Van Barosu, İHD, MHD, ve Mazlum-Der geçen pazar günü Edremit İlçesi'nde emniyetin PKK’li olduklarını söylediği 12 kişi öldürüldüğü çatışmayla ilgili açıklama yaptı.

Van Barosunda yapılan Basın toplantısına Van Barosu Başkanı Murat Timur, İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Başkanı Cemal Demir, Mazlum Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan katıldı.

Van Baro Başkanı Murat Timur, içerde bulunanların villadan dışarıya ateş açılmadığını ileri sürdü, ölenlerin başlarında kurşun giriş ve çıkışı tespit ettiklerinin altını çizdi.

Van Barosu, İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der, Mezopotamya Hukukçular Derneği ve Ses Şubesi'yle birlikte operasyonun yapıldığı evde inceleme yaptıklarını belirterek ilerleyen günlerde olayla ilgili rapor hazırlayıp bunu kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.


TİMUR: İKİ HUSUSA DİKKAT ÇEKTİ
"Bizler de hafta sonu burada gerçekleşen ve 13 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Mazlum-Der Van Şubesi, Mezopotamya Hukukçular Derneği Van Şubesi, Ses Şubesi ve Van Barosu olarak olayın gerçekleştiği ilk andan itibaren müdahil olduk. Bununla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlığı yaptık. Ancak, bu raporun önümüzdeki hafta tamamlayıp, kamuoyu ile paylaşacağız.

Bu konuda önemli gördüğümüz 2 hususu kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk. Birincisi, otopsi yapılan hemen hemen tüm cenazelerde kafa kısmında kurşun giriş veya çıkışını tespit ettik. Diğer önemli bir nokta ise biz inceleme yaptığımız evde, ayrıntılı incelemelerde özellikle şu tespiti yaptık. Evin içerisine doğru dışarıdan yoğun bir şekilde kurşun izleri tespit ettik. Özellikle evin ön ve yan kısımlarında. Ancak çevre duvarlarına baktığımız zaman içerden dışarıya dönük bir kurşun tespiti, evden ateş edilmesi yönünde bir tespite rastlamadık. Bu açıdan objektif bir rapor hazırlamamız açısında, soruşturmayı yürüten Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve Van Valiliği'nden bu konuda randevu talep ettik.


OTOPSİ RAPORLARI NEDEN GİZLENİYOR?
Konuyla ilgili objektif ve sağlıklı bir rapor hazırlanabilmesi için soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı ve Van Valiliğinden randevu talep ettiklerini aktaran Timur, Malatyadaki otopsilerle ilgili raporların talep edilmesine rağmen hiç bir aileye verilmediğini de hatırlatan Timur, “Bu da kamuoyunda ciddi bir kuşku uyandırmıştır” dedi.

Timur, son olarak otopsi sonrası alınan parçaların incelenmesinden sonra kesin bir sonuca ulaşabileceğini belirterek, çatışlmanın gerçekleşip gerçekleşmediğini bilimsel objektif gözlemlerin ortaya koyacağını söyledi. (VanGündem)

 

Editör: Wan Haber