Çalın zili çocuklar

Öğretmenlik için kura çekildi / Umarsızdı, verilen yere gitti / Karanlığın kanlı boy aynasında / Menemen'de, Tunceli'de şehitti. / Silin, silin tahtanızı yavrular / Boşuna beklemeyin çocuklar.

Sevgiye renk aradı gelincikten / Ekmek parası uğruna çıktı köyünden / İnsanını şekillendirmekti emeli / Kıyıcı kurşununu yedi ciğerinden. / Düşününüz, düşününüz yavrular / Boşuna beklemeyin çocuklar.

Okulun bacasını, badanasını yaptı / Yaşamadı, Atatürk devrimlerini yaşattı / Fatihler ve Yavuzlar önünde el öptü / Size koştu, ne var ki tipi de kaldı. / Açın, okuyun kitaplarınızı yavrular / Boşuna beklemeyin çocuklar. 

Yıllarca beklediler, atama sağlandı. / Okulun  eksikleri bir bir tamamlandı / Özlem, Metehan’la gömütte kucak kucağa / Van 7,2 Erciş depreminde yürekler dağlandı.  / Örtün, örtün üstünüzü yavrular / Boşuna beklemeyin çocuklar.

Maviyle nakışlandı yüreği bir bir / Yurdumuzu dolaştı sizinle şehir şehir / Taksim'de, Maraş'ta, Sivas'ta kıyılsa da / Biri gider ama ardından bini gelir. / Çalın zili, çalın zili yavrular / Boşuna beklemeyin çocuklar.    Muhsin DURUCAN  

                                                                                       ***

                                                                   Birlikte gömüldüler!

26.10.2011 16.57-  

Depremden ölen Özlem Burma ve 6 aylık oğlu Metehan, aynı mezarda toprağa verildi.

VAN’daki deprem felaketinde enkazın altında kalarak ölen 29 yaşındaki öğretmen Özlem Burma ve 6 aylık oğlu Metehan, aynı mezarda toprağa verildi.

Evlat acısıyla yıkılan baba 54 yaşındaki Kazım Karakurt, "Kızımın cenazesini çocuğuna sarılı halde bulmuşlar. Biz de ikisini aynı mezara defnettik" diye gözyaşı döktü.23 Ekim’de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde bulundukları binadan kaçarken merdivenin çökmesi sonucu, Mizancı Murat İmam Hatip Lisesi’nde görev yapan İngilizce Öğretmeni Özlem Burma, kucağındaki 6 aylık oğlu Metehan, polis memuru eşi 30 yaşındaki Metin Burma ve kayınvalidesi Meryem Burma öldü. Kurtarma ekipleri, hayatını kaybeden 4 kişinin cesetlerini enkazın altından çıkardı. 4 yıllık öğretmen Özlem Burma ve oğlu Metehan memleketi Adana’ya, eşi ve kayınvalidesinin cenazeleri ise Kastamonu’ya gönderildi.

Özlem öğretmen ve oğlu Metehan için Adana’daki Kabasakal Mezarlığı’nda tören düzenlendi. Kılınan cenaze namazının ardından Özlem öğretmen ve kucağında ölen oğlu Metehan aynı mezara gömüldü.Karakurt ailesinin merkez Çukurova İlçesi Belediye Evleri Mahallesi’ndeki evi, acı ölüm haberi üzerine yakınlarının akınına uğradı.

                                                    EMEL ÖĞRETMEN, TOPRAĞA VERİLDİ.

VAN’da pazar günü meydana gelen depremde, öğretmen eşiyle birlikte enkaz altında yaşamını yitiren ana sınıfı öğretmeni 25 yaşındaki Emel Çiler Türkoğlu, memleketi Konya’nın Akşehir İlçesi’nde toprağa verildi.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nden 2009 yılında mezun olan Emel Çiler Türkoğlu, 2010 yılında öğretmenliğe başladı ve aynı yıl Oktay Türkoğlu ile dünya evine girdi.

