Van’ın üç özel hastanesinden birisi olan Özel İstanbul Hastanesi ile ilgili kararın yankıları sürüyor. SGK desteğinin bittiği hastanenin durumu hem hastaları hem civardaki esnafı hem de Van’ı dolaylı olarak etkiliyor. Hem yönetim hem de halk hastanenin avantajlarından dolayı SGK ile yola devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Karar tartışılırken yönetim ise olumlu adımın atılmasını bekliyor… Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise durumu; “Van bunu kaldırabilecek durumda değil. Ancak dediğim gibi kanunlar karşısında hukuksuz bir uygulama konusunda bir kanaat varsa, bence yapılması gereken şahıs ve kişilerle ilgili bir uygulamanın yapılması gerekiyor.” Şeklinde yorumladı.
 
İstanbul Hastanesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamından çıkarıldı. 2016’nın en flaş haberi olan bu karardan sonra bir anda sağlıkla ilgili endişeler başladı. Kent merkezindeki en iyi sağlık kompleksi olan İstanbul Hastanesi’nin bu durumu hastaları, çalışanları ve yönetimi şaşırtırken bir anda alınan karar şok etkisi yarattı… Hastane ile ilgili alınan karar halkı da yakından etkilerken günde onbinlerce hastanın uğradığı hastanenin durumu vatandaşı da esnafı da üzdü… Zira SGK desteğini alamadan yüzde yüz özel bir hastane olarak devam edilirse bu durumda vatandaşların bu hastaneye gitmesi zorlaşacak, hastane civarı esnafı mağdur olacak. Korkulan senaryo ise hastanenin bu yaptırımdan sonra halkın bütçesini aşan bir sağlık kuruluşu olacağı nedeniyle kapanmaya kadar gidecek bir tehlikeyle yüz yüze kalmış olması… Tüm bu gelişmeler yaşanırken hastaneyle ilgili girişimler devam ediyor. Kentin önde gelen isimlerinin de ‘çözülmesi’ yönünde görüş bildirdiği hastane ile ilgili girişimlerin olumlu sonuçlanıp sonuçlanmayacağı ise merak konusu…
 

EN ÇOK ONLAR MAĞDUR OLACAK…
Türkiye’nin değişik illerinde toplam 21 hastane SGK kapsamından çıkarıldı. Van'daki en önemli hastanelerden birisi olan İstanbul Hastanesi'nin de arasında bulunduğu hastanelerle ilgili karar şok etkisi yaratırken, hastanenin Cemaat'e yakın olan hastaneler arasında olduğu iddia edildi. Verilen karardan sonra tüm gözler İstanbul Hastanesine çevrildi. Hastanenin son durumu henüz netleşmemişken, çevrede bulunan esnaf ve vatandaşlar karara tepki gösterdi. Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz hastane civarı esnafı, hastanenin kapatılması durumda mağdur olacaklarını söyledi. Kentteki ekonomik darboğazının üzerine birde hastanenin kapatılmasıyla birlikte iflasın eşiğine geleceklerini söyleyen eczacılar kararın yanlış olduğunu belirtti.
 

“SGK KAPSAMINDAN ÇIKARILSA ZARAR GÖRÜRÜZ”
Şehrivan Gazetesi olarak SGK kapsamında çıkarılan İstanbul Hastanesini esnafa ve vatandaşa sorduk. Hastane civarında esnaflık yapan Ertuğrul Çay Evi yetkilisi hastane ile ilgili alınan kararın değişmemesi durumunda mağdur olacaklarını ifade etti. Yetkili, “Hastanenin bu cadde üzerinde olması bizim için büyük bir avantaj ve ekonomik kaynak. Hastanede çalışan elemanların yanı sıra gün içerisinde hastaneye gelen vatandaşların biz buradaki esnafa katkısı çok fazla. Ancak sizin dediğiniz gibi SGK kapsamından çıkarılması durumda, durumu iyi olmayan hiçbir vatandaş bu hastaneyi kullanmayacak. Buda hastanenin düşmesi ve kapanması anlamına geliyor. Böyle bir şey olduğunda bundan biz çevre esnafı da çok kötü etkileniriz. Umarız ki bu kararda vazgeçilir ve Van için önem arz eden bizim de ekmek kapımız olan bu hastane böyle bir şeyle karşı karşıya kalmaz.” İfadelerine yer verdi.
 

