Ebru TÖNEL

Vanlı depremzedeler, koşullarının iyileştirilmesi ve daha insancıl barınma olanağının sağlanması için 27 Ağustos’ta başlattığı açlık grevi birinci ayına yaklaşıyor. Bugün itibarıyla 16 depremzede açlık grevinde.

Grev, 12 Eylül’de ölüm orucuna dönüşmüştü. Ölüm orucu, oruca katılan 11 kişinin çeşitli sağlık sorunları yaşamalarına, çevre ve hava koşullarına rağmen 20 Eylül’e kadar devam ettirildi. O tarihten itibaren de dönüşümlü açlık grevi olarak sürdürülüyor.

Üç kişi hastaneye kaldırıldı

Öte yandan yaşam standartlarının insani ölçülerin çok altında bulunduğu konteynır kentten hasta haberleri gelmeye devam ediyor. Bugün Van Valiliğince yapılan sağlık taramasında enfeksiyon bulgusuna rastlanan üç depremzede hastaneye kaldırıldı.

Depremzedeler, kendilerini ziyaret eden BDP Van Milletvekili Özdal Üçer’in Valilikten görüşme sözü aldığını belirtmesi üzerine 20 Eylül’de ölüm orucuna son vererek, direnişlerine dönüşümlü açlık grevi olarak devam etme kararı almışlardı.

İnsan hakları savunucusu Cevahir Yiğit Böke bianet’e sonrası süreci şöyle aktardı: “Verilen söze rağmen yüz yüze görüşme gerçekleşmedi. Hala Valilik randevu vermiş değil. Talepleri içeren sözlü rapor telefon aracılığıyla Valiliğe iletildi. Henüz taleplere de yanıt verilmiş değil. Depremzedelerin randevu talebi sürüyor.”

Valiliğe iletilen talepler

Depremzedelerse her geçen gün artan sağlık sorunlarına rağmen talepleri karşılanıncaya kadar açlık grevini sürdüreceklerini ifade ediyorlar. Talepler ise şöyle:

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın hibe ettiği 1+1 konutlardan kendilerine verilmesi.

* Konutların hibe edilme koşulları hafifletilmediği takdirde barınma sorunlarının çözülmeyecek. Boşanmış kadın olma, en az üç çocuk sahibi olma, üç çocuktan birinin engelli olması gibi mevcut hibe koşullarını depremzedelerin çoğu karşılayamıyor.

* Konut yardımı yapılmazsa da kendilerinin konut edinebilmesinin önünü açacak istihdam garantisi sağlanması.

* Valiliğin İş-kur aracılıyla sağlayacağı 9 ayla sınırlı, asgari ücretin altındaki ücretli istihdam kabul edilmiyor. Kalıcı istihdam talep ediliyor.

* Sosyal güvence isteniyor. Deprem sonrası, konteynır yaşantısı ve açlık grevine bağlı olarak oluşan sağlık sorunlarının çözülmüsi ve özellikle psikolojik desteğin sağlanması. BİANET

Editör: Wan Haber