Fekiyi Teyran Parkı’nda yapılan basın açıklamasını platform adına okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Sekreteri Hamdi Bayhan, 16 Mart 1988’de yaşanılan Halepçe katliamına, uluslar arası kurumları ve dünya kamuoyunu yeterli tepkiyi göstermemekle suçladı. Başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde, savaşlar ve katliamların hala devam ettiğini ifade eden Bayhan, “Bu durum, toplu katliamlar, savaşlar, işkenceler ve tecavüzler gibi insanlık suçlarının; bir ülkeye, bir iktidara ya da bir döneme özgü olmadığını gösteriyor. Ülkeler arasındaki silahlanma yarışı bütün hızıyla devam ediyor. Dünya kaynaklarının önemli bir bölümü silahlanma ve savaşlara ayrılıyor. Barış talepleri ve çabaları ne yazık ki etkili olmuyor” dedi.

Farklı renklerin, dillerin ve kültürlerin bir arada ve barış içerisinde yaşamasına olanak sağlayacak adaletli bir toplum ve dünya düzeni özlemlerinin sürdüğünü dile getiren Bayhan, “ Sivil toplum örgütleri olarak, savaşa, katliamlara, baskı ve zulme hep karşı olduk, karşı olmaya da devam edeceğiz. Başka Halepçe’ler yaşanmasın diye, savaşlara ve işgallere son verilsin diye, azınlıklar ve farklı kimlikler üzerinde baskı ve zulüm uygulanmasın diye; eşitlik için, barış için, kardeşlik için mücadele ediyoruz, edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Halepçe ve diğer katliamları gerçekleştirenlerin yargı önüne çıkarılmasını isteyen Bayhan, şöyle konuştu:
“Dünya halklarının yaşam hakkına, böylesi zalimane tecavüzlerin sorumlularından hesap sorabilecek, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) statüsünün başta ABD olmak üzere, tüm devletlerce onaylanmasını istiyoruz. Halklara karşı suç işleyen, hangi devletin yöneticisi olursa olsun yargılanması gerekir. Savaşa hayır! Katliamlara hayır! İşgale hayır! Halepçe’ler unutulmasın! Biyolojik, kimyasal ve nükleer silahların üretimi, bulundurulması ve kullanılması yasaklansın! Başka Halepçe’ler yaşamak istemiyoruz.”

Basın açıklamasının ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı. Basın açıklamasına BDP Van Milletvekili Özdal Üçer’in yanı sıra Van Belediye Başkan vekili Sabri Abi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Wan Haber