Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) ve Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu (CMAS) resmi hakemlerinin gözetiminde gerçekleştirilecek olan dalış, gölün yüksek irtifada olması ve ekstrem su kalitesi nedeniyle dünyanın en zor dalışlarından biri olarak kabul ediliyor.


1650 metrede tüpsüz dalış rekoru deneyecek ilk sporcu olan Şahika Ercümen, gerçekleştireceği rekor denemesi ile ilgili olarak; “İlhamımı, Van Gölü’nde bulunan inci kefalinin, akıntıya karşı olan inanılmaz yolcuğundan aldım. Van Valisi, Sayın Münir Karaloğlu ve ekibinin desteğini alarak bu rekor denemesine karar verdik. Van Gölü’nün 1650 metrede olması sebebiyle, yüksek irtifada zorluk derecesi çok zor bir dalış. Oksijenin az ve suyun sodalı olması gibi bölgenin coğrafik yapısındaki etkenler, dezavantaj gibi görünse de beni yeni keşifler için heyecanlandırıyor. Ayrıca, bu rekor denemesiyle bölgenin simgesi olan inci kefalinin zorlu yaşamına da dikkat çekmek istiyorum" dedi.


""

Performans gerektiren ve deniz seviyesine göre çok daha riskli olan dalışın yönetimini, uzman bir bilim ekibi ile yürüten Şahika Ercümen’in Akdamar Adası açıklarında yapılan dalış antrenmanları; sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, İ.Ü. Çapa Sualtı Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Şamil Aktaş ve ekibi, Van AFAD, İl Jandarma Komutanlığı, deniz polisi gözetiminde gerçekleşiyor.

Editör: Wan Haber