Bölge: Bişar Ulutaş

Van’ın en büyük sanayi kuruluşu olan Van Çimento kapılarını ildeki gazetecilere açtı.
Kahvaltılı basın toplantısında ildeki gazetecilerle bir araya gelen Van Çimento Fabrikası yönetimi, fabrika ile ilgili bilgilerin yanı sıra, gazetecilere fabrikayı gezdirdi.

Kahvaltı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Van Çimento Fabrikası Müdürü Naci Rüzgâr, konuşmasına kendini tanıtarak başladı. Eskişehirli ve Kimya Mühendisi olduğunu anlatan Rüzgâr, 1984 yılında söz konusu sektöre girdiğini, 2,5 yıl Trabzon Çimento’da, 5 yıl Ankara Çimento’da ve 7 yıldır da Van Çimento’da çalıştığını belirtti.

Bugüne dek Van Çimento ile ilgili geniş kapsamlı bir bilgilendirme yapmadıklarını anlatan Naci Rüzgâr, söz konusu Van Çimento’nun 1969 yılında kurulduğunu, 1996 yılında özelleştirildiğini belirtti.

3-779.jpg

Rüzgâr, 2004-2006 yıllarında TMSF’ye devredilen fabrikanın, 2006-2008 yılında Orascom, 2008-2009 yılında ise Lafarge firması tarafından işletildikten sonra, 2009 yılında ise Aşkale Grubu tarafından alınarak bugüne dek işletildiğini ifade etti.

4-564.jpg

110 MİLYON DOLAR İLAVE YATIRIM…

Söz konusu fabrikanın 33 milyon Euro’ya alındığını anlatan Rüzgâr, “110 milyon dolar ilave yatırımla Türkiye’nin en modern tesisi durumuna geldi. Bizim özellikle vurgulamak istediğimiz birkaç husus var. Yaklaşık 100 kişilik ilave istihdam sağlandı. 13 binden fazla fidan dikildi. Aşağı yukarı 20 dönümlük çimlendirme çalışmaları yapıldı. Sistemimizde tamamen filtreler vardır. Fabrikamızda torbalı filtreler sayesinde çevre kirliliği söz konusu olmuyor. Kirlilik direkt Ankara’da Çevre Bakanlığı tarafından da takip ediliyor. Bize verilen bir emisyon oranı var. Bu sürekli takip ediliyor” dedi.

Söz konusu fabrikanın misyon ve vizyonuna vurgu yapan Rüzgar, “Aşkale Çimento’ya bağlı bir fabrika olan Van Çimento, genel anlamda bölge insanına katkı yapmak ve özellikle istihdam açısından ülke ekonomisine destek olmayı kendine misyon etmiştir. Van Çimento; yürürlükte bulunan ürün standartları ve kuruluşu ilgilendiren İSG mevzuatlarını uygulamayı kendine hedef koyarken, üyesi olduğu kuruluşların şartlarına uymayı da taahhüt etmiştir. Gerçekleştirilen tüm faaliyetlerde, hizmet alımları da dahil olmak üzere tehlikelerin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, risk kontrollerinin sağlanması, uygun niteliklerde girdiler, güvenilir kaynaklardan temin edilmesi de Van Çimento için olmazsa olmazların başında gelir” dedi.

Fabrikanın üç arıtma tesisi olduğunu anlatan Naci Rüzgâr denetimlerde bugüne dek hiçbir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, “Arıtma tesislerimiz yüksek kapasite ile çalışıyor. Van Çimento olarak göle bir gram atık atılmıyor. Denetimlerden çıkan neticeler bunun kanıtı” ifadelerini kullandı.

İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da önemli bir merhale kat ettiklerini söyleyen Rüzgâr, “İşçi güvenliği ile ilgili güzel çalışmalarımız var. Sürekli eğitimler gerçekleştiriyoruz. Çimento fabrikaları tehlikeli sektörler arasında. Üç defa 400 günün üzerinde kazasız gün sayımız oldu. Bundan dolayı arkadaşlarımızı da ödüllendireceğiz. Uluslararası bir çalışmada, yabancı bir denetim firmasının organizasyonunda, Van Çimento Türkiye’deki en başarılı tesisler sıralamasında 3-4 isimden biri oldu” dedi.

Enerji yönetim sistemi açısından her fabrikada olmayan bir sistemlerinin de olduğunu dile getiren Rüzgar, ayrıcalıklarının olmasının kendilerini sevindirdiğini anlattı.

Daha sonra fabrika yetkilisi tarafından slayt gösteri ile bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından gazetecilere fabrikanın belli bölümleri gezdirildi.

Fabrika gezildikten sonra yeniden gazetecilerle çay sohbetinde bir araya gelen Naci Rüzgar, “Bakın ben Eskişehirliyim. Buradaki bazı yöneticiler de yabancı. Ama çalışanların %95’i Vanlı. Bu tesis Van’ındır ve Vanlıların da bu tesise sahip çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber