Van Büyükşehir Belediyesi, kentte yaşanan kaldırım işgalinin önüne geçebilmek için esnaflara el bildirileri dağıtarak, esnafların kaldırım işgaline son vermesini istedi. Kaldırım işgaline ilişkin açıklama da bulunan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban,” Kadınlarda parkları ve sokakları kullanacak. Kullanırken de tacize varan sözlerle karşılaşmak istemiyorlar. Yani bu kentte özgürce ve serbestçe dolaşmak istiyorlar“ dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi, yurttaşların yoğun şikayeti ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için kentte yaşanan kaldırım işgaline ilişkin esnaflara el bildirileri dağıtarak, kaldırım işgaline son vermelerini istedi. Kaldırım işgalinin bir insan hakkı ihlali olduğu belirtilen el bildirilerinde, kaldırım işgali nedeniyle, kadın, çocuk ve engellilerin risk altında olduğu açıklandı. Van’ın estetik, ekolojik ve yaşanılabilir bir kentte dönüşmesi için yapılan kaldırım işgaline esnafların son vermesi gerektiği belirtilen el bildirilerinde, kaldırım işgaline bundan sonra izin verilmeyeceği ve kaldırım işgalini devam ettiren esnaflar hakkında yasal işlem başlatılacağı ifadelerine yer verildi. Sabah saatlerinde Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin, İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kadın kentte yaşanan kaldırım işgaline ilişkin basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’da destek verdi.

Eş Başkan Çoban: Kadınlar bu kentte özgürce dolaşmak istiyor

Kentte yaşanan kaldırım işgaline ilişkin açıklama da bulunan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, ilçe belediyelerle birlikte kentin sorunları için çalıştıklarını ve bu çalışmaların en önemlilerinden bir tanesinin de kaldırım işgali olduğunu söyledi. Belediye kadın meclis üyeleri, kadın çalışan ve sivil toplum örgütlerinin kadın çalışanları ile birlikte  uzun bir süredir kentte yaşanan sorunlara ilişkin tespitler yaptıklarını dile getiren Çoban,” Buna dair kadın kurumları ve kadın meclis üyelerimiz ve belediyemizin çalışanları bir hazırlık yaptılar. Bu tarz hazırlıklar daha güçlendirilerek devam edecek. Çünkü bu kentte birlikte yaşıyoruz. Kadınlar, erkekler, gençler, çocuklar bir bütün olarak bu kentte yaşıyoruz. Dolayısıyla bu kentin yaşamını kolaylaştıracak hepimize hem kadınlara hem erkeklere kentin yaşamını kolaylaştıracak öneri ve tespitlere açık olmalıyız. Kaldırım işgalleri yerel basınında da çok sık yer aldı. Kaldırım işgali nedeniyle sokaklarda kadınlarımıza dair orta yaşa yakın erkek arkadaşlarımızdan sataşma olduğuna dair tespit ve şikâyetler aldık. Buradan kadın arkadaşlarımızın eyleminden erkek arkadaşlarımıza bir çağrıda bulunuyoruz. Bu kentte birlikte yaşıyoruz ve birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Bu yaşan ne erkeksiz ne de kadınsız yürütülür. Birlikte yaşayacağız ve birlikte yürüteceğiz bu yaşamı. O zaman insan olarak birbirimize tahammül etmemiz gerekir. Kadınlarda parkları ve sokakları kullanacak. Kullanırken de tacize varan sözlerle karşılaşmak istemiyorlar. Yani bu kentte özgürce ve serbestçe dolaşmak istiyorlar“ şeklinde konuştu.

‘Kentimiz kimliğimiz ve kültürümüzdür’

Yaptıkları eylemin esas amaçlarından bir tanesinin kentin yaşamını kolaylaştırmak olduğunu belirten Çoban,” Yine bugünkü eylemimizin esas amaçlarından biri hem kadınlarımızın yaşamını ve kentimizin yaşamını kolaylaştıran esnafımızın bize kolaylık sağlayacağı sokaklarımızı daha yaşanılabilir kılmasıdır. Ama kadınlarda parkları, sokakları ve kaldırımları kullanan bir çağrı olarak algılaması lazım. Burada İpekyolu ve Edremit belediyesi ve büyükşehir belediyesi eş başkanları olarak bulunuyoruz. Kaldırım işgaline dönük kentimizin yaşamını kolaylaştıran Büyükşehir belediyeciliğine giriş olarak da yavaş yavaş kentimize bir kültür olarak da kolaylaştıran bir çalışmanın startını verelim. Ama hepimizin ortak katkılarıyla da bunun büyüyeceğini bilelim. Çünkü kentte ancak ortak çabalarsak yaşamı kolaylaştırırız. Yoksa sadece belediyelerin işi değil. Belediyelerin işi ile birlikte hepimizin işidir” dedi.

Kaldırım işgali yapan ve ruhsatsız olan 2 işletme kapatıldı

Yapılan basın açıklamasının ardından Çoban ve Kaya beraberindekilerle birlikte esnafları gezerek bildiri dağıttı. Kaldırım işgali yapan esnafları uyaran Çoban ve Kaya, bundan sonra kaldırım işgaline kesinlikle müsaade etmeyeceklerini ifade etti. Yaşanan kaldırım işgali nedeniyle kadınların çarşıya rahat bir şekilde çıkamadığını, engelli yurttaşların ise caddelerde tehlike altında olduğunu dile getiren Çoban ve Kaya, uyarıları dikkate almayan esnaflara ise cezai işlem uygulanacağını belirttiler. Sanat Sokağı çevresinde hem kaldırım hem de yol işgali yapan bir kahvehane sahibi uyarmak için yanına çağıran Kaya, kahvehane sahibinin kendisini gizlemesine tepki gösterdi. Kahvehane sahibinin hem kaldırım hem de yolu işgal ederek, yurttaşları rahatsız ettiğini belirten Kaya, kahvehanenin kapatılması için zabıtaya talimat verdi. Yine ruhsatı olmayan ve kaldırımı işgal eden başka bir esnafın da işletmesine mühür vuruldu. Zabıtaya trafik için talimat veren Kaya, araçlarını gelişigüzel yollara park edenler hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi. 

1-120.jpg

2-110.jpg

3-130.jpg

4-108.jpg

Editör: Wan Haber