                                              ÖLÜME BİRBİRLERİNE SARILI HALDE GİTTİLER

Depreme Van kent merkezindeki Maraş Caddesi’nde bulunan evlerinde yakalanan Türkoğlu çiftinin cenazeleri, yıkılan binanın enkazı altında birbirlerine sarılı halde bulundu. Oktay Türkoğlu’nun cenazesi dün memleketi Amasya’da, Emel Çiler Türkoğlu’nun cenazesi de bugün memleketi Konya’nın Akşehir İlçesi’nde Hasan Paşa Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Nasreddin Hoca Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cenazeye Afganistan’da bir inşaat firmasında çalışan babası 52 yaşındaki Mehmet Çiler katılamazken, annesi 50 yaşındaki Hatice Çiler ile ablası 27 yaşındaki Esra Şahinkul, gözyaşlarına hakim olamadı.

Cenaze namazına Çiler ailesi ve yakınlarının yanı sıra Akşehir Kaymakamı Ahmet Katırcı, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İcral, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Murat Kızıltan, İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa konuk ve yaklaşık 500 kişi katıldı.

                          DEPREMDE ÖLEN ÖĞRETMEN ASKERİ TÖRENLE TOPRAĞA VERİLDİ

12 Kasım 1999 yılında Düzce’de meydana gelen depremi yaşadıktan 12 yıl sonra, asker öğretmen olarak görev yaptığı Van’da meydana gelen depremde enkaz altında kalarak yaşamını yitiren 24 yaşındakiMuhammet Yurtoğlu, memleketi Karabük’te gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Van’ın Çakırlı Köyü’nde bulunan ilköğretim okulunda asker öğretmen olarak görev yapan Muhammet Yurtoğlu, depremde enkaz altında kalarak yaşamlını yitirdi.12 Kasım 1999 tarihinde ailesinin yaşadığı Düzce’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremi yaşayan Muhammet Yurtoğlu’nun bu kez yine 7.2 büyüklüğündeki Van depreminde ölmesi büyük üzüntü yarattı.

Genç öğretmen için Karabük’ün Eskipazar İlçesi’nde askeri tören düzenlendi. Karabük Valisi İzzettin Küçük, Karabük Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ufuk Nayır, Eskipazar Kaymakamı Eren Arslan, Eskipazar Belediye Başkanı Dursun Baş, Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler’in de katıldığı törende Muhammet Yurtoğlu’nun babası Satılmış Yurtoğlu ile annesi Hatice Yurtoğlu ayakta durmakta güçlük çekti.

Merkez Yusuf Bey Cami’nde kılınan cenaze namazının ardından baba Satılmış Yurtoğlu ile anne Hatice Yurtoğlu çocuklarının Türk bayrağına sarılı tabutuna sarılarak gözyaşı döktü. Vali İzzettin Küçük tabutun başında ağlayan anne ve babayı teselli etmeye çalıştı. Kılınan namazın ardından Muhammet Yurtoğlu’nun cenazesi askerlerin omuzunda cenaze arabasına taşındı. Muhammet Yurtoğlu, Sadeyaka Köyü’nde toprağa verildi.

                        9 YIL BEKLEDİĞİ ATAMA 1,5 AY ÖNCE YAPILDI, DEPREMDE ÖLDÜ

AYDIN’da oturan ve 9 yıldan bu yana beklediği atamanın 1.5 ay önce yapılması ile Van’ın Erciş İlçesi’ne giden 32 yaşındaki Sibel Umaç, kendisini ziyarete gelen anne ve babasıyla 4 yaşındaki bebeğini parka gönderdikten sonra evde temizlik yaptığı sırada depreme yakalandı. Enkaz altında yaşamını yitiren Sibel öğretmen toprağa verilmek üzere Aydın’a getirilirken kendisi gibi öğretmen olan eşi Barış Umaç gözyaşlarına boğuldu.

