Özellikle İran'dan gelen turistler, uzun bir aradan sonra otelciler başta olmak üzere tüm bir esnafın yüzünü güldürdü. Turizmin dip yaptığı kentte, son günlerdeki İranlı hareketliliği yeniden moralleri düzeltmeye başladı. Esnaflar İranlı bolluğunun tüm sene yaşanmasını temenni ediyor.

Haber: Adil HARMANCI

İran'da her yıl Nevroz bayramı dolayısıyla uygulanan bir aylık tatil en çok Van'ı ilgilendiriyor. Çünkü tatil nedeniyle İranlılar Türkiye'de daha çok en yakın il olan Van'ı tercih ediyor.
Daha çok alışveriş ve dinlenmek amacıyla gelen turistler için Van'da gerekli altyapının olması da ziyaretlerin armasında önemli rol oynuyor. 

Van'da son yıllarda turizme yönelik yapılan yatırımlar İranlı turistlerin de ilgisini çekiyor.
Lüks oteller, dinlenme alanları, bölgenin önde gelen alışveriş merkezleri, kahvaltı salonları, lokantalar tamamen turizme dönük bir yapılanma içinde.

OLAYLARIN ETKİSİ
Ancak bölgenin farklı illerinde yaşanan şiddet olayları ve meydana gelen çatışmalar Van'ı da olumsuz etkiliyor. Ancak yaşananlara rağmen son günlerde özellikle İranlı turistler Van'a gelmeye başladı.

İRANLILAR VAN'A AKIN ETTİ
İranlı turistler bu olumsuz tabloyu son günlerde kırmış gözüküyor. Ülkelerinde her yıl Nevroz kutlamaları nedeniyle 1 ay tatil ilan edilen İranlılar, bir haftadır Van'ın sokaklarında gruplar halinde görülmeye başlandı. Alışveriş merkezlerinde, kahvaltı salonlarında, parklarda İranlı turistlere rastlamak mümkün…

OTELLER TAMAMEN DOLDU
Daha önce en büyük sıkıntıyı kentteki otelciler yaşıyordu. Öyle ki bazı otel sahipleri basın toplantıları düzenleyerek yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekiyordu. İranlı turistler, bu sıkıntıyı da tamamen ortadan kaldırmış durumda. Kentteki otellerin büyük bir bölümünün tamamen dolduğu belirtiliyor.  Prestij Gazetesi'ne konuşan Urartu Oteli çalışanları, İranlı turistlerden dolayı otelin tamamen dolu olduğunu, bu durumun Mart'ın 25'ine kadar sürmesini beklediklerini, bu tarihten sonra da fazla bir sıkıntı yaşamamayı umduklarını söyledi. Otel çalışanları İran'dan gelen turist akışının da geçen yıla nazaran Türkiye'de meydana gelen olaylardan dolayı daha az olduğuna dikkat çekti.

ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ
Daha önce de turizme dönük çalışma yapan esnafla yaptığımız röportajlar sırasında olumsuz tablo çizenlerin bu kez yüzünün gülmesi dikkat çekti. Görüştüğümüz kahvaltı salonu, lokanta, pazar esnafı ve alışveriş merkezi sahipleri son bir haftadır yabancı müşterilerinin çoğaldığını söyledi. Van'da geniş bir kesimin geçiminin turizm üzerine olduğuna dikkat çeken esnaflar, en büyük isteklerinin şiddet olaylarının bir an önce son bulması ve sorunların barışçıl yöntemlerle çözülmesi olduğunu ifade etti. (Prestij Haber)

Editör: Wan Haber