Van Bölge Kadın ve Doğum Hastanesi'nde yaşanan doktor sıkıntısı vatandaşları çileden çıkardı. Hastane sadece 9 doktorla hizmet veriyor. Doktor atamasında iller arasında eşitsizliğin olduğunu belirten Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Hizmetleri Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Kemal Duralı, "Yama ile ne zamana kadar gideceğiz? Vatandaş da, çalışan da, doktorlar da mağdur. Bu durum nereye kadar sürecek?" dedi.

Haber: Fazıl ERÜŞ

Van Bölge Kadın ve Doğum Hastanesi'nde yaşanan doktor sıkıntısı nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunu ifade eden Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Hizmetleri Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Kemal Duralı, günü kurtarma politikasıyla bir yere varılamayacağını belirterek, Van Bölge Kadın ve Doğum Hastanesi'ne acilen uzman kadın doğum doktorlarının atanmasını talep etti. Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Duralı, 6-7 aydır doktor sıkıntısını yaşadıklarını belirterek, hastanelerinde sadece 9 doktorun bulunduğunu söyledi. Van Bölge Kadın ve Doğum Hastanesi'ne sabahın erken saatlerinde gelen hastalar ise, saatlerce beklemelerine rağmen muayene olamadıklarını dile getiriyorlar.
 

'21 UZMAN KADIN DOĞUM DOKTORU ÇALIŞMALIDIR'
Van Bölge Kadın ve Doğum Hastanesi'nin 150 yataklı bir yer olduğunu belirten Duralı, "110 yatağı kadın doğum hastasına, 35 yatak ise yeni doğan yoğum bakım ünitesi hastalarına ayırmış durumdayız. Yaklaşık olarak 420'ye yakın da personelimiz var. Bu büyüklükte bir hastanede 21 uzman kadın doğum doktoru çalışmalıdır. Ancak mevcut doktor sayımız 9'dur. Mevcut doktor sayısı ile günde en fazla 3 poliklinik açabiliyoruz. Vatandaşlarımız mağdur olmasın diye akşam da ek olarak bir poliklinik daha açıyoruz. Orada da 60-70 hasta muayene oluyor. Biz hastane olarak her gün acilde 180, normal poliklinikte de 160-170 hastayı muayene ediyoruz." dedi.

 

'DOĞUM AYRICALIKLI BİR HASTALIKTIR'
Doktor eksikliğinin ciddi bir sıkıntı olduğunu dile getiren Duralı, "Daha önceki yıllarda 17-18 uzman kadın doğum doktoru ile çalışıyorduk. Doğum sayısı da şimdiki gibiydi. Doktorlarımızın birçoğu batı illerine tayinini istiyor. Bu da her bir doktorumuzun iki kat daha fazla çalışmasına neden oluyor. Doğum ayrıcalıklı bir hastalık ve en az 10 dakika muayene edilmesi gereken bir durum. Çünkü doğum hastası diğer hastalara benzemez. Hastanın mahremiyetine önem vermek zorundayız. Ayrıca şikâyetlerini dikkatlice dinlemeliyiz. Buna benzer birçok teknik ayrıntılar var. Ancak doktor sıkıntısı nedeniyle hastalarımızı 3-4 dakika muayene edebiliyoruz. Bir hasta diğerinden 1 ya da 2 dakika fazla muayene olduğunda ise sırada bekleyen hastalar ile doktorlar arasında tartışmaya neden oluyor." diye konuştu.

 

'İLLER ARASINDA BİR EŞİTSİZLİK VAR'
Doğurganlık ve nüfus artışında Van'ın Türkiye'de 3. sırada olduğunu vurgulayan Duralı, "Van'da geçen yıl 30 bine yakın bir doğum oldu. Bunun 13 bini Kadın Doğum Hastanesinde gerçekleşti. Hasta yoğunluğu bakımından ise yine Türkiye'de ilk 5 hastane arasındayız diyebilirim. Yetkililere anestezi, radyoloji ve kadın doğum uzmanı kadrosunda sıkıntılarımızın olduğunu ilettik. Zaten Sağlık Bakanlığı da 2-3 ayda bir hastanelerde bu talepleri topluyor. Milletvekillerimizle de görüşüyoruz. Onlar da 'ilgileniyoruz' diyorlar. 25 Nisan'da 2 hastanemize uzman doktor atanabilir. Ancak buradan da 2 uzman doktorumuzun başka illere tayini çıktı. Bu nedenle aynı sıkıntılar devam edecektir. Acilen buraya uzman doktor atanmalıdır. 


Örneğin Eskişehir'de kadın doğum hastanesinde günlük doğum sayısı 9 olmasına rağmen 24 uzman doktoru var. Ama bizde ise günlük doğum sayısı sezeryanla birlikte 35-40 olmasına rağmen toplamda 9 uzman doktorumuz var. Hastanemizde aylık en az bin doğum gerçekleşiyor. Eskişehir'de ise aylık ortalama 300 doğum gerçekleşiyor. Batı İllerindeki doktorlar uzun yıllar bulundukları hastanede çalışıyorlar. Ama burada ise maksimum 4 yıl kalıyorlar. Bir yıl içinde çok değişim yaşıyoruz. Bu da hizmeti aksatıyor. Planladığımız her şey yarım kalıyor. İlerleme kaydedemiyoruz. Bu nedenle artık bu sorun bizi aşıyor. Sağlık Bakanlığı buna bir çözüm bulmalıdır. Çünkü iller arasında kesinlikle bir eşitsizlik var. Bu eşitsizlik ortadan kalkarsa sorunumuz da çözülür diye düşünüyorum."ifadelerini kullandı.
 

'TEPKİLERİ DE HAKLI GÖRÜYORUZ'
Duralı, "Vatandaşlar da ciddi anlamda tepkili. Bu tepkileri de haklı görüyoruz. Ama biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. İlçelerden, köylerden gelen hastalarımız da var. Sıra olmasa bile bunları muayene etmek zorundayız. Yoksa bizim için de çok sıkıntı oluyor. Doktor arkadaşlarımız bu konuda çok sağduyulu. Ama günü kurtarmaya yönelik politikalar çözüm değildir. Yama ile ne zamana kadar gideceğiz. Vatandaş da, çalışan da, doktorlar da mağdur. Bu durum nereye kadar sürecek" dedi. Prestij

Editör: Wan Haber