Van’daki 7.2 büyüklüğündeki deprem ardından kaldırılan enkazdan mücizelerin yanı sıra yeni dramlar da çıkıyor. Aydın’da oturan Sibel Umaç, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Bölümü’nden 2002 yılında mezun olup ailesinin yanına geldi. Buradaki çeşitli dershanelerde öğretmenlik yapan Sibel öğretmen, kendisi gibi öğretmen 35 yaşındaki Barış Umaç ile evlendi. Mutlu bir yuvası olan Umaç çiftinin 4 yıl önce de Deniz adını verdikleri kız çocukları dünyaya geldi

                                                          9 YIL SONRA GELEN ATAMA

Sibel öğretmenin yıllardan bu yana beklediği atama haberi 1.5 ay önce geldi. Eş ve çocuğunu Aydın’a bırakan Umaç, Van’ın Erciş İlçesi’ne gitti ve Vanyolu Caddesi’ndeki Sevgi Apartmanı’ndan bir daire kiralayıp yerleşti.

                                                ANNE VE BABASI ZİYARETİNE GELDİ

Erciş’teki ilk günlerinde kızlarının yanında olmak isteyen İbrahim-Münevver Kanan çifti, torunları Deniz’i de yanlarına alıp Erciş’e gitti. Geçen Pazar depremden kısa süre önce Sibel öğretmen, anne ve babasından torunlarını parka götürmesini isteyip temizlik yapmaya başladı. Umaç, evde temizlik yaparken depreme yakalandı. Büyük bir gürültüyle çöken apartmanda enkaz arasında sıkışıp kaldı.

                                                    3 GÜN SONRA CESEDİ ÇIKTI

Deprem şokunu üzerinden atan dede İbrahim Kanan, eşi ve torunu ile kızının kaldığı apartmanın önüne geldiğinde gördüğü manzara karşısında dehşete düştü. Kızının, yerle bir olan apartmanın altında kaldığını fark eden acılı baba, durumu Umurlu İlçesi’nde öğretmen olan Barış Umaç’a bildirdi. Aldığı haber üzerine Barış öğretmen de Erciş’e gitti. Dua ederek, Sibel öğretmenin enkazdan sağ çıkmasını bekleyen aile, dün akşam saatlerinde kurtarma ekiplerinin verdiği haberle bir kez daha yıkıldı. Talihsiz öğretmenin cansız bedeni enkaz altından çıkartıldı ve hastaneye kaldırıldı. Buradaki işlemlerin ardından Sibel öğretmenin cenazesi, toprağa verilmek üzere Aydın’a getirildi ve Devlet Hastanesi Morgu’na konuldu. Sibel öğretmen bugün yapılacak cenaze töreni ardından toprağa verilecek.

                                           VAN DEPREMİNİN ATEŞİ KUŞADASI’NA DÜŞTÜ

VAN’daki depremde, ailesi Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde yaşayan anaokulu öğretmeni 31 yaşındaki Gülşen Batar ile 6 yaşındaki kızı Beyza Tay’ın da enkaz altında kalarak yaşamlarını yitirdiği ortaya çıktı.

Aslen Gaziantepli olan Kuşadası Kız Meslek Lisesi mezunu Gülşen Batar, eşinden boşandıktan sonra kızı Beyza Tay ile yaşamaya başladı. Gülşen Batar, hayatında yeni bir sayfa açmak için iki yıl önce kendi isteğiyle Van’ın Erciş İlçesi’ne anaokulu öğretmeni olarak gitti.

Depremde yaşadıkları evin bulunduğu apartmanın yıkılmasıyla enkaz altında kalan Gülşen öğretmen ile minik kızının cansız bedenlerine dün ulaşıldı. Acı haberle yıkılan aile, bugün sabah saatlerinde Van’a gitti. Batar ile kızının cenazelerini Erciş’teki hastaneden alan yakınları, Aydın’a gelmek üzere yola çıktı. Gülşen öğretmen ile kızının yarın düzenlenecek cenaze töreninin ardından Adalızade Mezarlığı’nda toprağa verileceği belirtildi.Kuşadası’ndaki arkadaşları arasında hayat dolu biri olarak tanınan ve sevilen bir kişi olan Batar ile kızının ölüm haberi üzerine arkadaşları gözyaşlarına boğuldu. Batar’ın bir sosyal paylaşım sitesindeki kişisel sayfasına yazdığı, "Siyasi görüşler ne olursa olsun milli vicdan her zaman ortaktır. Tüm olumsuzlukların üzerini karalıyorum" diye yazması dikkat çekti.

