Büyükşehir olan ve bunun yanında nüfusu da artan Van’da birçok sorun çözüme kavuşturulmayı bekliyor. Birçok sorunla boğuşan kentte en büyük sorunların başında park sorunu geliyor. Van’ın en işlek caddeleri olan Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi sürücüler tarafından otopark olarak kullanılıyor. Çift sıra halinde park edilen araçlar trafiği olumsuz etkiliyor. Park sorunun Van için son derece önemli bil konu olduğunu belirten Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf OdasıBaşkanı Emin Tuğrul, Tek şeritli yolarda çift taraflı park edilen araçlar, ambulans ve itfaiye gibi araçların olay yerine giderken sıkıntı çektiğini söyledi.

“5-10 DAKİKAYA GELİYORUM”
Araçların caddeye park edilmesinin alışkanlık haline geldiğini belirten Tuğrul, “Vatandaşlarımız alışkanlık haline getirmiş. Aracını cadde üzerine bırakarak 5-10 dakikaya geleceğim düşüncesi var. 5 – 10 dakika, 15 – 20 dakika oluyor. Bu durum da trafik akışını olumsuz yönde etkiliyor. Van’da yeteri kadar otopark olmasa da olduğu kadarı kullanılırsa, trafik akışı hafifletilmiş olacak.  Kış şartlarından dolayı toplu taşıma araçları kullanılırsa şehrin trafiği yoğunlaşmamış olacak. Ambulansın geçmekte zorlandığı yollarda kalmışız. Yolların sağına soluna park edilen araçlar trafik akışını engelliyor. Yol kenarlarına iki şekilde park yapılmamalı ve yapıldığı zaman trafiği olumsuz etkiliyor.” dedi.

“CADDELER OTO GALERİ GİBİ KULLANILIYOR”
Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi’nin galeri gibi kullanılmasına da değinen Tuğrul, “Araçların üzerine satılık yazını asarak Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi’ne haftalarca park ediyorlar. Bu durum trafiği felç ediyor. Sonuçta bir galerici esnaf grubu var ve bu durum ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Rent A Car firmaları aynı şekilde araçlarını yol kenarlarına park ederek trafiği olumsuz etkiliyor. Bu konuda vatandaşın duyarlı davranması gerekiyor. Van Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım mastır planı projesi var, bu proje üzeri çalışılıyor. İlin tüm sorunların bu çerçevede kapatılacak.”ifadelerini kullandı.

“11 CANIMIZI KAYBETTİK”
Van- Erciş karayolunda meydana gelen ve 11 kişini hayatını kaybettiği,4 kişinin de yaralandığı kazaya da değinen Tuğrul, “Yollarımız geniş, o konuda sıkıntımız yok. Fakat refüjlerin olması kazaya sebebiyet veriyor.  Bu nedenle 12 Aralık 2015 Tarihinde Van Erciş kara yolu üzerinde trafik kazası meydana geldi. Bu kazanın nedeni de hatalı solama ve Refüjlerin olmasıdır.  Van’da SRC sınav merkezi olmadığı için, Van’dan ve ilçelerden başka illere giderek sınava giriyorlar. Aynı şekilde ilçelerde Açık Öğretim Üniversitesinin sınav merkezlerinin olmadığını için ilçelerden Van’a geliyorlar. Çaldırandan Van’a sınav için gelen 11 canımızı da bu sebepten dolayı kaybettik.” şeklinde konuştu. (Merkür Haber)

Editör: Wan Haber