Konuyla ilgili açıklamada bulunan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlhan Ocakçıoğlu, Rüfet Kuşak adlı hastanın kendilerine yüksek ateş ve öksürük şikayetleriyle başvurduğunu, yapılan tetkikler sonucunda hastanın sağ akciğer alt kısmında 15 santimetrelik bir kist saptadıklarını söyledi. Halk arasında ‘köpek kisti’ adı verilen kistatik hastalığının daha çok etçil hayvanların (köpek, çakal ve tilki) bağırsaklarında yarışan 'Echinocuccus parazit' tarafından yapılan bir hastalık olduğunu ifade eden Ocakçıoğlu, “Bu parazitin dışkı yoluyla atılması ile hastalık içme suların enfekte olması ya da enfekte olmuş sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenmesi sonucu bulaşır. Normalde bu tür kistsel ameliyatlarda dünyada kabul gören görüş, genel olarak yapılan trokotom dediğimiz 15-20 santimetrelik açık ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda kaburgalar, kaburga ayırıcı aletlerle bir görüş sahası elde edebilmek için ayrılmaktadır. Bu da hem kozmetik anlamda fazla iz bırakıyor hem de çok ağrılı bir süreçtir. Ayrıca hastaların toparlanması da daha uzun sürüyor” dedi. 


Yapılan ameliyatın bu tür hastalıklar için dünyada bir ilk olduğunu vurgulayan Ocakçıoğlu, “Yaklaşık 3,5 santimetrelik tek kesiden göğüs boşluğuna girerek 15 santimetrelik kisti çıkardık. Diğer ameliyatlardan farklı olarak kesim çok küçük, iz çok az. Bunun yanında yine ameliyat sonrası ağrılar hiç denilecek kadar az oldu. Çok düşük ağrı kesiciler kullandık. Toparlanma süresi daha iyi ve hastamız daha erken taburcu olacaktır. Kapalı ameliyatlar ülkemizde bir iki merkezde yapılıyor fakat onlar iki ya da üç kesiden yapılıyor. Yaptığımız ameliyat, böyle büyük bir kist için bu kadar küçük bir kesiden yapılan ilk ameliyattır. Dünyada örneği yok” ifadelerini kullandı.


Yaklaşık 8 ay içerisinde Van’da ikinci önemli ameliyatı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Ocakçıoğlu, “8 ay önce yine Van’da bronşektazi ameliyatını kapalı yöntemle tek kesiden yapmıştık. Bu da Türkiye de bir ilkti. 8 ay içerisinde bu iki önemli ameliyatı gerçekleştirdiğim için çok mutluyum” şeklinde konuştu.


Hastaneye çok kötü şartlar altında geldiğini belirten Rüfet Kuşak ise, “Buraya geldiğimde baş ağrısı, ateşlenme, bulantı ve buna benzer çok şikayetim vardı. Buraya gelip hocamla görüştüm. Beni hemen ameliyata aldı. Ameliyatın nasıl olduğunu anlayamadım. Şu anda hiç ağrım yok. Bu kadar iyi olacağımı zannetmiyordum. Kendimi şu anda çok iyi hissediyorum. Allah’ın izniyle en kısa zamanda taburcu olacağım. Hocama çok teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Wan Haber