığını ifade eden bakkal esnafı, Ramazan ayı ile birlikte az da olsa işlerinin açıldığını söyledi. Artık Ramazan ayının da eski yıllardaki gibi hareketli olmadığını ifade eden Naci Çakı, Kamuran Arslan ve Eyüp Arslan adlı esnaflar, “İlimizde büyük market sayılarının her geçen gün artması işlerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Fakat bölgedeki çatışmalı süreç ise işlerimizi adeta durma noktasına getirdi. İnanıyoruz ki barış ve huzur ortamı yeniden buralara gelse işlerimiz çok daha fazla açılacak. Bu nedenle biz bu sürecin sona erdirilmesini, barış ve huzur ortamının yeniden hakim olmasını istiyoruz” dediler.

Van esnafı gezerek sıkıntılarını dinleyen Bakkallar ve Manavlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge ise, Van’ın sosyal ve ekonomik anlamada bir çöküş yaşadığını belirterek, bu sosyal ve ekonomik çöküntünün ancak ildeki yerel esnafın güçlendirilmesi ile mümkün olacağını söyledi. Van halkının yerel esnafı desteklemesi gerektiğinin altını çizen Berge, “Her zaman kapısını çalabileceğimiz yerel esnafımız, bizim vazgeçilmez dostumuz, kardeşimiz ve sırdaşımızdır. Her daim yanımızda olan ve dar günümüzde kapısını çalabileceğimiz bir dosttur. Bakkal kültürü asla kaybolmayacaktır” dedi.

Büyük marketlerin Van’a katkısı olmadığına da vurgu yapan Berge, “Büyük marketlerin ilimize zararı vardır, faydası yoktur. Van’da istihdam ve kalkınma istiyorsak yerel esnafımıza sahip çıkmalıyız. Çünkü yerel esnaf dar günün dostudur. Ramazan ayının da esnafımız açısından iyi geçtiğini görüyoruz. Bu anlamda da halkımıza minnettarız” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber