100 metre kare üzerine kurulu Van standı.


24-27 Ocak tarihleri arasında TÜYAP’ta Bu yıl 17. si düzenlenen, Dünyanın en büyük beşinci Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT, 70 ülkeden 4500 katılımcının katıldığı fuar, sona erdi. Ancak Valilik ve Belediye arasındaki diyalogsuzluk bu fuara da damgasını vurdu. 

Geçen hafta 4 günlüğüne bir iki ajansla görüşmek için İstanbul’a gittim. Gittiğim tarihte EMİTT fuarına denk gelmesinden dolayı Emitt’i gezme şansım oldu. Ama gördüklerim beni baya üzdü. Neden diyecekseniz Deprem sonrası yeni yeni şekillenen bir şehrin, Büyükşehir statüsüne alınan bir kenttin standı tam bir fiyaskoydu.

 

""
İshak Kara yazdı...

Van’ın Tuyap fuarında 4 ayrı standı vardı. Bunlardan bir tanesi Deprem sürecinden beri bir araya gelmekten çekinen Van’ın iki büyük kurumu Valilik ve Belediye bunların dışında, Van’ın büyüdüğünün simgesi olarak Van’da Turizm adına ciddi çıkışlara imza atan Rescate otel ve Elite Word’de birer stand açmışlardı.

Buraya kadar her şey normal, geçen seneye oranla Van standına ilgi büyüktü. 


Vanlı turizmciler dünyanın en büyük turizm fuarlarından biri olarak gösterilen ‘Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda (EMITT) kenti en iyi şekilde tanıtmak için İstanbul Beylikdüzünde bulunan Tuyap’a geldiler. Ancak unutulan bir şey vardı ki o da diğer illerin standı 200-300 m² alan üzerine yapılırken Van Standı sadece 100 m² lik bir alanla yetindi. Bunun sebebi ise:


Van Emitt Fuarının eksi artıları şekilde sıralayalım….

 ""

İlkin eksiklere değinmek istiyorum 

1- Van 12 Holde değil de 1-5 arasında bir holde olsaydı daha çok kişinin ziyaret edeceği ve belki de Emitt fuar’ında en iyi standı olurdu. Olmadı mı diyecekseniz evet oldu EMITT Fuarı'ndaki Van standına "Bölgenin Havasını En İyi Yansıtan Stant" ödülü verildi. Yeterli mi tabiî ki değil…

2 - Valilik ve Belediye’nin ayrı stantlar açması ve diğer illere baktığımızda bütün iller Valilik ve Belediyelerin aynı standı paylaşması ve bizim Belediye ve Valiliğin bu gibi organizasyonlarda bile bir araya gelmemeleri bizleri derinden üzdü bu da gösterdi ki depremdeki koordinasyonsuzluk EMİTT”e de devam ediyor.

3 -  Valilik ve Belediyenin ayrı stant açmasından dolayı çoğu Turizmcinin fuara katılmadığını gözlemledim. Çünkü turizmci bir tercih yapmak zorundaydı “ya Belediye ya da Valilik” ikisi de Van’ın en büyük kurumları, hangisine gitsem diye düşünen çoğu turizmci Fuara katılmamayı tercih etti diye düşünüyorum.

4 – Benim kanaatimce Siyasiler bu fuarda olmalıydı. Sivil Toplum Kuruluşları seçim derdine girmişken, en azından 8 milletvekilimizden bir tanesi Fuar alanına gelip hem misafirleri hem de katılımcı firmaları onurlandırmalıydı. Bence STK, Siyasiler, Valilik ve Belediye bir araya gelmedikçe Fuarın ve de tanıtımın bir anlamı yoktur.

5 – Dikkatimi çeken diğer bir konu ise Vanlı sanatçılar Van standına olan duyarsızlıkları idi. Vanlı olmayan aydın, sanatçı ve başta Valilerin Van standına olan ilgileri bunun yanında Vanlı sanatçı ve aydınların standa olan uzaklıkları ve hatta parmakla sayılacak kadar Vanlının standımızı ziyaret etmesi çok acıdır.

 6 -  Son olarak 1 Milyonu aşan bir il’in standının küçüklüğü gözden kaçmadı. Çoğu zaman misafirlerin oturacak yer bulmakta zorluk çektiği gözlemledim. Umuyorum ki bir sonraki fuarda bu tür sorunlar yaşanmaz. Diğer illere 200 m² fuar alanı tahsis ediyorsa, Van’a 300 m²lik alana standını kurup her şeye rağmen bizde buradayız demeleri gerekir.

 ""

Bu sorunların yanında hiç mi güzel şeyler olmadı? Diyen okurlarımıza onları da sıralayayım:

1 – Van geçen seneye oranla daha çok ilgi ve alaka gördü. Standı bir an olsun boş durmadı. En büyük ilgiyi Van kedisi ve Van Kahvaltısı gördü.

2 – İki büyük Deprem yaşamış ve yeni yeni toparlanma yolunda hızla adım atan ilimizin bu fuarda olması önemliydi. Ancak eksikleri görüp bir sonraki Fuara daha hazır bir şekilde gitmek adına bazı eksikleri dikkate almak şart derim.

3 – Gelen bütün misafirler en iyi şekilde ağırlandı. Van standını ziyaret eden Diğer İllerin Valilerini ve Ziyaretçileri, Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcısı Atay Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından karşılandı. Van standını gezen misafirlere Van’ın Tarihi ve kültürel değerleri hakkında bilgi vererek Van kahvaltısı ikram edildi. Yani her şey misafirler tarafından birinci ağızdan dinlendi diyebilirim.

4 – Materyaller çok iyi hazırlanmıştı sunum iyiydi, gerek Valilik gerekse Van Büyükşehir Belediye standında, Vali Karaloğlu ve Belediye Başkan Vekili Abi’nin olması önemliydi. Van Belediyesinin 4 gün boyunca dağıttığı Ayran aşı büyük ilgi gördü. Valilik standında ise dağıtılan Van Gölu suyu stant için bir yenilik ve büyük renk kattı diyebilirim.

5 - Geçtiğimiz günlerde Uydu üzerinde Yayın yapmaya başlayan Van TV, Van standından canlı yayın yaparak Van Tanıtım çalışmalarını tüm dünyaya canlı olarak aktarması Van için ayrı bir değerdi. Ancak keşke bu canlı yayını bir gün değil de 4 gün boyunca aralıklı şekilde yapsaydı.   

Fuardaki hemen hemen bütün il stantlarını gezdim bu fuarın yine parlayan yıldızı geçen yıl olduğu gibi yine Diyarbakır Belediyesiydi benim gözümde, Diyarbakır Belediye Başkanı 4 gün boyunca Emitt fuarında katılımcı ve misafirlere destek için stanttan ayrılmadı. Bunun yanında alkışı hak eden biri vardı ki o da Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak idi. Diyarbakır Valiliği ve Belediyesi Fuarın dışında 2013 Diyarbakır Surları Yılı olması ve UNESCO Dünya Tarihi Miras Listesine yer alınması için süren kampanya için Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde imza standı açtı.

Editör: Wan Haber