Belediye Başkan Vekili Sabri Abi başkanlığında toplanan belediye meclis toplantısı, gündeme alınan maddeleri karara bağladı. Gündemi oluşturan komisyon raporlarının görüşülmesi ile başlayan toplantıda, ilk olarak anayol üzerinde bulunan okul önlerine uyarı levhası ve hız kesicilerin yapılması için trafik komisyonuna yetki verilerek sorunun giderilmesi kararının alınması ile başladı. İş kolları ve pazaryeri düzenleme komisyon raporlarının görüşüldüğü toplantıda konuşan Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, kent merkezinde bulanan briketçilerin sorunlarının derhal çözülmesi gerekliliğini dile getirdi. Komisyonun daha çalışması gerektiğini söyleyen Abi, uzun bir süreden beridir bu konunun gündeme geldiğini, ancak çözüm konusunda hala bir adımın atılmadığını ifade etti. Bu çalışma ile ilgili birçok kez toplantıların yapıldığını ve kararların alındığını hatırlatan Abi, çalışmaların heba olmaması için sorunun mutlak bir suretle çözüme kavuşması için bir çabanın ortaya çıkması gerektiğini belirtti.


İş kolları ve pazaryeri düzenleme komisyonu adına söz alan Abdulkadir Dalga ise, briketçi esnaflarının sorunlarının çözülmesi için birçok kez karar aldıklarını, ancak sorunlarının çözülmediğini söyleyerek, öncelikli olarak briketçilerin bulunduğu alanın su sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. İnşaat malzemesi satan esnaflara yönelikte bir çalışma başlattıklarını aktaran Dalga, kısa bir süre içerisinde bu esnaf grubuna da bir yer bularak tümünün buraya taşınmalarını sağlayacaklarını belirtti.


Gündeme alınan bir diğer gündem maddesi Çevre ve Turizm Geliştirme Komisyonun hazırlamış olduğu rapor oldu. Komisyon Başkanı Cahit Bozbay, Van ölçeğinde bulanan kentlerin tamamında hem katı atık dönüşüm merkezleri hem de ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlayacak tesislerin kurulduğunu belirterek, ancak Van’da böylesi bir çalışmanın bugüne kadar yapılmadığı, bunun da gerekçesinin daha önce kurulan ve Van Valisi’nin başkanlığında yürütülen Van-ÇEB projesinin hayata geçirilmemesinden kaynaklandığını söyledi. Bozbay, “Bu kurulun başkanlığını da Van Valisi yapıyor. Van Belediyesi’ne bugüne kadar onlarca dönüşüm yapmak isteyen firma talebinde bulunmalarına rağmen talepler bu protokolden dolayı iptal edilmiştir. Yaptığımız incelemelerde Van Valiliğinin yani bu protokol imzalanırken protokolün bir metni Van Belediyesi’ne verilmedi. Van Belediyesi’nde şuanda protokolün bir metni yok sadece şifayı olarak Van Belediyesi bu protokolün 2013 sonunda bittiğini biliyor. Öncelikle bu ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği zorunludur. Dolayısıyla Van Belediyesi bünyesinde kurulan Çevre Müdürlüğü’nün aktifleştirilmesi ile birlikte bunun da aktifleştirilmesi gerekmektedir. Yine bu hem evsel atıklar ve derelerin ıslahı ile ilgili Valilik ile görüşmelerde bulunacağız. Bu konuda gerekli raporları hazırlayarak sizlere sunacağız” dedi.

Editör: Wan Haber