İnşaat Mühendisler Odası (İMO) Van Şubesi, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 14'üncü yıldönümü kapsamında şube binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan İMO Şube Başkanı Baran Özaydın, bir milat olan Marmara depreminden sonra bir ders çıkarılıp çıkarılmadığı sorusunun cevabını Van depreminde gösterdiğine vurgu yaparak, "Van depreminin siyasi erk nezdindeki etkisini öğrenmek için yeni bir deprem meydana gelmesi mi beklenecek? Ülke kamuoyu merak ve kaygıyla bu sorunun yanıtını aramaktadır" dedi. 

'Türkiye bir deprem ülkesidir'

Türkiye topraklarının ve nüfusunun büyük bir bölümü deprem tehlikesi altında olduğunu kaydeden Özaydın, Türkiye'de 1900'lü yılların başından günümüze 30'a yakın büyük ölçekli depremin meydana geldiğini ve resmi kayıtlara göre 100 bin civarında insanın yaşamını yitirdiğini belirtti. Özaydın, Türkiye'nin dünyanın önemli deprem kuşakları üzerinde olduğunu, ülke topraklarının yüzde 66'sının 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlattı. Özaydın, İnşaat Mühendisleri Odası olarak bilimsel-mesleki bilgi ve gerekliliklere dayanarak, depremin yıkıcı etkisinin ancak yapı üretiminin ve yapı denetiminin nitelikli hale gelebileceğini savunduklarını, bundan sonra da bu düşünceyi savunacaklarını kaydetti. 

Yapı denetiminin önemine vurgu

Yapı denetiminin sahip olduğu önemin ülke topraklarının değişik düzeylerde depremselliği ile görünür olduğunu söyleyen Özaydın, "Denetim eksikliğinin veya sistemdeki zafiyetin doğurduğu sonuçlar kamuoyunun malumudur" dedi. Özaydın, İnşaat Mühendisleri Odası olarak 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyerek, bir yandan siyasi erkin sorumluluğunu hatırlatacaklarını, diğer yandan deprem sırası ve sonrasında neler yapabilineceği ile ilgili yurttaşları bilgilendirecekleri bilgisini verdi. Özaydın, son olarak Marmara depremi yıldönümü vesilesiyle tüm İMO şube temsilciliklerinde fotoğraf sergisi açılacağını ve odalarında depremle ilgili bilgilendirme broşürleri dağıtılacağını belirtti. DİHA

Editör: Wan Haber