Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, Sağlık Bakanlığı 2015 yılı Yatırım Programı kapsamında Van’da faaliyete geçecek olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Kardiyovasküler Cerrahi (KVC) Hastaneleri ilimiz ve diğer bölge illerine ev sahipliği yaparak hasta kabulüne başlayacaktır" dedi. 

Dr. Yanmaz, Van’da oluşturulan sağlık üssü 300 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile 200 yataklı KVC Hastanesi Eminpaşa Mahallesi, İpekyolu üzerinde Sağlık Bakanlığına tahsisli 299.000 m2 arsa üzerinde kurulu olup 110.000 m2 kapalı alan üzerine sismik deprem izolatörlü kullanılarak dizayn edildiğini söyledi. Bina çevresi ve yolları ile 43 bin 75 metre kare sert peyzaj, 22 bin 250 metre kare otomatik sulama yapılan yeşil alana sahip olduğunu ifade eden Dr. Yanmaz, "206’sı kapalı olmak üzere toplam 894 araç kapasiteli otoparka sahiptir.Bina içerisinde katlar arasında geçişi sağlayan 21 adet merdiven kovası ile 29 adet asansör bulunmaktadır. Hastane Kadın Doğum, Çocuk ile KVC branşlarında 88 adet poliklinik, 28 adet acil muayene, 46 yatak acil müşahade salonları, 12 adet ameliyathane, 114 yataklı yoğun bakım servisi, 3 adet anjiyo salonu, 12 yataklı anjiyo müşahade salonu, 14 adet her branşta laboratuvar, kan alma ve kan verme istasyonları, ileri teknoloji görüntüleme tekniklerine sahip radyoloji servisi ile 286 adet tek kişilik, çift kişilik ve süit hasta yatak servis odalarında hizmet verecektir. Hastane bünyesinde aynı zamanda 11 adet doğum salonu bulunmakta olup, hasta doğum öncesinden yatış yapılarak odasından hiç ayrılmadan taburcu olana kadar kendisi ve bebeğinin tüm ihtiyaçlarını bu oda içerisinde karşılayacak şekilde dizayn ve tefriş edilmiştir. Hastane teknolojik sistemlerle donatılmış olup; 1.6 MVa güce kadar elektrik enerjisini doğalgazlı trijenerasyon sistemi ile %30 daha ekonomik üretilecektir. Hastanede yaz ve kış koşullarına göre iklimlendirme sistemleri ve hijyenik klima santralleri ile sürekli taze hava akışı sağlanmaktadır; Hemşire çağrı sistemleri, cctv güvenlik kamera sistemleri, iklimlendirme, aydınlatma ve yangın algılama sistemleri bilgisayarlı otomasyon devreleri ile takip altında tutularak, ilgili birimler arasındaki iletişim pnömatik tüp transfer sistemi ile yapılamaktadır.


“HASTANE BÖLGEYE ÖNEMLİ HİZMETLER VERECEK”
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Çocuk Hastalıkları, Kardiyovasküler Cerrahi (KVC) Hastanelerinin sona geldiğini kısa bir süre içerisinde inşallah her hangi bir sıkıntı yaşamadan vatandaşların hizmetine açılşını sunacaklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün yanmaz, "Hastanemizde bulunan hasta yatakları en fazla iki kişilik olup her kesime hitap etmekte ve bu anlamda özel oda kavramının ortadan kalktığını banyosu, yatağı, ısı ve havalandırma sistemi ile televizyon çağrı takip cihazları ile donatılmıştır. Sağlık Bakanlığımızın vatandaş memnuniyetini ve kaliteli sağlık hizmeti sunumu esas alınarak hayata geçireceği bu projenin mevcut hastanemiz ile birleşimi sonucu adeta dev bir sağlık kompleksi oluşturuldu. İlimiz başta olmak üzere tüm bölge halkına şifa dağıtmaya devam edecek" dedi.

"VAN SAĞLIK TURİZMİNE ADIM ATACAK ALT YAPIYA HAZIR BİR İLDİR”
Bölgenin sağlık turizmine açılan kapısı olduğunu ifade eden Dr.Yanmaz, "Van Sağlık turizmine adım atacak alt yapıya hazır bir ildir. Sağlık turizmi dünyada ve ülkemizde hızla büyüyen bir alternatif turizm olup, turizm sektörünün sürdürülebilirliği için de gereklidir. Bölgemizde ve ilimizde turizm ve sağlık alanında hızlı ilerlemeler kaydedilmektedir. Bu anlamda kalesi, adası, yaylaları, kültür ve doğa güzellikleriyle tercih edilmesi gereken yerdir. Van turizm marka değerlerinin ve sağlık turizm potansiyelinin aktif olarak değerlendirilerek bölgenin ekonomik ve sosyal yönden kalkınmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır" dedi.

Van’da mevcut ve devam eden yatırımlarla Doğu’nun “Sağlık üssü” haline geldiğini belirten Dr. Yanmaz, 500 yataklı hastanenin artık dışarıya sevk veren değil tam tersine bütün sevkleri alan bir hastane olacaklarını söyledi. Sağlık Bakanlığının sadece Van merkez de değil ilçelerde büyük yatırımlar sağlandığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, "İlçelerde bulunan vatandaşlarımız içinde en iyi etkin biçimde sağlık hizmeti vermek. Bu hizmetin gecikmeden ve ekonomik şartlarda vatandaşa götürülmesini sağlamak. İlçelerimizin sağlık koşullarının düzeltilmesi yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Erciş Devlet Hastanesi 214 yataklı. İlçe halkına hizmet verecek kapasiteye sahip Muradiye Devlet Hastanesi ve Özalp Devlet Hastanesi'nin 75 yataklı olmasıyla Çatak Entgre İlçe Hastanesi ise 25 yataklı olup aynı zamanda 10 dairelik lojmana sahiptir. Ağız Diş Hastanemiz ise 60 üniteye sahiptir. Şu an aktif bir durumda halkımıza hizmet sokmaktadır" şeklinde sözlerini tamamladı.

Beş Adet Aile Sağlık Merkezininde yapıldığını ifade eden Dr. Yanmaz, kısa sürede açılabilecek duruma gelen hastanelerin çalışmaların başladığını, açılışa hazır hale geldiklerini sözlerine ekledi.

Editör: Wan Haber