ZARİÇ: ALINAN KARAR VAN’A DARBEDİR
Hastanenin Van’a olan katkılarıyla ilgili bizlere bilgi veren Büfe Miyazaki Yetkilisi Nazım Zariç ise şu sözleri kullandı: “Bu durum Van’a darbedir. Van ve bölge için büyük öneme sahip, Van’ın en büyük özel hastanelerinden bir tanesi ve istihdam anlamında yüzlerce kişi istihdam eden hastaneye böyle bir uygulama yapılması yanlıştır. İstanbul Hastanesi sayesinde çevrede ekmek kazanan esnaflar bu durumdan dolayı kötü etkilenecektir. Özelliklede eczacılar bu konuda büyük mağduriyet yaşayacaktır. Cemaat adı altında böyle bir şeyin yapılması ve Vanlıları sağlıktan mahrum edilmesi doğru bir karar değil. Verilen bu karardan vaz geçilmeli ve Van için büyük önem taşıyan bu hastanenin Vanlılara hizmet etmesi devam etmelidir.”
 

GÜN: ECZACILAR OLARAK BİTERİZ
Yılmaz Eczanesi Yetkilisi Yılmaz Gün alınan karar uygulanması durumunda eczacılar olarak büyük mağduriyet yaşayacaklarını ifade ederek, “Daha önce çarşı merkezde olan devlet hastanesi yıkıldı. Yıkılan devlet hastanesinin ardından eczacılar olarak büyük sıkıntılar yaşadık. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanında eczaneler açılınca vatandaş direk ilaçları oradan almaya başladı. Şimdi ise İstanbul Hastanesi’nin SGK kapsamından çıkarılacağı konuşuluyor. Bu da yapılırsa biz eczacılar tam anlamıyla biteriz. Kapsamdan çıkarıldığı takdirde insanlar hastaneyi kullanmayacaklar. Bu da hastanenin kapanmaya doğru ilerlemesi demektir. Bunun en büyük zararını da hasta ve bizler çekeriz.” Şeklinde konuştu.
 

“VAN SAĞLIĞI İÇİN KÖTÜ BİR DURUM”
Hastane civarında esnaflık yapan erkek kuaförü yetkilisi ise en çok kazançlarının hastane tarafından geldiğini belirterek, hastanenin olası kapanmayla karşı karşıya kalması durumunda sorun yaşayacaklarını ifade etti. Kuaför yetkilisi şu ifadeleri kullandı: “Ben burada esnaflık yapmaya başladığımda hastane vardı. Ancak çok fazla aktif değil. Zaman geçtikçe hastane büyüde ve gerek hastaneye gerekse de civardaki esnafa katkısı gün geçtikçe arttı. Bu kadar büyük bir hastanenin kente bu kadar faydası olan bir hastanenin kapanması ya da kapanmayla karşı karşıya kalması biz esnafları ve vatandaşları mağdur edecektir. Dileriz ki böyle bir durum söz konusu olmaz. Bizim esnaflığımızın yanı sıra Van’ın sağlığı için önem arz eden hastanenin kapanması çok doğru olmaz.”
 

CUMHUR: HASTANE GİDERSE İFLAS EDERİZ
SGK’nın kapsamında çıkarılan İstanbul Hastanesiyle ilgili görüştüğümüz Kardeşler Otopark yetkilisi Cumhur Van’da ekonomik bir darboğazın olmasından dolayı durumlarının iyi olmadığını, hastanenin de kapanması durumunda iflas edebileceklerini söyledi. Cumhur, “Van esnafı olarak yıllardır büyük bir ekonomik sorun yaşıyoruz. Özellikle otoparkçı esnafı olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Her şey yemezmiş gibi birde en büyük ekmek kapımız olan İstanbul Hastanesi kapanırsa o zaman iflas etmeye kadar gidebiliriz. Zaten var olan borçlarımızdan dolayı zor günler geçiriyoruz. Birde bu olayı yaşarsak o zaman biteriz.” Dedi.
 

