Van'da ekonomik kriz her geçen gün kendini daha fazla hissettiriyor. Esnaflar iş yapamamaktan yakınırken, başlayan TOKİ konut taksitleri de ekonomik sıkıntı yaşayan kentin bu durumuna adeta tuz - biber oldu. Kentin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz, açıklanan verilere de yansıyor. Risk Analiz Merkezleri verilerine göre Van bireysel kredilerde en riskli iller arasında gösterilirken, aynı zamanda 2015 yılında binlerce çekin de karşılıksız çıktığı belirtiliyor. Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerin etkisinin yanı sıra, bölgede hüküm süren ortam da ekonomiyi derinden etkileyen faktörler arasında. Durumun pek iç açıcı olmadığı Van'da ekonomi çevreleri de çeşitli tedbir paketlerinin çıkarılması gerektiğini belirtiyor.

Van'da ekonomik sıkıntı büyük işletmelerden küçük işletmelere kadar herkesi derinden etkiliyor. Esnaf işlerin kesat olmasından kaynaklı ödemelerini yapamazken, sıkıntı giderek büyüyor. Depremden sonra yapılan TOKİ konutlarının ödemelerinin de başladığı kentte vatandaş ödeme güçlüğü yaşıyor. Esnaf ve tüccar temsilcileri de ekonomik krizden dert yanarken, mutlaka tedbirlerin alınması gerektiğine işaret ediyor.

Özellikle Van Ticaret ve Sanayi Odası, en başta deprem sonrası 2 yıl için vergi terkini konusunun esnafa can suyu niteliğinde olacağını belirtirken, esnaf odaları da esnaflara faizsiz kredi verilmesini umut ediyor. 

2015 yılında Van ve böglede çok sayıda esnafın kepenk kapatmak durumunda kaldığını da belirten esnaf temsilcileri, kötü gidişatın mutlaka durdurulması gerektiğine işaret ediyor. Bölgede yaşanan ortamın da bir an önce normale dönmesi gerektiğini belirten temsilciler, "Aksi takdirde gidişat iyi değil ve çok sayıda esnaf kepenk kapatmak durumunda kalır" uyarısında bulunuyor.

ESNAF BÜYÜK SIKINTI İÇİNDE
Esnaf ve tüccarların ekonomik olarak çok zor bir dönemden geçtiğini belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ilk adımın vergi terkini ile atılabileceğini söylerken, devamında da çeşitli destek paketlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muhittin Aydemir de, bölgede yaşanan çatışmalı ortamın ekonominin önüne geçtiğini belirtirken, vergilerin ertelenmesi ve faizsiz kredilerle esnafın mutlaka desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Aydemir, aksi takdirde kepenk kapatan esnaf sayısının hızla artabileceğine işaret ediyor.

Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge de özellikle küçük esnafın dayanacak gücünün kalmadığını kaydederken, esnaflara can suyu niteliğinde olacağına inandığı faizsiz KOSGEB kredilerinin verilmesini istiyor. Bu yönde beklentilerinin olduğunu belirten Berge, aksi takdirde esnafların toparlanmasının son derece güç olduğunu anlatıyor.

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt da, bölgedeki çatışma ortamının biran evvel sona erdirilmesi ve yatırımcıların desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Yatırımcıların can çekiştiğini kaydeden Bozkurt, zor bir dönemden geçildiğini ve bu dönemin geride bırakılması için olumlu adımların biran evvel atılması gerektiğinde ısrar ediyor. (M.Selim Kurt-Prestij Gazetesi)

Editör: Wan Haber