Van Barosu, gözaltında bulunan öğrencilere kötü muamele bulunulduğunu iddia etti. Van Baro Başkan Yardımcısı ve Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Doğan İlhan, 15 öğrencinin gözaltında bulunmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Doğan, son zamanlarda Kobani ile başlayan ve yaygınlaşan toplumsal olayların ardından KCK operasyonlarını aratmayan yakalama ve tutuklama furyalarının başlatıldığının tüm kamuoyunca bilindiğini söyledi.

Son olarak 3 Aralık 2014 tarihinde sabahın erken saatlerinde bilindik ev baskınları sonucu Kredi Yurtlar Kurumu’ndaki odalar ve Van merkezdeki evlere yapılan baskınlarda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde okuyan 15 öğrencinin çeşitli gerekçelerle yakalandığını anlatan İlhan, şöyle konuştu: "Yakalanan öğrencilerin aileleri meslektaşlarımızdan Av. Cemal Demir’e ulaşarak çocuklarının müdafiliğini üstlenmesini istemeleri sonucu meslektaşımız müvekkil ziyareti için Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne giderek müvekkili ile görüşme talep etmiştir. Müvekkili ile yaptığı görüşme neticesinde gözaltına alınırken işkence, kötü muamele ve hakarete maruz kaldığını tespit etmiştir. Bunun üzerine Av. Cemal Demir’in müdafisi olduğu Muhammed Ayata’nın maruz kaldığı durumun tespiti amacıyla inceleme yapılması doğrultusunda Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı’na yapmış olduğu yazılı başvuru neticesinde komisyon başkanı ve üye avukat meslektaşlarımızla birlikte 4 Aralık 2014 tarihinde saat 15.10 sularında Van Emniyet Müdürlüğü’ne gidilmiştir."


İç güvenlik paketinin tartışıldığı bu dönemde, henüz görüşme ve tartışmalar devam ederken bile kolluk güçlerinin keyfi uygulamaları, hukuksuzlukları yapabileceğini gördüklerini anlatan İlhan, şunları söyledi: "Toplumda demokratik, özgürlükçü bir yasa beklentisi söz konusu iken, daha katı, daha ilkel ve yasaklayıcı bir güvenlik paketi hiçbir şekilde kabul edilemez. Cumhuriyet başsavcılığının da kolluğun hukuk dışı uygulamalara ve keyfiliğe izin vermiş olmasının izahı bulunmamaktadır. Ayrıca cumhuriyet başsavcılığının henüz hazırlık işlemleri devam ederken, soruşturmanın seyrini etkileyecek derecede peşin hükümlü basın açıklaması yapması hukuk devleti ve masumiyet karinesi ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Cumhuriyet başsavcılığının bu tutumundan sonra soruşturmanın adil bir şekilde yürütülmesi konusunda kaygılı olduğumuzu kamuoyuyla paylaşmaktayız. Şube müdürlüğünün tutum ve davranışları, gözaltındaki öğrencilerin hukuka aykırı bir şekilde avukatlarıyla görüştürülmemesi konusunda Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Van Barosu olarak soruşturmanın takipçisi, mesleğimizin icrasına engel olabilecek her türlü gayrı hukuki tutum ve davranışların karşısında mücadele edeceğimizi basına ve kamuoyuna bildiririz.”

Editör: Wan Haber