                                ENKAZ ALTINDA KALAN ÖĞRETMEN ÇİFTİ, ÖLÜM AYIRDI

VAN’daki depremde evlerinin enkazı altında kalan öğretmen çiftten Ahmet Erdem öldü, eşi Sevdiye Erdem ise yaralı kurtarıldı. Erdem’in cenazesini toprağa verilmek üzere memleketi Denizli’nin Irganlı Beldesi’ne getirilmek üzere yola çıkarıldığı öğrenildi.Denizli’de kebapçılık yapan Osman ve ev kadını Melek Erdemçiftinin oğlu 26 yaşındaki Ahmet Erdem Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ni bitirdikten sonra asteğmen olarak Mardin’e askere gitti. Erdem, vatani görevini Mardin’deki bir okulda bilgisayar öğretmeni olarak tamamladı. Askerden döndükten sonra Muğla’daki bir ilköğretim okulunda göreve başlayan Erdem, iki yıl önce Van’ın Erciş İlçesi, Kocapınar Köyü’ndeki 50’nci Yıl İlköğretim Okulu’nda öğretmenlik yapan üniversiteden arkadaşı Sevdiye ile evlendi. Ahmet Erdem, tayinini isteyerek Erciş’e eşinin yanına gitti.1.5 yıldır aynı okulda görev yapan Erdem çifti, geçen pazar günü meydana gelen depremde oturdukları beş katlı binanın üçüncü katındaki evlerinin enkazı altında kaldı. Yıl sonunda Denizli’ye tayin istemeyi planladıkları öğrenilen genç çifte, depremden 61 saat ulaşılabildi. Sevdiye Erdem, yaralı olarak kurtarılırken, eşi Ahmet Erdem’in cesedi çıkartıldı.

Depremin ardından oğulları ve gelinlerinden haber alamayınca Van’a giden Osman- Melek Erdem çifti, acı haber üzerine yıkıldı. Ahmet Erdem’in ailesi tarafından alınan cenazesinin yarın toprağa verilmek üzere memleketi olan Denizli’nin Irganlı Beldesi’ne getirilmek üzere yola çıktığı öğrenildi.Adını verdiği torunun ölüm haberini alan Irganlı Beldesi’nde yaşan dedesi Ahmet Erdem de gözyaşlarını tutamayıp, "Askerlik dahil olmak üzere yaklaşık 3 yıldır doğuda görev yapıyordu. Askerdeyken, bana hep şehit olacağını söylerdi. Şimdi cenazesi geliyor" dedi." 

                                                                              *** 

                                         Melike öğretmen son yolculuğuna uğurlandı

              

Van`da meydana gelen depremde enkaz altında kalarak hayatını kaybeden 3 aylık öğretmen Melike Atman, son yolculuğuna uğurlandı.

Erciş`te enkaz altında kalarak hayatını kaybeden 3 aylık öğretmen Melike Atman`ın ölüm haberi, ailesi ve yakınlarını yasa boğdu. Van`dan uçakla bu sabah Antalya`ya getirilen genç öğretmenin cenazesi, ilk olarak Alanya Belediyesi morguna kaldırıldı. Buradan akraba ve yakınları tarafından alınan cenaze, Alanya Belediyesi`ne ait cenaze aracı ile üvey anne ve babası olan Kamil ve Atiye Atman çiftinin oturduğu Seç Apartmanı`nın önüne getirildi. Cenaze aracı apartman önünde bir süre bekletildi ve burada duaokundu.Kısa süre önce anjiyo yapılan Kamil Atman, bu sırada güçlükle ayakta durabildi.