TAKVA: HASTANENİN KAPANMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
Gazete olarak SGK’nın aldığı karar sonrası hastane girişimlerde bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva karardan vazgeçilmesini umduklarını söyledi. Takva ilk olarak şu sözlere yer verdi: “Hastanenin kapanması söz konusu değil. Ancak bölgemiz yoğunluklu olarak dar gelirli insanlardan oluştuğu için eğer ki bir özel hastan Sosyal Güvenlik Kurumuyla anlaşma yapmaz ve SGK’lı hasta kabul etmemeye başlarsa, sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Yani ekonomik ömrünü sürdüremez hale geliyor. Durum şudur. İstanbul Hastanesi ile ilgili Fetullah Cemaati ile ilintili olarak, elimizde tabi ki bu konuda bir belgede yok. SGK bunu düşünerek hastane ile 2016 yılı sözleşmesini yapmadı. Dolayısıyla bu durumda hastanenin burada özel hastane statüsünde faaliyet göstermesi de mümkün görünmüyor. Van’ın en kapsamlı ve en büyük tesislerinde biri olan kanser ve AMATEM gibi tedavi hizmeti sunan bir hastanenin özel koşullar içerisinde SGK hastası kabul etmeden varlığını sürdürmesi mümkün görünmüyor.”
 

“TAMAMIYLA ÖZEL SEKTÖRE AİT BİR HASTANEDİR”
Yaşanan durumla ilgili SGK ile sözleşme yapılması konusunda girişimlerde bulunduklarını ifade eden Başkan Takva, “Vakıf üniversitelerinde böylesi bir kanaat oluşabilir. Ancak burası bir vakıf hastanesi değil. Tamamıyla bir özel sektöre ait bir hastanedir. 30 civarında ortağı olan, ortakları arasında da her farklı görüşten olan birçok insan olduğunu bizde çok iyi biliyoruz. Dolayısıyla bir vakıf ya da cemaat hastanesi gibi değerlendirip bu gerekçe ile SGK anlaşması yapmamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu çok makul bir durum değil. Dolayısıyla bu konuda bu ortaklar arasında cemaat ile ilgisi olan birileri varsa bunlarla ilgili yasal işlemler olması gerekiyor. Biz TSO olarak, odamız üyesi olan bir şirketin işlettiği bu hastanenin böyle bir anlayış içerisinde değerlendiğini düşünmek istemiyoruz. Bu çerçevede girişimlerimiz var. Ben konuyu Van milletvekillerine de ilettim.” Dedi.
 

TAKVA: DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL
Bölgede dar gelirli insanların çok olduğunu ifade eden Başkan Takva anlaşmanın yapılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Takva şöyle devam etti: “Dar gelirli ailelere hitap eden bir bölgedeyiz. İnsanlar çok yoksul ve sıkıntılı bir durumdalar. Sağlık hizmetlerin erişim konusunda insanlarımızın ciddi sorunları var. Mevcut haliyle bile Van’daki sağlık kuruluşları ihtiyaca cevap veremezken kalkıp bu nevide bir yaklaşım içerisinde bunu değerlendirmek doğru bir yaklaşım değil. Süreci bizde izliyoruz. Umuyorum ki bu yanlış bir değerlendirme sonucu olmuş olabilir. Ama bunu çok şey yapmadan, SGK anlaşmasını yapacak şekle getirebilmek gibi bir çabamız olması gerekiyor.”
 

“VAN BUNU KALDIRABİLECEK DURUMDA DEĞİL”
Hastanenin istihdam konusunda önemli bir yerde olduğunu ifade eden Takva, “500 üzerinde insan o hastane de çalışıyor. O civarda hastanenin tedarikçisi konumunda olan diğer eczaneler, işletmeler, otoparkından yemek-içmek hizmetine kadar orada etkilenen ciddi bir kitle olduğunu biliyoruz. Van bunu kaldırabilecek durumda değil. Ancak dediğim gibi kanunlar karşısında hukuksuz bir uygulama konusunda bir kanaat varsa, bence yapılması gereken şahıs ve kişilerle ilgili bir uygulamanın yapılması gerekiyor. Bunun ötesindeki bir şeyi düşünemiyorum bile. Umuyorum ki bu yanlış anlama bir an önce gerçeği ile örtüşür ve bizim için çok önemli olan bu sağlık kuruluşu da faaliyetlerine devam eder ve kimse mağdur olmaz. Biz bunu bir şekilde etkili bir şekilde makamlar nezdinde dile getirmeye çalışıyoruz.” Sözlerine yer verdi. (Önder Altınal - Şehrivan)

Editör: Wan Haber