Van F Tipi Cezaevi'nde 12 mahpusun başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi 8. gününe girdi.

Ayça Söylemez'in Bianet'teki haberi göre PKK ve KCK davasından tutuklu ve hükümlü bulunan Nazım Kaplan, Cihan Yaşar, Sürmeli Eşsiz, Necip Özdil, Caner Doğan, İbrahim Şen, Memduh Özdemir, Rıdvan Turan, Zeki Kurt, Furkan Aslan, Aziz Temel ve Erdem Aktı isimli mahpuslar, talepleri karşılanana dek açlık grevini sürdüreceklerini açıkladılar.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Ömer Işık, bianet’e yaptığı açıklamada, cezaevi savcısı ve idareyle görüşmelerinin sürdüğünü, olumlu bir sonuç almayı beklediklerini söyledi.

Mahpuslar, gardiyanların kendilerine hakaret etmesinden, tehditlere maruz kalmaktan, günden birçok kez odalarında arama yapılmasından şikayetçi. Ayrıca, aile ziyaretlerinde rahatsız edildiklerini, ailelerinin de kötü muameleye uğradığını belirtiyorlar.

Mahpusların karşılanmasını istedikleri talepleri şöyle:

* Açık ve kapalı ziyaret koşullarının düzeltilmesi,

* Oda çıkışlarında yapılan gereksiz aramaların kaldırılması,

* Hasta mahpuslar başta olmak üzere hastane sevklerinin düzenli yapılması,

* Hasta mahpusların istenilen raporlarının oyalamadan en kısa sürede verilmesi,

* Sosyal aktivitelerinde hak ihlallerine son verilmesi,

* Yaşanan hak ihlallerinden dolayı yapılan kapı vurma eylemi sonrası 150 tutsağa disiplin adı altında verilen iletişim cezası, hücre cezası ve buna benzer uygulanan cezaların derhal kaldırılması,

* Oda baskınlarının yapılmaması,

* Yemeklerin yenilebilecek hale getirilmesi.


Deprem sonrası sürgün

Van’daki deprem sonrası cezaevlerinin durumunu sorduğumuz İHD’den Işık, şunları söyledi:

“Van F Tipi Cezaevi’nde bir hasar yoktu, M Tipi Cezaevi zarar görünce o dönem boşaltıldı ve mahpuslar adliyeye taşınmıştı. Kısa süre sonra da Karadeniz, İzmir gibi uzak yerlere sürgün edildiler. Halen de geri dönmediler. Cezaevinin hasar gören kısımlarında ise bir iyileştirme ya da onarım yapılmadı.”

*Bianet

Editör: Wan Haber