Daha sonra Emine Özmüftüoğlu Cami`ne getirilen genç öğretmenin cenaze namazı, Alanya Müftüsü Ahmet Hamdi Başpınar tarafından kıldırıldı. Cenaze namazına ilçe protokolü de katıldı. Cenaze, Bektaş Mezarlığı`na götürülerek gözyaşları arasında defnedildi. Kızının ölüm haberi üzerine fenalık geçiren Atiye Atman ise, mezarlığa yakınlarının yardımı ile gelebildi.

Öte yandan, Melike Atman`ı 5 yaşındayken evlatlık alan Atman çiftinin Alanya`daki yakın çevresine, gerçek anne ve babasının Afyonkarahisar`ın Dinar ilçesinde meydana gelen depremde öldüğünü söyledikleri öğrenildi. Yakın çevresi tarafından gerçek anne ve babasının öldüğü bilinen Melike Atman`ın, halen hayatta olan Kamil Özdemir ve Hatice Gökçen`in öz kızı olduğu ortaya çıktı."

 

               TÜRKİYE’Yİ AĞLATAN ÖĞRETMENLERİMİZİN LİSTESİ:

1-Ahmet Erdem(26), iki yıllık bilgisayar öğretmeni. Denizli’de toprağa verildi.

2-Aylin Bozkurt(28), iki ay önce Erciş’e atandı. Antalya’da toprağa verildi.

3-Habibe Yılmaz(24)

4-Muharrem Malazgirt(24), bir yıllık öğretmen. Van’da toprağa verildi.

5-Emel Türkoğlu(25), geçen yıl Van’a atandı. Yeni evliydi.

6-Arzu Demirtaş(26)

7-Gözde Bahar(27), iki aylık öğretmendi.

8-Esra Lap(22), iki aylık öğretmendi.

9- Esra Akkaya(28), iki aylık öğretmendi. Eskişehir’de toprağa verildi.

10-Ercan Doğan(27), iki aylık öğretmendi. Tunceli’de toprağa verildi.

11-Ayşegül Kaman(30), altı yıllık sınıf öğretmeni. Elazığ’da toprağa verildi.

12-Ayhan Yıldırım(26), asker öğretmendi. Kayseri’de toprağa verildi.

13-Ali Yıldız(24), iki ay önce Erciş’e atandı. Aksaray’da toprağa verildi.

14-Güldane Erdal(28), bir yıllık öğretmendi. Ankara’da toprağa verildi.

15-Neşe Horosan(27),  üç yıllık bilgisayar öğretmeni.

16-Mustafa Doğan(26), iki aylık öğretmendi.

17-Hasan Akbulut(24), iki aylık Erciş’te İngilizce öğretmeniydi.

18-Gülşen Batar(31), iki yıl önce kendi isteğiyle Van’ın Erciş İlçesi’ne giden anaokulu öğretmeni.

19-Nusret Sarman(35), altı yıllık öğretmen. İzmir’de toprağa verildi.

20-Mustafa Özden(26), üç yıllık öğretmen olup iki ay önce Erciş’e atandı.

21-Melike Atman(23), üç aylık öğretmen.

22-Nilüfer Aydoğdu(22), üç aylık öğretmen. Konya’da toprağa verildi.

23-Rabia Dağıstan(25), dört yıldır atama bekleyen müzik öğretmeni.

24-Leyla Bayram(25), iki yıllık öğretmendi.

25-Hacer Özgür,  52 gün önce Erciş7e atanan sınıf öğretmeni.

26-Melahat Dönmez(24), iki ay önce Erciş’e atandı. Konya’da toprağa verildi.

27-Okay Yaşar(25), Bir yıllık öğretmen.

28-Halime Kozalak(23), iki aylık öğretmen.

29-Nigar Gençel(23), iki ay önce Erciş’e atandı. Tokat’ta toprağa verildi.

30-Tuma Arslan(26), bir yıllık öğretmendi. Ankara’da toprağa verildi.

31-Kadir Uçar(24), Çıorum’da toprağa verildi.

32-Alpaslan Altuntaş(23), kırk günlük bilgisayar Aydın’da toprağa verildi.

33-Harun Demirtaş, üç yıllık öğretmendi. Ankara’da toprağa verildi.

34-Ümit Erdal(28), üç yıllık öğretmendi. Aydın’da toprağa verildi.

35-Sibel Umaç(30), iki ay önce Erciş’e atandı. Aydın’da toprağa verildi.

36-M. Gökhan Ay(27), bir yıllık öğretmen. Sivas’ta toprağa verildi.

37-Oktay Türkoğlu(26),bir yıllık öğretmen. Akşehir’de toprağa verildi.

38-Zehra Şelale(22), Manisa’da toprağa verildi.

39-Vahit Tuna(30). Beş yıllık sınıf öğretmeni. Çanakkale’de toprağa verildi.

40-İrfan Ataseven(25), bir yıllık öğretmen. Karaman’da toprağa verildi.

41-Yunus Sarısu(23), iki yıllık öğretmen. Ağrı’da toprağa verildi.

42-Tuğba Özbek(24), iki aylık öğretmen. İzmir’de toprağa verildi.

43-Emel Subaşıay(25), iki yıllık öğretmen. Manisa’da toprağa verildi.

44-Özgür Subaşıay(26), iki yıllık öğretmen. Manisa’da toprağa verildi.

45-Senem Aka(31), Altı yıllık öğretmendi.

46-Sema Ertürk(27), Aydın’da toprağa verildi.

47-Mustafa Akgün(26), üç yıllık öğretmen. Trabzon’da toprağa verildi.

48-Onur Ateş(24), asker öğretmen. Samsun’da toprağa verildi.

49-Ebru Naim(26), Muş’tan Van’a atandı. Kayseri’de toprağa verildi.

50-Samet Kanter(23), iki aylık öğretmen.

51-Ümit Kaplan(31), dört yıllık öğretmen.  Bolu’da toprağa verildi.

52-Elif Tunç(26), iki aylık öğretmen. Ankara’da toprağa verildi.

53-Nesrin Yiğit(25)

54-Betül Can(28), iki aylık öğretmen. Ankara’da toprağa verildi.

55-Özcan Yıldız, Van’da toprağa verildi.

56-Saadet Uçar(30), altı yıllık öğretmen.  Elazığ’da toprağa verildi.

57-Özlem Burma(29), Adana’da toprağa verildi.

58-Öznur Kahraman(35), Erciş’te anaokulu öğretmeni. Çanakkale’de toprağa verildi.

59-Dursun Demir.

60-Ahmet Melik Doğan(26), Erciş’te müzik öğretmeni. Bir hafta sonra enkazdan çıkarıldı. Isparta’da toprağa verildi.

61-Muhammet Yurtoğlu(24), Van’da asker öğretmen. Karabük’te toprağa verildi.

62-Alime Paşa, Manisa’nın Gördes ilçesinde toprağa verildi.

63-Ramazan Özkan, Erciş’de öğretmendi. Samsun’da toprağa verildi.

64-Hanifi Yaldız(29), Erciş’te matematik öğretmeni. Malatya’nın Darende İlçesi’nde toprağa verildi.

65-Arzu Ertaş(29), beden eğitim öğretmeni.Eskişehir’de toprağa verildi.

66-Oya Havvare(26),Erciş’te sınıf öğretmeni. Hatay-Samandağ’da toprağa verildi.

67-Kadir Ucum

68-Emel Çatal

                                                               *

Bu güne dek (24.Kasım.2011 tarihinde) görev şehidi öğretmenlerimizin sayısı 76… Bu sayıdan daha çok yaralı var. Ne garip ki, bunlar da benicileyin,100 m’lik koşuya 100 metre geriden başlayan insanlar! Hiç birisi villadan gitmedi!

Eğitim şehitlerimizi toprağa değil, yüreğimize gömdük! Yerleri aydınlık olsun! 

KAYNAK:Muhsin DURUCAN

Editör: Wan Haber